Keltainen Sukellusvene on vajoamassa La Ligassa syvälle merenpohjaan. Villarrealin rämpiminen kuluvalla kaudella on puhuttanut sarjassa alkusyksystä lähtien.

Yleensä europaikoista taistelevan joukkueen kurssi on romahtanut lyhyessä ajassa radikaalisti. Keltapaitojen sarjasijoitus on 21 kierroksen jälkeen toiseksi viimeinen.

Vain sarjanousijoiden kääpiö Huesca on pärjännyt heikommin.

Eilinen Valencia-tappio teki tilanteen entistä tukalammaksi. Villarreal ei ole voittanut La Ligassa ottelua kahdeksaan viimeiseen kierrokseen.

Edelliset kolme pistettä irtosivat marraskuun lopussa Betisistä.

Javier Callejan joulukuun potkujen aikaan Villarreal oli voittanut 15 kierroksen jälkeen kolme ottelua. Valmentajan seuraajan Luis Garcian alaisuudessa voittosaldo on, kuten aiemmista tilastoista näkee pyöreä nolla sarjapeleissä.

Heikot otteet vaikuttavat myös väkisin pelaajien asenteisiin.

Tarvitsemme tällä hetkellä kentälle yksitoista soturia. Tämä ei muutu mihinkään ennen sitä.

Nämä maalivahti Sergio Asenjon sanat osuivat kuin veitsi voihin kuvaillessa joukkueen nykytilannetta. Seuran johtohahmo ripitti lehdistölle avoimesti joukkueen väliinpitämättömää pelaamista ja syytti joukkuetovereitaan asenneongelmasta.

Materiaalin puolesta sarjasijoituksen pitäisi olla vähintään kymmeneen parhaan paremmalla puolella.

Kesällä Espanyolista värvätty Gerard Moreno takoi viime kaudella 16 osumaa. Keskikentältä löytyy Manu Triguerosin ja Pablo Fornalsin kaltaisia syöttövirtuooseja.

Puolutustuksessa esimerkiksi Mario Gaspar ja Victor Ruiz ovat kokeneita laatumiehiä La Liga -kentillä.

Myös pelaajiston palkkataso ylittää 100 miljoonan euron rajan ja budjetti on sarjan suurimpien joukossa.

Asenjon viittaamassa asenneongelmassa voi nähdä samankaltaisuutta valioliigajoukkue Manchester Unitedin tähtisikermän väliinpitämättömyyden kanssa José Mourinhon viimeisinä kuukausina.

Jalkapalloilijankin ammatissa pätevät tietyt työpaikkojen lainalaisuudet. Jos työolot, ilmapiiri ja yhteishenki ovat kurjat, on hyvin hankala antaa kollektiivina täyttä panosta.

Muutoksen tekevä piristysruiske pitäisi löytää nopeasti.

Unitedilla ongelma ratkesi valmentajaa vaihtamalla ja Mourinhon potkuista on seurannut peräti kahdeksan peräkkäistä voittoa.

Samankaltaisuuksia on, mutta Villarrealilla panokset ovat merkittävästi korkeammat kuin europaikan menettäminen. Seuran päätavoite loppukaudelle on taistella sarjapaikastaan, joka voi määrittää joukkueen suunnan vuosikausiksi.

Pahin ja tällä hetkellä jopa tuloksien valossa todennäköinen Segundaan putoaminen, voisi tuhota koko nykyrungon.

Divari hajottaisi ryhmän

Jos Villarreal sattuisi putoamaan pääsarjatasolta, se aiheuttaisi väistämättömästi joukkueessa hajoamista.

Sopimustilanteen osalta huolet eivät kuitenkaan ole niin suuret, että ykköspelaajista joutuisi ilmaiseksi luopumaan. Ainoastaan avaustoppari Ruízin, Daniele Boneran ja vain vuoden mittaisen diilin kesällä tehneen Santi Cazorlan sopimukset päättyvät jo tähän kauteen.

Alasarjassa uraansa eivät ole varmuudella jatkamassa 27-vuotiaana uransa parhaimpia pelivuosia viettävä Trigueros tai viisi vuotta nuorempi Fornals. Molempien markkina-arvot liikkuvat vähintään 20-30 miljoonan tienoilla, mutta. Fornalsin kohdalla kiinnostusta on jo ollut brittilehtien mukaan Valioliigan puolella Arsenalissa ja West Hamissa.

Hyökkäyskolmikosta Moreno, Karl Toko Ekambi ja Carlos Bacca jokainen todennäköisesti vaihtaisi myös maisemaa. Kolmikon tämän kauden yhdessä tekemät 11 maalia eivät myöskään puolla pitämään kallispalkkaisia kärkiä seurassa.

Triosta tosin yli kolmekymppisen Baccan arvo markkinoilla on iän ja vähäisten tehojen myötä alhaisempi. Moreno sekä Toko Ekambi taas ovat osoittautuneet viime kesältä toistaiseksi epäonnistuneiksi värväyksiksi. Kaksikkoon palaneesta 38 miljoonan euron summasta tuskin saataisiin enää kesällä puoliakaan takaisin, varsinkin jos pelaajat haluavat itse lähteä.

Mahdollisuudet selviytymiseen edelleen hyvät

Vaikka Villarrealin tilanne näyttää tällä hetkellä synkältä, tuloksellisesti toivoa ei ole vielä menetetty. Pienikin voittoputki voi saada seuran kurssin kääntymään putoamisviivan paremmalle puolelle.

Toistaiseksi viimeinen säilyjä Celta Vigo on saman verran otteluita pelanneena vain kolme pistettä edellä.

Valitettavasti tuleva otteluohjelma ei puolla sitä, että pisteitä montaakaan irtoaisi. Villarreal kohtaa seuraavan viiden kierroksen aikana kärkipään seuroista Espanyolin, Sevillan ja Atlético Madridin. Myöskään odotukset ylittäneen sarjanousija Real Valladolidin luona vierailusta ei voi odottaa helppoa rastia.

Hankalien sarjapelien lisäksi helmikuun puolivälissä alkavat Eurooppa-liigan pudotuspelit Portugalin suurseura Sportingia vastaan.

[readmore from=Villarreal]

Tämän hetken tilanteessa putoaminen euroturnauksesta kuulostaa jopa houkuttavalta, jotta se suurin virta jäisi taisteluun sarjapaikasta.

Sporting-parin sijaan Villarrealin loppukauden tärkeimmät pelit käydään Rayo Vallecanoa, Leganésia ja Huescaa vastaan.

Maalivahti Asenjo sanoi lauantain Valencia-derbyn jälkeen tekevänsä kaikkensa, jotta rakas seura säilyisi. Samaa panosta vaaditaan myös kymmeneltä muulta avauksen jäseneltä.

Muutama kierros eteenpäin motivoituminen voi olla liian myöhäistä.