Olemme valinneet viimeisen viikon aikana päättyneen La Liga -kauden tähdistöjoukkueen, parhaimmat läpimurtopelaajat, maalivahdit ja topparit.

Nyt vuorossa on La Liga -kauden parhaat laitapuolustajat. Mukana on kaksi suurelle yleisölle tuttua nimeä ja kolme hieman pienempää – mutta sitäkin parempaa – pelaajaa.

5. Álvaro Odriozola, Real Sociedad

Odrizolan ensimmäinen kokonainen kausi La Ligassa oli komeaa katseltavaa. Baskilaitapuolustaja nousi täysin puskista viime kauden puolivälissä Real Sociedadin avaukseen loukkaantumissuman keskellä.

Syyskauden B-joukkueen mukana viettänyt Odriozola yllätti otteillaan kaikki ja oli kenties pelipaikkansa paras kevätkaudella. Ennakkoluuloton pelitapa jatkui myös juuri päättyneellä kaudella. Pallollisesti hyvin vahva ja tekninen Odriozola kykenee käynnistämään jatkuvasti niin hitaita kuin nopeitakin hyökkäyksiä.

Vauhti onkin Odriozolan yksi parhaista vahvuuksista. Se on yksi syy, miksi Odriozola valittiin Espanjan MM-kisajoukkueeseen.

4. Lucas Hernández, Atlético Madrid

Lucasin kausi on ollut ilmiömäinen.

Hiljattain 22 vuotta täyttänyt ranskalaispuolustaja on ollut tällä kaudella Atléticon puolustuslinjan ykkösmies. Lucas on ollut luotettava niin laitapuolustajana kuin topparinakin.

Lucas on ollut tällä kaudella Atléticon puolustuksen johtohahmo. Kuva: Getty

Monet pitävät Lucasia vieläkin topparina, mutta hanakasti ylöspäin liikkuva Lucas saa itsestään parhaan irti laitapuolustajana. Lucasilla oli päättyneellä seurajoukkuekaudella isot saappaat täytettävänään, kun hänen piti korvata loukkaantunutta Filipe Luísia, mutta paineet eivät näkyneet mitenkään Lucasin otteissa.

Lucas on ensi kaudella Atléticon avauksen mies, vaikka kaikki puolustajat olisivat kunnossa. Se kertoo kaiken tarvittavan Lucasista.

Lucas valittiin myös Ranskan lopulliseen MM-kisajoukkueeseen, jossa hän on todennäköinen avauksen pelaaja.

3. Marcelo, Real Madrid

Marcelo on kenties pelipaikkansa paras pelaaja. Se on ollut tiedossa jo pidemmän aikaa, eikä siinä ole mitään epäselvää.

Kulunut kausi oli Marcelolta kuitenkin La Ligassa varsin keskinkertainen. Siitäkin huolimatta Marcelo oli sarjan parhaimpia vasempia laitapuolustajia. Real Madrid on ollut tällä kaudella usein hukassa ja hädässä nopeissa vastahyökkäyksissä, mutta Marcelo pysyy nopeutensa avulla nopeissa pelitilanteissa mukana.

Kuten kaikki tietävät, niin pallotaiturin suurimmat avut löytyvät hyökkäyspäästä. Marcelo on tehnyt tälläkin kaudella loistavaa yhteistyötä hyökkäyspään pelaajien kanssa. Marcelo on antanut kaikissa kilpailuissa yhteensä tällä kaudella jopa yhdeksän maalisyöttöä, eli keskimäärin maalisyötön joka neljännessä ottelussa.

Siihen pystyvät vain harvat laitapuolustajat.

2. Djene, Getafe

Djene nappasi ansaitusti paikan kauden tähdistöjoukkueessamme ja siten mahtuu myös viiden parhaan laitapuolustajan mukaan.

Kuka on Djene? Sitä kysyvät todennäköisesti monet. Eihän Getafen laitapuolustaja välttämättä ole aina mediahuomion alaisuudessa, mutta sitä suuremmalla syyllä Djene on nostettava jalustalle.

26-vuotias togolainen pelaa yleensä topparina, mutta tällä kaudella Getafen päävalmentaja José Bordalás on saanut Djenestä valtavasti irti laitapuolustajanakin. Djene on laitapuolustajaksi hyvin erilainen kuin muut tässä listauksessa. Fyysinen puolustaja, joka ei kaihda kaksinkamppailuja ja taklauksia.

Ei saa kuitenkin unohtaa sitä, että Djene on fyysiseksi pelaajaksi hyvin taitava pallon kanssa ja kykenee rakentamaan useita hyökkäyksiä ottelusta toiseen. Monen papereissa Djene oli jopa kauden suurin yllättäjä.

1. Jordi Alba, Barcelona

Alban kausi La Ligassa hipoi täydellisyyttä. Vikkelä laitapuolustaja on Marcelon tapainen pelaaja. Parhaat avut tulevat esiin hyökkäyspäässä, eivätkä niinkään puolustuspäässä.

Alba kykenee kuitenkin loistavana pallonriistäjänä tukemaan toppareita, kun Barcelona joutuu puolustamaan mahdollisesti pitkiäkin aikoja omalla kenttäpuoliskolla. Loistavan ensimmäisen kosketuksen omaava Alba oli tällä kaudella La Ligan paras pelipaikallaan.

Alban ja Lionel Messin yhteistyö tällä kaudella oli kaunista katseltavaa. Kuva: Getty

Marcelon tapaan Alba antoi kaikissa kilpailuissa yhteensä joka neljännessä pelaamassaan ottelussa maalisyötön. Kyseessä on yksinkertaisesti huima tilasto, mutta se kertoo myös Alban vahvuuksista.

[readmore from=kauden-parhaat-2018]

Nopeasti laidallaan ylöspäin nouseva Alba lukee peliä todella hyvin. Monet pystyjuoksut helpottavat Barcelonan peliä. Alba on luonut loistavan tehoduon Lionel Messin kanssa. Alba antoi La Ligassa kahdeksan maalisyöttöä, joista puolet meni Messin laukauksen kautta maaliin. Alba oli koko La Ligan yhdeksänneksi paras maalisyöttäjä – ei paha laitapuolustajalle.

Albasta puhuttaessa on muistettava yksi asia. Nimittäin se, että Alba oli viime kaudella usein penkillä, eikä päässyt pelaamaan Luis Enriquen alaisuudessa. Alba totesi viime kauden olleen henkisesti uran yksi vaikeimmista, joten alhaalta nouseminen takaisin absoluuttiselle huipulle oli äärimmäisen hieno suoritus Albalta.