Olemme koonneet kasaan päättyneen La Liga -kauden jälkeen pelipaikkojen parhaita pelaajia.

Nyt vuorossa on viimeinen vaihe ja samalla kenties mielenkiintoisin. Nimittäin hyökkääjät. Tällä kertaa mukana ovat juuri ne odotetuimmat hyökkääjät, jotka onnistuivat päättyneellä kaudella tuttuun tapaan. Mukaan ei mahtunut yllätysnimiä, vaikka niitäkin riitti.

Muun muassa Gironan Cristhian Stuani ansaitsi päästä listalle mukaan, mutta viiden kärki on raadollinen. Stuani iski jopa 21 maalia sarjanousijan riveissä päättyneellä kaudella.

5. Rodrigo, Valencia

Rodrigon kausi Valenciassa oli loistava etenkin lähtökohtiin nähden. Edelliset kaudet olivat menneet penkin alle, eikä kukaan todella uskonut Rodrigon löytävän maalivirettään Valencian paidassa.

Valtavan summan Valencialle maksanut Rodrigo oli jo leimattu flopiksi. Siinä ei ollut sinänsä mitään väärää, kun otti huomioon kahden ensimmäisen kauden tulokset, jotka olivat surkeita. Huomioitavaa on se, että Rodrigo teki päättyneellä sarjakaudella enemmän maaleja (16) kuin kolmella edellisellä yhteensä (10).

Rodrigo on noussut huippukautensa avulla maajoukkueeseen. Kuva: Getty

Loistokausi avasi Rodrigolle myös portit Espanjan A-maajoukkueeseen. Rodrigo pääsi mukaan maaliskuussa ensimmäistä kertaa urallaan A-maajoukkueen mukaan ja iski välittömästi maalin. Hieno kausi toi Rodrigolle palkinnon – nimittäin paikan MM-kisajoukkueeseen.

4. Antoine Griezmann, Atlético

Griezmannin kausi oli kaksijakoinen. Ranskalainen oli syksyllä Atléticon tapaan varsin heikko ennakko-odotuksiin nähden, vaikka seura pysyikin läpi kauden kolmen joukossa.

Atlético kärsi suurista maalinteko-ongelmista syyskauden aikana ja siinä tapauksessa syyttävä sormi osoittaa usein Griezmannin suuntaan. Diego Costan palattua pelikentille Griezmannin peli aukesi.

Voimahyökkääjä teki Griezmannille tilaa kärjessä sitomalla usein kaksikin topparia itseensä kiinni maalintekopaikoissa. Se näkyi Griezmannin tilastoissa. Ranskalainen teki miltei kolme kertaa enemmän maaleja kevätkauden aikana kuin syksyllä. Se ei ollut sattumaa.

Griezmann oli keväällä kenties koko La Ligan paras pelaaja. Griezmann on aina ollut enemmänkin kevätkauden pelaajia kuin syyskauden. Jos Griezmann saa siihen tasaisuutta, niin Atlético taistelee ensi kaudella sarjamestaruudesta.

3. Iago Aspas, Celta

Aspas pelasi jälleen kerrassaan loistavan kauden.

30-vuotias vigolaishyökkääjä oli toista kautta peräkkäin La Ligan paras espanjalainen maalintekijä, eikä tämänkään kauden kotimainen maalikuninkuus tullut yllätyksenä.

Aspas on poikkeava maalintekijä. Aspas ei ole pääpelivoimainen, eikä poikkeavan nopea kokoisekseen. Vigolainen on kuitenkin yksi maailman parhaista maalintekijöistä, kun paikka tulee eteen. Aspas osaa sijoittua jatkuvasti oikeaan paikkaan boksissa ja pallon saadessaan peliväline on usein verkossa.

Aspas saattaa olla torstaina alkavissa MM-kisoissa Espanjan ykköskärki. Jos Aspas valitaan ykköskärjeksi, on se täysin ansaittu palkinto Aspasille loistavien kausien jälkeen.

2. Cristiano Ronaldo, Real Madrid

Griezmannin tapaan Ronaldon syyskausi oli heikko. Real Madrid pelasi alle odotusten ja katseet kääntyivät Ronaldoon, joka ei onnistunut juurikaan maalinteossa.

Kevätkausi oli kuitenkin täysin erilainen. Zinédine Zidane lepuutti usein Ronaldoa, mutta aina pelatessaan Ronaldo iski ainakin yhden maalin ottelusta riippumatta. Kontrasti syys- ja kevätkauden välillä oli massiivinen.

Ronaldo teki vain neljä maalia koko syyskauden aikana La Ligassa. Kevätkaudella osumia syntyi 22. Siinä on pieni ero. Toki Real Madrid pelasi joukkueenakin paremmin läpi kevään muutamaa notkahdusta lukuunottamatta. Ronaldo teki viimeisessä kymmenessä peräkkäisessä sarjaottelussa ainakin yhden maalin.

Ronaldo sijoittui La Ligan maalipörssissä toiseksi. Kuva: Getty

Ronaldo sai ansaittua kritiikkiä alkukaudesta. Real Madrid hävisi sarjamestaruuden jo joulukuussa ja myös Ronaldo oli siihen luonnollisesti osasyyllinen. Kevätkausi kuitenkin osoitti sen, etteivät Ronaldon maalintekotaidot ole hävinneet mihinkään. Syyskauden surkeaan maalitahtiin vaikuttivat enemmänkin joukkueen heikot otteet.

1. Leo Messi, Barcelona

Messi oli tuttuun tapaan Barcelonan tärkein yksittäinen kenttäpelaaja läpi kauden. Barcelona oli usein vaikeuksissa ilman ykköstykkiään ja Messi joutui muutamaan otteeseen tulemaan peliin mukaan penkin puolelta ja kääntämään ottelun Barcelonalle.

34 maalillaan La Ligan maalikuninkuuden jälleen nimiinsä vienyt Messi on ollut jo vuosikausia kuin talismaani Barcelonalle. Pelaaja, jonka arvoa ei mitata rahassa tai tehoissa. Viimeisen muutaman vuoden aikana Messistä on tullut Barcelonalle kuin hengityskone – sitä ilman ei meinaa pysyä hengissä.

Kertooko se enemmän Barcelonasta vai Messistä? Se on jokaisen oma päätös, mutta Barcelonalla tulee olemaan vaikeat ajat edessä, kun Messi lopettaa uransa tai palaa Argentiinaan. Kenties koko maailman historian paras pelaaja jättää jälkeensä paljon.

Tuukka Ikkeläjärvi