Laliiga.com on nimennyt La Ligan syyskauden tähdistöavauksen.

Tähdistöavaus asettuu hyökkäävään 4-4-2 -asetelmaan ja sisältää keskikentällään kaksi pallonhallintaan ja pallonriistoihin kykenevää pelaajaa.

Tähdistöavauksesta jäi ulos useita pelaajia, jotka ovat pelanneet loistavan syyskauden ja se kertoo omaa kieltään siitä, kuinka erityinen monella tapaa kuluva kausi on ollut. Tällä kertaa mukaan ei muun muassa mahtunut ainuttakaan Real Madridin pelaajaa.

Maalivahti: Jan Oblak, Atlético

Kenties tähdistöavauksen helpoin valinta. Slovenialainen on kehittynyt Atléticossa kenties maailman parhaaksi maalivahdiksi ja nappaa avauskokoonpanon paikan itselleen luonnollisesti.

Oblak on nykyajan huippumaalivahteihin verrattaessa varsin poikkeuksellinen. 25-vuotias Atléticon veräjänvartija ei ole maailman paras jalalla pelaamisessa, mutta Oblak pitää huolen siitä, että oma maali pysyy puhtaana. Siinä Oblak on maailman paras maalivahti. Oblak on Atléticon puolustuksen viimeinen lukko ja pelastanut syyskaudella tukun pisteitä seuralleen.

Ilman Oblakia Atlético olisi kaukana sarjan kärkipaikasta. Atlético saa kiittää Oblakia siitä, että seura taistelee vielä tosissaan La Ligan mestaruudesta. Se on paljon sanottu se.

Oikea laitapuolustaja: Martin Aguirregabiria, Alavés

Alavés pelaa mahtavaa kautta. Viidentenä joulutauolle lähteneen baskiryhmän pelaajamateriaali ei ole lähtökohtaisesti sellainen, jolla pitäisi taistella kärkisijoista. Alavés on kuitenkin tällä kaudella – kuten viime kaudellakin Abelardon alaisuudessa – noudattanut joukkueelle sopivaa pelitapaa ja se nostaa tiettyjä yksilöitä esiin.

Kuten tässä tapauksessa Aguirregabirian. 22-vuotiaasta oikeasta laitapuolustajasta on kehkeytynyt Abelardon johdolla avainpelaaja Alavésissa, eivätkä huhut A-maajoukkuepaikasta ole tuulesta temmattuja.

Vahva kaksinkamppailupelaaja ei ole myöskään teknisesti huonoimmasta päästä ja Abelardo onkin saanut nuorukaisesta enemmän irti myös hyökkäyspäässä. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, niin askel suurempaan seuraan on vain ajan kysymys.

Oikea keskuspuolustaja: Mario Hermoso, Espanyol

Hermoson syyskausi on ollut loistava.

Hienojen otteiden ansiosta Espanjan A-maajoukkueeseen noussut toppari on noussut La Ligan keskuspuolustajien eliittiin. Rauhallinen, pallovarma ja peliä avaava toppari on Espanyolin kurinalaisen puolustuksen ruumiillistuma.

Espanyolin syyskausi on ollut odotusarvoihin nähden komea. Hermoso on katalonialaisten puolustuksen johtohahmo. Kuva: Getty

Ei ole siten kummallista, miten Hermosoa ollaan yhdistetty aktiivisesti espanjalaismedioissa kasvattajaseuraansa Real Madridiin. Hermoson suurin yksittäinen vahvuus on se, ettei huomattavia heikkouksia ole ja puolustaja on tehnyt itselleen nimeä virheettömänä pelaajana. Se on keskuspuolustajalle valtava vahvuus.

Vasen keskuspuolustaja: Simon Kjær, Sevilla

Kjærilla on Sevillassa suurenmoinen rooli. Päävalmentaja Pablo Machín peluuttaa Sevillassa hyvin riskialtista ja hyökkäysvoittoista jalkapalloa, joka samalla luonnollisesti kasvattaa takaiskuosumien riskiä.

Kjær on onnistunut syyskauden aikana loistavasti Sevillan puolustuksen ryhmittämisessä. Tanskalaispuolustaja ei juhli lehtien kansissa, mutta hoitaa oman leiviskänsä tunnollisesti ja ansaitsee enemmän kunnioitusta otteidensa myötä.

Kenties koko sarjan aliarvostetuin toppari.

Vasen laitapuolustaja: Jordi Alba, Barcelona

Alba on ollut kuluneella kaudella La Ligan paras vasen laitapuolustaja – jopa varsin ylivoimaisesti.

Siihen on toki osaltaan vaikuttanut Marcelon ja Filipe Luisin odotuksiin nähden heikot alkukaudet, mutta Alba on omilla meriiteillään napannut kaksikolta parhaan laitapuolustajan tittelin itselleen.

Aktiivisesti ylöspäin nouseva Alba ei ole La Ligan monipuolisin laitapuolustaja, mutta hyökkäyspäässä ehdottomasti paras. Alba luo jatkuvaa uhkaa vastustajalleen lukemattomilla nousuillaan ja pelaa sen lisäksi loistavasti yhteen Barcelonan hyökkäävien pelaajien kanssa.

Ehdotonta eliittiä pelipaikallaan koko maailmassa.

Keskikentän pohjapelaaja: Rodrigo, Atlético

Rodrigo on napannut välittömästi avauksen paikan itselleen Atléticossa.

Se ei sinällään tullut yllätyksenä, sillä monet tiesivät Rodrigon kyvyt. Rodrigoa ei turhaan kuvailla Sergio Busquetsin korvaajaksi Espanjan A-maajoukkueessa, sillä kyseessä ovat hämmästyttävän samanlaiset pelaajat.

Rodrigolla on kaikki ominaisuudet kehittyä uudeksi Sergio Busquetsiksi. Kuva: Getty

Kookas Rodrigo on loistava pallonriistäjä, joka osaa ennakoida vastustajien syötöt ja kykenee pitämään yksinään Atléticon keskikentän tasapainossa. Rodri tarjoaa myös pallovarmuutta ja kykenee rakentamaan peliä ylempänä luoden Atléticolle vastaiskumahdollisuuksia.

Omalla pelipaikallaan tulevaisuudessa kenties täydellinen keskikenttäpelaaja.

Keskikentän pohjapelaaja: Éver Banega, Sevilla

Argentiinalainen on yksi La Ligan parhaista pelipaikallaan, ellei juuri se paras. Banega tunnetaan hyökkäävistä avuistaan, jonka vuoksi keskikenttäpelaajan puolustavat ominaisuudet jäävät usein vähemmälle huomiolle.

Se on kuitenkin sinällään ymmärrettävää, koska Banega on hyökkäyssuuntaan Sevillalle äärimmäisen tärkeä pelaaja. Argentiinan A-maajoukkueen avainpelaaja jakaa millintarkkoja keskityksiä ylhäällä odottaville pelaajille, jonka jälkeen Banega nousee ylöspäin tasapainottamaan keskikenttää.

Banega on Sevillan keskikentän moottori. Banegan tärkeyden Sevillalle näkee usein silloin, kun pelaaja on sivussa. Silloin etäisyydet kasvavat, syöttölinjat ovat auki, eikä Sevilla kykene rakentamaan nopeita hyökkäyksiä. Banega ei ole luonnollisestikaan vastuussa kaikesta yksinään, mutta on elintärkeä palanen Machínin keskikentällä.

Vasen laitahyökkääjä: Leo Messi, Barcelona

Barcelonan syyskausi on ollut lähtökohtiin nähden varsin vaikea, vaikka seura onkin odotetusti korkealla sarjataulukossa.

Messin taso on kuitenkin pysynyt tuttuun tapaan äärimmäisen korkeana ja argentiinalainen onkin useampaan otteeseen pelastanut Barcelonan pulasta. Muutaman viikon käsivamman vuoksi sivussa ollut Messi osoittaa käytännössä viikonlopusta toiseen, kuinka suuri ero hänen ja normaalin sarjassa pelaavan pelaajan välillä on.

Peliäly on ollut aina Messin suurimpia vahvuuksia, mutta se on vain korostunut Ernesto Valverden alaisuudessa. Messi on älykäs jalkapalloilija, joka kykenee käyttämään loistavia ominaisuuksiaan jatkuvasti vain entistä paremmin. Sellaista pelaajaa on käytännössä mahdoton pysäyttää ja Messi onkin perinteitään kunnioittaen osoittanut sen syksyn aikana.

Oikea laitahyökkääjä: Pablo Sarabia, Sevilla

Sevillan valovoimaisin ja tärkein yksittäinen pelaaja. Nopea ja useaan erilaiseen pelitapaan sopeutuva Sarabia on kehittänyt viime aikoina viimeistelyään ja se näkyy kauas.

Marras- ja joulukuun vaihteessa Sarabia oli iskenyt jo 13 maalia. Se on huomattava parannus, sillä Sarabia teki viime kaudella yhteensä yhdeksän maalia. Sarabian pelissä maalit eivät ole kuitenkaan koskaan olleet pääosassa. Madridilainen kykenee rakentamaan peliä, mutta myös puolustamaan tunnollisesti alempana.

Monipuolinen laitahyökkääjä oli kesällä lähellä siirtoa Real Sociedadiin, sillä Sevillan jatkosopimustarjous ei tyydyttänyt pelaajaa. On kummallista, että Sarabia ei ole Sevillan palkkahierarkiassa lähelläkään kärkeä, vaikka kyseessä on selvästi seuran tärkein yksittäinen pelaaja.

Ensi kaudeksi uusiin maisemiin?

Kärki: Iago Aspas, Celta

Aspas on ollut jo pidemmän aikaa La Ligan paras espanjalaishyökkääjä.

Ahne maalintekijä omaa loistavan vahvuuden löytää itsensä aina oikeasta paikasta oikeaan aikaan. Aspas on hieman kärjistetysti todettuna La Ligan vaarallisin pelaaja vastustajan boksin sisällä. Espanjan A-maajoukkuehyökkääjän laukaukset lähtevät yleensä yllättävistä paikoista siten, etteivät puolustajat ehdi reagoida niihin.

Se onkin ollut Aspasin salaisuus suuriin maalimääriin. Tälläkin kaudella hyökkääjä on ampunut La Ligassa jo kahdeksan täysosumaa ja kantaa Celtaa hyökkäyspäässä Maxi Gómezin kanssa.

Ei jää tälläkään kaudella alle 20 sarjamaalin.

Kärki: Cristhian Stuani, Girona

Puhdas maalintekijä, jolle maalintekotavalla ei ole mitään merkitystä.

Stuani tekee maaleja päällään, jaloillaan ja kaikilla muilla ruumiinosillaan. Target-pelaajan prototyyppi. 32-vuotias uruguaylainen on sarjan paras pääpelaaja. Stuani oli viime kaudella suurin yksittäinen syy siihen, miksi Girona taisteli vielä kauden lopussa europaikoista. Viime kaudella syntyi 21 täysosumaa La Ligassa nousijajoukkueen riveissä.

Stuani on La Ligan ja kenties koko Euroopan huippusarjojen paras pääpelaaja. Se on paljon sanottu, mutta tilastot eivät valehtele. Viime kaudella Stuani teki eniten puskumaaleja Euroopan TOP 5 -sarjoissa. Kuva: Getty

Tästä kaudesta on tulossa entistäkin maalirikkaampi. Aggressiivisena ja periksiantamattomana taistelijana tunnettu Stuani pelaa kovaa ja on myöntänyt sen aiemminkin. Se ei kuitenkaan pysäytä Stuania saamastaan kritiikistä huolimatta.

Maalintekotilastot kertovat kaiken oleellisen.

Valmentaja: Abelardo, Alavés

Sensaatioluotsi. Abelardosta on sallittua käyttää kaikenlaisia hypeä nostattavia nimityksiä. Kukaan ei odottanut viime talvena, että putoamisviivan alapuolella ollut Alavés nousee Abelardon alaisuudessa todelliseksi huippujoukkueeksi.

Tällä kaudella Alavés on osoittanut kykenevänsä taistelemaan tasaväkisesti jokaista vastustajaansa vastaan. Siitä suurin kiitos kuuluu Abelardolle, joka on tehnyt seurassa loistavaa työtä ja saanut Alavésissa muutaman yksittäisen asian toimimaan loistavasti.

Ensinnäkin Alavés on ottanut pelistään pois kaiken turhan. Alavés pelaa sellaista jalkapalloa, jonka avulla seuralla on suurin mahdollisuus voittaa otteluita. Pelistä ei tehdä teennäisen kaunista, vaan sellaista jolla menestyy. Se ei ole välttämättä järin kaunista, mutta se on menestyvää – sitä ei voi kukaan kieltää. Jalkapallossa tulokset merkkaavat ja Abelardon Alavés on täydellinen esimerkki siitä.

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: http://twitter.com/tuukka_21