Athletic ja Real Sociedad iskevät illalla yhteen San Mamésilla.

Baskiderby pelataan harvinaisesti jo perjantaina, eikä viikonloppuna, ja se on herättänyt odotetusti skismaa Baskimaassa.

El derbi vasco tunnetaan normaalisti varsin ystävällismielisenä paikalliskamppailuna. Asenteet ovat kuitenkin muuttuneet viime aikoina, sillä Athletic on yrittänyt naarata Real Sociedadin pelaajia riveihinsä ja on onnistunutkin siinä.

Tammikuussa Athletic myi siirtoikkunan viimeisenä päivänä Aymeric Laporten 65 miljoonalla eurolla Manchester Cityyn. Athleticilla tuli kiire hankkia korvaaja ja seura teki valtavan tarjouksen paikallisvastustaja Real Sociedadin ykköstopparille Iñigo Martínezille.

Iñigon odotettiin hylkäävän kyseinen tarjous kunnioituksesta Real Sociedadia kohtaan, mutta toppari päättikin kaikkien yllätykseksi jättää La Realin laivan ja siirtyi pahimpaan viholliseen siirtoikkunan viimeisillä hetkillä.

Athletic yritti myös hankkia Real Sociedadin lupaavimman pelaajan Mikel Oyarzabalin elokuussa myytyään Kepan 80 miljoonalla eurolla Chelseaan. Oyarzabal ei kuitenkaan suostunut Athleticin kosiskeluihin ja Real Sociedad kritisoi julkisesti Athleticin toimintaa.

Athleticin päävalmentaja El Toto Berizzo vertasi baskiderbyä kenties koko maailman tulisimpaan derbyyn, el Superclásicoon Bocan ja River Platen välillä.

– Kyllä, mielestäni näissä otteluissa on paljon yhtäläisyyksiä. Ehdottomasti, neljän vuoden ajan Riveriä pelaajaurallaan edustanut Berizzo totesi lehdistölle torstaina.