MADRID

Helmikuun toinen viikko on pian päättymässä. Espanjassa on nähty viime aikoina hyvinkin mielenkiintoisia otteluita, jotka ovat jakaneet mielipiteitä useisiin suuntiin.

Ikuinen pelitapakysymys – Quique Setién mokasi pahasti

Betisin päävalmentaja Quique Setién tunnetaan pallonhallintajalkapallon äärirajoille vievänä valmentajana. Setién on herättänyt Espanjassa aiemminkin närää etenkin kommenteillaan, jotka ovat vähätelleet erilaisia pelitapoja.

Betis hävisi hiljattain Butarquella Leganésille maalein 3-0. Leganés olisi voinut voittaa ottelun huomattavasti suuremmillakin numeroilla, vaikka hallitsi palloa ottelun aikana vain 32 prosenttia. Mauricio Pellegrinon Leganés tunnetaan täysin päinvastaisena joukkueena kuin Setiénin Betis. Pellegrinon Leganés ei luota jatkuvaan pallonhallintaan, vaan kykenee dominoimaan otteluita pallottomana.

Ottelun jälkeen Setién haukkui Leganésin pelitavan pystyyn.

– He osaavat tehdä neljä asiaa hyvin. Niissä he ovat todella hyviä. Joskus se onnistuu ja joskus ei. He ovat pelitapansa vuoksi sarjan häntäpäässä, Setién puhisi lehdistölle.

Voittonsa ansiosta Leganés nousi vain kolmen pisteen päähän Betisistä. Pellegrino nauroi Setiénin kommenteille, eikä suostunut itse kertomaan mielipidettään Betis-luotsin ajatuksista. Se oli oikea päätös Pellegrinolta. Hyvin pienellä budjetilla Betisiin verrattuna toimiva Leganés on löytänyt itselleen toimivan pelitavan ja nollasi Betisin täysin Madridin esikaupunkialueella. Tulos merkkaa ja myös Pellegrino ymmärsi sen.

Setiénillä on valtavat suorituspaineet, sillä Betisin kuluvan kauden pelaajamateriaali on seuran kannattajien mukaan Betisin historian paras. Tuloksia on tultava, mutta Leganés-ottelun kaltaisten katastrofien jälkeen on syytä katsoa peiliin. Ei vastustajan pelitapaan.

Levante kammottavassa tilanteessa – avainpelaaja siirtymässä paikallisvastustan riveihin ja toinen vankilassa

Paco Lópezin luotsaama Levante on ollut yksi sarjan piristysruiskeista. Viime ajat ovat kuitenkin sujuneet heikommin ja viimeisestä kymmenestä ottelusta tuloksena on vain seitsemän pistettä.

Levanten kentän ulkopuoliset ongelmat ovat saaneet suuria mittasuhteita. Avainpelaaja Jason ei suostunut seuran jatkosopimustarjoukseen ja on päässyt tiettävästi yhteisymmärrykseen paikallisvastustaja Valencian kanssa sopimuksesta. Kyseessä on Levanten seuraidentiteetille kova kolaus, sillä seura teki kaikkensa saadakseen Jasonin allekirjoituksen jatkosopimuspaperiin.

Jason on jatkamassa uraansa Levanten paikallisvastustajan Valencian riveissä. Kuva: Getty Images

Levanten ultrakannattajat toivat seuran stadionille muutama päivä sitten yöllä useita banderolleja, joissa Jasonia haukutaan rankasti. Se tuskin yllättää ketään, mutta kertoo omaa kieltään siitä, kuinka paljon Levante halusi tehdä Jasonin kanssa odotetun jatkosopimuksen. Siirto kaupungin toiseen seuraan kirpaisee luonnollisesti kaksi kertaa pahemmin.

Levanten epäonneksi kyseessä ei ole suinkaan ainoa asia, joka ei mene tällä hetkellä niin sanotusti ihan putkeen. Nimittäin Jasonin tapaan seuran avainpelaajaksi laskettava Toño on viettänyt viimeisen viikon vankilassa. Toñoa epäillään muun muassa osallistumisesta rikosjärjestöön, kiristyksestä ja vapaudenriistosta.

Pelaajan asianajaja on valittanut tuomista, mutta Toño on vähintään vielä seuraavan viikon kaltereiden takana. Toño on tarjonnut 100 000 euroa päästäkseen väliaikaisesti vapaaksi. Superdeporten mukaan kyseessä oli valtava shokki koko seurayhteisölle ja etenkin edustusjoukkueen pelaajille.

Tuukka Ikkeläjärvi, MADRID
https://twitter.com/tuukka_21