Vuoden 2008 EM-kisat käynnistivät Espanjan maajoukkueen kaikkien aikojen menestyksekkäimät vuodet. Espanjan ainoa arvoturnausvoitto oli vuoden 1964 EM-kisoista, mutta vuosina 2008-2012 ”La Roja” voitti putkeen kaksi Euroopan mestaruutta ja juhli niiden välissä myös maailmanmestaruutta vuonna 2010.

Perjantaina Espanjan vuoden 2008 EM-voitosta tuli kuluneeksi tasan 10 vuotta. Espanja kaatoi kyseisessä finaalissa Saksan 1-0 Fernando Torresin maalilla.

Torres, 34, muisteli loppuottelun tapahtumia Marcalle.

Luis (päävalmentaja Aragonés) ja hänen pelaajansa muuttivat historiaa. Olin onnekas, kun sain olla osa sitä ja olen siitä erittäin ylpeä.

Torres iski kisojen aikana kaksi maalia, joista toinen tuli kaikista tärkeimpään paikkaan, finaaliin.

– Näin, että Xavi sai pallon linjojen välissä ja että hänellä oli runsaasti tilaa. Siirryin hieman oikealle tehdäkseni itselleni tilaa pystyjuoksua varten.

– En voinut ottaa Xavin syöttöä haltuun, koska Philipp Lahm oli minussa kiinni. Huomasin, että voin jatkaa juoksuani ulkopuolelta ohi.

– (Maalivahti) Jens Lehmann ei tullut maaliltaan nopeasti ulos, ja ajattelin, että voin haastaa puolustajan ja ehtiä pallolle ennen maalivahtia. Kiihdytin täyteen vauhteen, ja loppu on historiaa, sanoi Torres, joka chippasi voittomaalin Lehmannin yli verkkoon.

Mestarivalmentaja Aragonés menehtyi vuonna 2014. Torres muistaa yhä elävästi, miten espanjalaisluotsi ohjeisti häntä ennen EM-loppuottelua.

– Hän näki, että olin yksin pelaajatunnelissa ennen kuin menimme kentälle. Hän tönäisi minut seinää vasten ja tarttui minua rinnasta.

– Hän sanoi: ”Nyt on meidän aikamme, Nino. Sinä menet tuonne ulos, teet kaksi maalia ja meistä tulee Euroopan mestareita.” Sitten hän piirsi sormillaan ristimerkin otsaani ja päästi minut kentälle.