Jalkapallomaailma pysähtyy tulevana sunnuntaina seuraamaan FC Barcelonan ja Real Madridin välistä La Ligan kamppailua. Tällä kertaa El Clásicossa huomio kiinnittyy myös kahteen pelaajaan, joita ei nähdä kentällä.

Real Madridin paidassa ei enää nähdä portugalilaista supertähteä Cristiano Ronaldoa, joka siirtyi yhdeksän Realissa pelaamansa kauden jälkeen kesällä Juventukseen. Vuosikaudet Ronaldon kanssa maailman parhaan pelaajan Kultaisesta pallosta kaksintaistellut Barcelonan Lionel Messi taas on sivussa käsimurtuman vuoksi. Tilanne on erikoinen myös ottelun C Morella selostavalle Tuomas Virkkuselle.

– Nyt on tulossa sikäli hämmentävä klassikko, että ensimmäistä kertaa yli 10 vuoteen pelataan El Clásico ilman Ronaldoa ja Messiä. Ei voi vielä sanoa, että erään aikakauden loppu, mutta ehkä sellaista osittaista valmistutumista tulevaisuuteen. Joku päivä sekin hetki tulee, kun ei Messiäkään ole.

Edellisen kerran El Clásico pelattiin ilman Messiä tai Ronaldoa joulukuussa 2007, kun Messi oli tämän vuoden tapaan loukkaantunut ja Ronaldo pelasi vielä Manchester Unitedissa. Real vei tuolloin voiton 1-0 ja voitti keväällä 2008 La Ligan mestaruuden 18 pisteen erolla kolmanneksi jääneeseen Barcelonaan.

Lopeteguin jatko veitsenterällä

Muut yhtymäkohdat vuoden 2007 tilanteeseen ovat kuitenkin vähäiset. Real Madridilla on menossa La Ligassa neljän ottelun voitoton putki, näistä otteluista kolme on kaiken lisäksi päättynyt madridilaisten tappioon. Tiistain 2-1-voitto Plzeňistä Mestarien liigassa takasi kesällä päävalmentajaksi tulleelle Julen Lopeteguille jatkoa ainakin El Clásicoon asti. Voitto verivihollisesta tulisi entisen Espanjan maajoukkuevalmentajan kannalta elintärkeään saumaan.

– Jos Real kykenisi tuollaisen pelin voittamaan, Barcan vielä himassa, niin antaisihan se mielettömän boostin koko tiimille ja varmasti myös (puheenjohtaja Florentino) Pérezille sellaisen, että ehkä me nyt vielä odotetaan hetken aikaa, Virkkunen toteaa.

Tuskaiset otteet kentällä ovat näkyneet myös otteissa harjoituskentillä.

– Jotkut kuvat katselin treeneistä, jossa (Sergio) Ramos tempoo Reguilonia pallolla jonkun pienen yhteenoton jälkeen. Kertoo vähän siitä, että siellä sellaista kevyttä tensionia näyttäisi olevan, Virkkunen kommentoi.

Vaikka kausi lähti Realin osalta kohtuullisen hyvin liikkeelle, on Cristiano Ronaldon jättämän aukon suurus paljastunut armottomasti syksyn edetessä.

– Laukaisupaikkoja ja kaikkea he saavat ottelusta toiseen, mutta ei vaan yksinkertaisesti löydy tekijöitä tällä hetkellä. Alkukaudesta näytti vielä hyvältä, kun (Gareth) Balet ja (Karim) Benzemat tekivät maaleja. Tätähän aika moni odottikin. Ronaldo oli kuitenkin se äijä, joka ne maalit teki. Kun hän lähtee, niin nyt se maalintekijä on sieltä poissa. Vaikka heillä on hyviä pelaajia, niin eivät he vaan kykene viimeistelemään, Virkkunen summaa.

Virkkunen näkee Realin pelissä paljon hyviä elementtejä, mutta heikko viimeistelyprosentti pitäisi saada korjattua nopeasti. Julen Lopeteguin tapauksessa ongelmana on, että Real Madridissa hiekka juoksee tiimalasin läpi nopeammin kuin kenties missään muussa paikassa.

– Pelimuutos (Zinédine) Zidaneen on ollut iso. Ottaahan sekin totta kai aikansa, mutta Real on varmaan näistä kaikista Euroopan jengeistä se, jossa sitä aikaa kaikkein vähiten on, Virkkunen muistuttaa.

Tuomas Virkkusen selostama suora lähetys El Clásicosta nähdään C More Sport 1 -kanavalla ja C Moressa sunnuntaina 28.10. klo 17.10 alkaen.

Kaikki La Ligan ottelut suorina lähetyksinä C Moren suoratoistopalvelussa cmore.fi.