Näkökulma: Lopeteguin Real Madrid -sopimuksella katastrofaalinen ajoitus – suositaanko MM-otteluissa Real Madridin pelaajia?

© Kuva: Getty Images

Live Stream: Katso Copa del Reyn matsit ilmaiseksi!

  • Torstai-illan herkkupala klo 22.30: FC Barcelona vs Levante

Real Madrid tiedotti eilen, että joukkueen uusi päävalmentaja on Julen Lopetegui.

Ajoitus ei olisi voinut olla juuri surkeampi.

MM-kisat alkavat huomenna. Lopeteguin pitäisi tällä hetkellä keskittyä Espanjan maajoukkueen päävalmentajana täysillä tuleviin otteluihin ja sulkea kaikki häly ulkopuolelle. No mitä teki Lopetegui? Ajatteli vain itseään ja neuvotteli itselleen sopimuksen Real Madridiin.

Tavallaan Lopeteguin päätöksen ymmärtää. Kyseessä oli kerran elämässä -tyyppinen tilaisuus, joka ei välttämättä toistu. Vanhana Real Madridin pelaajana ja valmentajana tämä lienee unelma, josta tulee nyt totta.

Valitettavasti samalla Lopetegui virtsasi rumasti Espanjan A-maajoukkueen muroihin.

Suositaanko Real Madridin pelaajia?

Ihan ensimmäinen kysymys kuuluu: kuinka paljon Lopetegui on käyttänyt sinällään jo lyhyttä valmistautumisaikaa siihen, että hän on neuvotellut Real Madridin kanssa?

Toinen kysymys: mitä tuore uutinen tekee Espanjan joukkuehengelle? Se ei  tähän astikaan ole ollut niitä maailman parhaita. Maajoukkueessa oli pitkään asetelma Barcelona vastaan Real Madrid. Arvokisamestaruudet ja ylipäätään viimeinen vuosikymmen ovat tehneet joukkueesta yhtenäisemmän. Nousevatko vanhat haamut esiin, kun puikoissa on Real Madridin tuleva päävalmentaja?

Suositaanko nyt pelaajavalinnoissa Real Madridin pelaajia? Otetaan esimerkiksi oikean pakin tontti. Real Sociedadin Álvaro Odriozola on pelannut nappikauden, mutta ajaako Real Madridin Nacho nyt yhä vahvemmin Odriozolan edelle?

Mitä perjantaina tapahtuu?

Kolmas kysymys: mitä tapahtuu perjantaina, kun Espanja kohtaa Portugalin. Lopetegui kohtaa tulevan kauden isoimman tähtensä, Cristiano Ronaldon. Tuskinpa Lopetegui nyt ainakaan kehottaa Espanjan pelaajia ajelemaan Ronaldoa sukille. Lienee hyvin mahdollista, että esimerkiksi Atlético Madridin ajoittain kovaotteinen Saúl Ñíguez pidetään perjantaina visusti penkillä.

Jokainen voi miettiä tykönään, millaisen vastaanoton Lopetegui Madridissa saisi, jos Ronaldo perjantaina joutuisi pitkälle sairauslomalle. Tuskin Lopetegui sellaista riskiä haluaa ehdoin tahdoin ottaa.

Perverssi tilanne

Julen Lopetegui ajoi päätöksellään itsensä hyvin perverssiin tilanteeseen.

Voiko tässä oikeasti käydä niin, että Lopetegui suosii Real Madridin pelaajia muiden kustannuksella? Entä mitä se tekee joukkuehengelle, jos seuraavan kuukauden ajan Lopetegui veljeilee aiempaa enemmän Real Madridin pelaajien kanssa? Voiko jopa käydä niin, että tärkeää valmistautumis- ja lepoaikaa käytetään tiettyjen pelaajien sopimusneuvotteluihin?

Spekulointi voi tietysti osoittautua täysin perättömäksi. Kyse on ammattilaisista, jotka todennäköisesti tekevät päätöksensä kulloisenkin joukkueen hyväksi. Mutta tilanteesta kertoo paljon se, että on täysin perusteltua esittää tässä tekstissä mainittuja kysymyksiä.

Potkut?

Tietyllä tapaa isoin kysymys kuuluu: miksi ihmeessä sopimus piti julkistaa eilen – kaksi päivää ennen MM-kisojen alkua? Nyt ei olisi mitään ongelmaa, jos Lopeteguin sopimus olisi julkistettu vasta kisojen jälkeen. Miksi Real Madridinkin piti tällä tavalla mennä vahingoittamaan Espanjan mestaruusmahdollisuuksia?

Vaikka joukkueen sisällä asiat olisivat uutisen jälkeenkin hyvin, yksi asia on varmaa. Siinä missä Lopetegui olisi aiemmin saanut keskittyä vastailemaan toimittajien kysymyksiin Espanjan kulloisestakin vastustajasta, nyt hän joutuu puhumaan kerta toisensa jälkeen Cristiano Ronaldon, Gareth Balen ja muiden sopimusasioista – vaikkei hän todennäköisesti niistä tällä hetkellä mitään edes tiedä. Ei ehkä sitä kaikkein ideaaleinta valmistautumista MM-urakkaan?

Ei ole mikään ihme, että Espanjan jalkapalloliitossa (RFEF) ollaan tiettävästi raivoissaan tapahtuneen tiimoilta. Useat espanjalaisviestimet ovat jopa paljastaneet, että RFEF:n puheenjohtaja Luis Rubiales pohtisi Lopeteguille potkuja vielä ennen MM-kisojen alkua (lue tästä). Se kertoo paljon tilanteen vakavuudesta.

Eniten sääliksi käy Espanjan maajoukkueen kannattajia ja niitä pelaajia, joilla ei ollut asian suhteen mitään tekemistä. Espanja oli ennen tätä draamaa suurimpia voittajasuosikkeja. Miksi ihmeessä asiat piti mennä sotkemaan tällä tavalla juuri ennen kisoja?

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää

Katso FC Barcelona – Levante ilmaiseksi!

  • Näe kaikki Copa del Reyn matsit ilmaiseksi