Barca-legenda Xavi pelaa qatarilaisessa Al Saddissa todennäköisesti uransa viimeistä kautta. Sen jälkeen maailma odottaa henkeä pidätellen miehen aloittavan valmentajauransa.

– Kyllä, valmistaudun jo henkisesti valmentajaksi siirtymiseen. Pidän jalkapallosta ja luulen, että paras tapa jatkaa lajin parissa on ryhtyä valmentajaksi, Xavi toteaa El Largueron haastattelussa.

– Analysoin sitä, millaisia metodeja käyttäisin. Se on minulle hyvin selvää, sillä kasvoin Barcassa ja maajoukkueessa, ja pelasimme tavalla, josta pidän.

– Luulen, että tämä on viimeinen vuoteni. Täytän tammikuussa 39 vuotta ja uskon, että on tullut aika heittää hyvästit. Ei se hyvältä maistu, sillä nautin pelaamisesta Gabin kanssa.

Suoraan Barcelonan organisaatioon Xavi ei aio kuitenkaan kiirehtiä.

– Ajatukseni on aloittaa täällä. Tarvitsen paljon aikaa. Kaikki näkevät minut Barcan valmentajana, mutta minä en. Aloitan varmasti valmentamisen kesällä, mutta Barca on vielä liian iso pala.

Millainen valmentaja Xavi sitten olisi? Oikuttelisiko ja myöhästelisikö Ousmane Dembélé, jos Xavin kaltainen auktoriteetti olisi vaihtopenkillä.

– En ole ollut kolmeen vuoteen Barcelonassa. Jos täällä joku tulee myöhässä, panemme asiat järjestykseen, Xavi kertoo elämästään Qatarissa.

– Barcelonassa on vaihtunut valmentaja. Kyse ei ole erilaisista luonteista, vaan sääntöjen noudattamisesta. En voi ottaa nykytilanteeseen kantaa, koska en tunne sitä. Minun aikanani maksettiin sakkoja, koska kyllä kuri ja järjestys pitää olla.

– Dembélé on kuitenkin vielä nuori. Hän oli ratkaiseva pelaaja Supercopassa ja on vasta 21-vuotias. Sopeutuminen ulkomaille kestää vähintään vuoden. Lahjoja hänellä riittää, Xavi kehuu.

Kolme vuotta nuorempi Gabi on Atléticossa vastaavanlainen legenda kuin Xavi Barcassa. Viime kesänä miehistä tuli joukkuetovereita, kun Gabikin siirtyi Al Saddiin. Myös Gabilla on Xavin mukaan suuri tulevaisuus valmentajana.

– Hänestä tulee takuulla valmentaja. Sen näkee sokeakin.

– On helppo nähdä, että Atlético kaipaa häntä, koska hän on luontainen johtaja. Kun Gabin kanssa juttelee, on helppo ymmärtää, miksi Atleti on saavuttanut niin paljon. Pelkästä hänen läsnäolostaan aistii hänen johtajan kykynsä ja vastuuntuntonsa.

– Olin kuullut siitä, mutta emme tunteneet henkilökohtaisesti. Nyt olen nähnyt hänet pukukopissa ja ymmärrän, mitä hän on merkinnyt ja merkitsee Atlético Madridille, Xavi luonnehtii.

Nykyisen asuinmaansa Qatarin MM-kisavalmisteluista Xavi on otettu.

– Stadioneita rakennetaan strategisesti erilleen. Metro ja junarata on jo tehty. Ihmiset tulevat yllättymään.

– Kolme tai neljä on jo valmiina, ja sama määrä on vielä tulossa. Valmistelut etenevät hyvin. Käytännöllisesti katsottuna he rakentavat maan uudestaan. Niillä, jotka eivät ole käyneet täällä, on ennakkoluulonsa ja Dohassa käyvät yllättyvät. Kaikki on keskittynyt MM-kisoihin, Xavi julistaa.

Lähde: AS