Espanja hävisi sunnuntaina Venäjälle MM-kisojen neljännesvälierässä rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

FIFA World Cup

@FIFAWorldCup
#ESPRUS // FORMATIONS

How would you have lined them up for this game?

Ottelun lähti odotetusti käyntiin Espanjan pallonhallinnalla, mutta puolustusvoittoisesti peliin lähtenyt kisaisäntä sai pidettyä La Rojan kurissa – 12. minuutille asti.

Juri Žirkov rikkoi Nachoa oikealla laidalla, ja tilanteesta vihellettiin Espajalle vapaapotku. Pallon taakse asteli Marco Asensio, joka lähetti keskityksen takatolpan tienoille. Maalilla pelivälineestä taistelivat Sergei Ignaševitš ja Sergio Ramos, joka onnistui venäläistopparin painiotteista huolimatta ohjaamaan pallon verkkoon. Lopulta maali merkattiin Ignaševitšin omaksi osumaksi. 1-0.

Gary Lineker

@GaryLineker
At 38 years and 352 days Ignashevich becomes the oldest player to score an own goal in World Cup history. Not sure he’ll enjoy his birthday this week.

OptaJoe

@OptaJoe
2 - Russia are the first team to score multiple own goals in a World Cup tournament since 1966, when Bulgaria conceded two. Sabotage. #ESPRUS #RUS #WorldCup

Sama trendi jatkui myös maalin jälkeen: Espanja piti valtaosan ajasta palloa, mutta sillä oli vaikeuksia edetä potentiaalisille tekopaikoille. Venäjä sen sijaan vyöryi tilaisuuden saadessaan aggressiivisesti kohta David de Gean vartioimaa maalia. 25 minuutin jälkeen maalintekoyritykset olivat kisaisännän hyväksi 2-1.

Espanjalla ei tuntunut oleva johtoasemassa kiire maalintekopaikoille. Se piti ja piti palloa etsien sopivaa väylää edetä.

Venäjä pyrki nousemaan mahdollisimman suoraviivaisesti, ja se oli saada palkintonsa 35. minuutilla. Artjom Dzjuba voitti pääpallossa Ramosin, ja pallo putosi Aleksandr Golovinille, jonka kierteinen kuti meni niukasti takatolpasta ohi.

Dzjuban ylivoimaisuus ilmatilassa oli lopulta Venäjän ratkaisu Espanjan puolustuksen murtamiseen. Kolossihyökkääjä nousi kulmapotkussa korkeimmalle ja pääsi puskemaan kohti La Rojan maalia. Pusku pysähtyi kuitenkin jo puolen metrin päähän Gerard Piquén käteen. Erotuomari odotti hetken ja puhalsi lopulta pallon pilkulle. Piqué sai keltaisen kortin.

De Gea aavisti maalillaan väärään suuntaan ja Dzjuba toi Venäjän tasoihin turnauksen kolmannella maalillaan. 1-1.

Key stats:

👉 #RUS are only the second team to concede two own goals at a #WorldCup (after Bulgaria in 1966)

👉 #ESP have never beaten a host team at World Cup (playing Italy x2 in 1938, #BRA in 1950 and #KOR in 2002)

#ESPRUS

Toisen jakson alussa Espanja tuntui etenevän entistä enemmän laitojen kautta. La Roja lähti rakentamaan hyökkäyksiä rauhallisesti ja harkituin siirroin.

Vaaralliset tekopaikat olivat yhä kiven alla, kunnes Diego Costa ja Isco junailivat yhdessä sellaisen. Isco sai seinäsyötön mukaansa ja eteni syvälle Venäjän rangaistusalueelle, mutta tilanteesta seurasi vain kulmapotku, joka ei johtanut mihinkään.

Espanja vaikutti neuvottomalta Venäjän puolustusmuurin edessä. Sen taktiikka ei tepsinyt, ja murtautumiskeinot olivat pienessä tilassa vähissä.

Andrew Gaffney

@GaffneyVLC
Spainful watching, this.

Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä vähemmän Venäjällä oli asiaa Espanjan kenttäpuoliskolle. Kisaisäntä sai nauttia pallonhallinnasta ani harvoin, mutta varsinaista hätää sillä ei ollut.

Varsinaista peliaikaa oli jäljellä viitisen minuuttia, kun vaihtopelaajat olivat tuoda Espanjalle kaivatun toisen osuman. Iago Aspas pudotti rinnallaan pallon Andrés Iniestalla, joka tykitti puolivolleyn kohti alakulmaa, mutta Venäjän veräjänvartija Igor Akinfejev venyi näyttävään torjuntaan.

Lisäaikaa pelattiin neljä minuuttia, mutta enempää maaleja ei nähty. Vuorossa oli kisojen ensimmäinen jatkoaika.

Those passing stats, though... 👀

#RUS not yet passed into submission, however!

#ESPRUS

Aspas rakenteli heti jatkoajan ensi hetkillä paikan Dani Carvajalille, joka ei kuitenkaan yltänyt palloon Venäjän maalin edustalla.

Espanjan epätoivo paistoi läpi jo joukkueen ratkaisuista. Joukkuekaverit taputtivat kuitenkin Kokelle, joka päätti yrittää onneaan reilusta 30 metristä. Veto viuhui runsaasti yli.

Jatkoajan toista puolikasta oli pelattu pari minuuttia, kun Rodrigo sai moskovalaisyleisön haukkomaan henkeään. Vaihdosta sisään tullut hyökkääjä harppoi tuorein jaloin Venäjän boksiin ja pääsi vetämään, mutta Akinfejev torjui. Paluupalloon ennätti ensimmäisenä Carvajal, jonka laukaus kilpistyi kuitenkin venäläispuolustajaan.

Hetkeä myöhemmin jännitys nousi entisestään. Ramos ja Piqué raivosivat tuomarille, että heidät oli revitty vapaapotkun aikana rangaistusalueella kumoon. Oikeudenjakaja otti yhteyden videotuomareihin, mutta tilanteessa ei katsottu olevan pilkun arvoista rikettä.

Ratkaisua ei saatu aikaiseksi vielä jatkoajallakaan, joten vuorossa oli rangaistuspotkukilpailu.

Espanja aloitti ja ensimmäiset neljä vetäjää onnistuivat. Viidentenä vuorossa oli Koke, jonka laukaus suuntautui aivan liian keskelle. Akinfejev torjui.

Seuraavat kolme onnistuivat jälleen. Espanjan viidentenä vetäjänä oli Aspas, jonka oli pakko onnistua. Hänen vetonsa vaikutti jo menevän verkkoon, mutta Akinfejev sai varpaansa laukauksen tielle, ja pallo suuntasi katsomoon.