La Liga -kausi lähenee loppuaan.

Pääsarjakautta on pelaamatta vielä kolme täyttä kierrosta. Mestari on jo selvillä ja Mestarien liiga -paikat ovat käytännössä varmat. Myös putoamistaistelun puolella on jo kaksi varmaa putoajaa.

Kausi on siten pitkälti paketissa, joten päätimme listata kahdeksan kuluneen La Liga -kauden suurinta yllättäjää. Mukaan mahtuu muutama pelaaja, jotka ovat jo luoneet hieman itselleen nimeä La Ligassa, mutta kuluva kausi on ollut ehdoton läpimurto.

Mukaan mahtuu myös pelaajia, joille kuluva kausi on ollut ensimmäinen pääsarjatasolla ja se on osoittautunut välittömästi menestykseksi.

8. Ángel Rodríguez, Getafe

31-vuotiaan hyökkääjän kausi on ollut valtava onnistuminen. Ángel on suurelle yleisölle tuntematon pelaaja, eikä se ole sinällään yllättävää.

Olihan Ángel pelannut ennen kuluvaa kautta suurimman osan urastaan Segundassa ja La Ligan häntäpääjoukkueiden vaihtopenkeillä.

Tämä kausi on kuitenkin nostanut Ángelin ainakin Espanjassa jalkapalloihmisten tietouteen. Hyökkääjä on iskenyt 30 sarjaottelussa komeat 12 maalia ja on laukonut Getafelle useita pisteitä. Usein Jorge Molinan kärkiparina pelannut Ángel on ollut loistava roolissaan.

Getafen päävalmentaja José Bordalás tykkää peluuttaa kahden kärjen taktiikkaa, jossa väkivahva Molina luo tilaa taitavammalle Ángelille, joka pääsee siten paremmalla prosentilla maalintekopaikoille. Kyseinen taktiikka on tuonut Getafelle tällä kaudella tukun pisteitä ja sen vuoksi sarjanousija taisteleekin jopa europaikasta.

Kuvaavaa Ángelille on se, että ennen kuluvaa kautta kärki oli pelannut La Ligassa 59 ottelua, joissa oli syntynyt neljä maalia. Kenties maailman kovimmassa jalkapallosarjassa harvoin näkee niin sanottuja myöhäisiä heräämisiä, mutta Ángel on ehdottomasti sellainen.

7. Thomas, Atlético

Thomas lähti kauteen suurin odotuksin. Olihan Atléticolla siirtokielto päällä, eikä seura saanut siten hankkia ennestään kapealle keskikentälle uusia pelaajia.

Tiago lopetti uransa ja Matías Kranevitter poistui Zenitiin. Siten ainakin vakituinen rotaatiorooli oli napattavissa. Mitä vielä, Thomas on tehnyt tällä kaudella läpimurtonsa ja napannut avauksen paikan Atléticossa.

Se on huima saavutus. Thomas on pelannut tällä kaudella reippaasti yli kolme kertaa enemmän kuin viime kaudella, vaikka Atléticolla on vielä neljä ottelua jäljellä kuluvaa kautta.

Thomas on noussut Atléticon keskikentän tukipilariksi. Kuva: Getty

Diego Simeone uskalsi antaa seuran omalle kasvatille suuren roolin jo alkukaudesta ja se on tuottanut hedelmää. Thomas oli syyskaudella Atléticon paras pelaaja monella tapaa. Ghanalainen pelasi suurella itseluottamuksella läpi syksyn eikä pelännyt, vaikka joutui kovissakin paikoissa avauskokoonpanoon.

Teknisesti taitava keskikenttäpelaaja on jatkanut samaan malliin kevätkaudella. Thomas on ollut jo pidemmän aikaa Atléticon keskikentän pallovarmin pelaaja, joka ei epäröi nousta pelivälineen kanssa ylös rakentaessaan hyökkäyksiä. Thomas on pelannut muun muassa tällä kaudella enemmän kuin seuran kapteeni Gabi ja tällä hetkellä näyttää siltä, että Thomas on raivannut itsensä Atléticon avaukseen lopullisesti.

Kuka olisikaan uskonut kauden alussa.

6. Loren Morón, Real Betis

Morónin tarina on huimaava.

24-vuotias hyökkääjä pelasi koko syyskauden Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Segunda B:ssä Betisin kakkosjoukkueen riveissä.

Monet pitivät Morónia jo unohdettuna lupauksena. Olihan ikää jo ”paljon” ottaen huomioon sen, ettei hyökkääjä ollut debytoinut edes Segundassa. Morón pelasi kuitenkin loistavan syyskauden Betisin B-miehistön riveissä ja ampui 23 sarjaottelussa 17 täysosumaa.

Tammikuun lopussa Betisin päävalmentaja Quique Setién nosti Morónin ykkösmiehistön mukaan, kun Sergio León ja pitkäaikaisloukkaantunut Tonny Sanabria olivat sivussa tositoimista.

Morón pääsi välittömästi avaukseen uransa ensimmäisessä pääsarjaottelussa ja kärki iski välittömästi kaksi maalia Villarrealin verkkoon. Betis voitti kamppailun Morónin maaleilla. Seuraavassa sarjaottelussa Morón teki ottelun ainokaisen, kun Betis haki Deportivosta vierasvoiton.

Tähti oli syttynyt.

Morón on tehnyt tällä kaudella La Ligassa 12 ottelussa kuusi maalia – eli maalin enemmän kuin esimerkiksi eräs Karim Benzema. Morón on vakiinnuttanut nimensä edustusjoukkueen kokoonpanossa. Se oli asia, johon vain harva uskoi ennen kauden alkua.

Ensi kaudella Setién varmasti kuitenkin kaavailee seuran omaa kasvattia avauskokoonpanoon heti kauden alusta saakka.

5. Portu, Girona

Gironan kausi on ollut komea. Ensimmäistä kertaa historiassaan pääsarjassa pelaava katalonialaisseura taistelee europaikoista, kun kolme kierrosta on vielä pelaamatta. Kukaan ei uskonut siihen.

Gironan menestykselle löytyy muutamia yksittäisiä tekijöitä. Ensimmäinen heistä mainitaan tässä tekstissä hieman alempana, mutta toinen mainitaan nyt. Hänen nimensä on Portu.

Murcialainen hyökkäävä keskikenttäpelaaja oli pelannut urallaan ennen tätä kautta yhden ottelun La Ligassa. Pääsarjadebyytti todistettiin kaudella 2013/14, kun Portu pelasi Valencian paidassa melkein täydet minuutit Rayoa vastaan.

Sen jälkeen Portu on viettänyt aikaa Segundassa Albaceten ja Gironan väreissä. Viime kaudella Portu ja Girona selvittivät tiensä La Ligaan. Monet uskoivat Gironan putoavan takaisin Segundaan. Portun tasoa arveltiin. Riittäisiköhän murcialaisen taso Gironan avaukseen La Ligassa?

Niin. Kyllähän se riitti.

25-vuotias Portu on ollut tällä kaudella Gironan kantava voima. Portu on vastannut käytännössä yksin Gironan pelinrakentelusta ja se on tuottanut tulosta. Portu on tehnyt tällä kaudella 35 sarjaottelussa 11 maalia ja antanut viisi maalisyöttöä.

Luvut ovat huimia hyökkäävälle keskikenttäpelaajalle, mutta Portua analysoidessa tehot ovat vain yksi osa pelaajasta. Ilman Portua Girona olisi varmasti taistelemassa kenties jopa putoamista vastaan. Gironan pelinrakentelu ilman Portua olisi ollut yhtä tervanjuontia.

Portu rakentelee paikkoja muun muassa Cristhian Stuanille ja levittää peliä laidoille. Jos Portu ei siirry kesällä suurempaan seuraan, niin voidaan puhua yllätyksestä.

4. Lucas Hernández, Atlético

Yksi La Liga -kauden suurimmista tuhkimotarinoista. Lucas ei ole uusi naama pääsarjassa, sillä ranskalaistoppari on ollut reippaat kaksi vuotta mukana Atléticon edustusjoukkueen toiminnassa.

Kuluva kausi on ollut kuitenkin suuri käännekohta Lucasin uralla. Lucas on noussut ensimmäistä kertaa kunnolliseksi avauksen pelaajaksi Atléticossa. Thomasin tapaan Lucas on vastannut loistavasti Simeonen huutoon. Atléticon toppareista vain Diego Godín on pelannut tällä kaudella suuremmat minuutit kuin Lucas.

Lucas on ajanut rotaatiossa usein Stefan Savicin ja Joséma Giménezin edelle. Lucasin suuri vahvuus on monipuolisuus. Ranskalainen on sanonut olevansa parempi topparina, mutta Lucas kykenee pelaamaan myös loistavasti laitapuolustajana.

Lucas on napannut itselleen avauksen paikan Atléticossa. Kuva: Getty

Atléticon puolustus on ollut Euroopan parhaimpia – ellei se paras – jo vuosikausia, eikä sellaiseen ole helppoa tulla sisään. Lucasilla on ollut valtava työ syrjäyttää useita nimekkäitä pelaajia edeltään päästäkseen nauttimaan avauskokoonpanon minuuteista.

Tällä kaudella Lucas on ollut Atléticon puolustuksen vahvin yksilö. Ranskalainen ei ole koskaan ollut virheherkkä puolustaja, mutta tällä kaudella se on ennen kaikkea vain korostunut. Savic, Giménez ja Godín ovat kärsineet tällä kaudella henkilökohtaisista virheistä ja se on parantanut Hernándezin pisteitä Simeonen silmissä.

Hiljattain 22 vuotta täyttänyt Hernández on noussut Ranskan A-maajoukkueeseen ja Didier Deschamps ottaa nuorukaisen todennäköisesti mukaan MM-lopputurnaukseen. Deschamps tietää Lucasin suurimman vahvuuden. Lucasin voi nimittäin laittaa kentälle paikassa kuin paikassa, eikä puolustaja koskaan petä odotuksia. Sen on huomannut Simeone, Atlético ja kaikki jalkapalloa seuraavat viimeisen vuoden aikana.

Atléticolla on Lucasissa huippupuolustaja vuosikausiksi eteenpäin. Ja mikä parasta, seuran ei pitänyt maksaa puolustajastaan senttiäkään. Lucas on Atléticon juniorituotannon helmiä.

3. Cristhian Stuani, Girona

Stuania ei ole koskaan tunnettu järin kovana maalintekijänä, vaikka uruguaylainen onkin puhdas kärki.

31-vuotiaan hyökkääjän uralle mahtuu paljon epäonnistuneita kausia ja siirtoja. Stuani on pelannut urallaan muun muassa Serie A:ssa, Valioliigassa ja Championshipissä. Stuani on loistava käsite sarjajyrästä.

Suurimman osan mittavasta urastaan Stuani on kuitenkin pelannut La Ligassa. Mukaan mahtuu seuroja kuten Hércules, Racing Santander ja Espanyol.

Parhaiten mies tunnetaan todennäköisesti ajastaan Espanyolissa, jonka paitaa uruguaylainen edusti yhteensä 117 otteeseen. Maaleja barcelonalaisseuran riveissä syntyi yhteensä 29. Avauksen mieheksi ei mitenkään järin loistavat tilastot, joka olikin yksi syy siihen, miksi Stuani lähti Espanyolista koittamaan onneaan Valioliigaan Middlesbroughin paitaan.

Stintti Englannissa oli epäonnistunut ja Stuani palasi Espanjaan. Nyt vuorossa oli ensimmäistä kertaa historiassaan La Ligaan noussut Girona. Gironan päävalmentaja Pablo Machín hankki Stuanin projektinsa ykköskärjeksi. Se ei herättänyt seuran kannattajissa valtavaa luottoa – olihan hyökkääjän viimeiset kaudet olleet epäonnistuneita.

Stuani kaatoi maaleillaan tällä kaudella muun muassa itse Real Madridin. Kuva: Getty

Mitä vielä.

Stuani on ampunut tällä kaudella 19 pääsarjamaalia ja pitänyt osumillaan Gironan europelihaaveet elossa aina kolmelle viimeiselle kierrokselle asti. Stuanin osumista yli puolet ovat olleet puskumaaleja. Yksikään pelaaja Euroopan viidessä parhaimmassa sarjassa ei ole tehnyt Stuania enemmän puskumaaleja tällä kaudella.

31-vuotias kärki elää uutta nuoruuttaan ja on pääsemässä mukaan kivikovaan Uruguayn maajoukkueeseen MM-lopputurnaukseen. Kyseessä on vain ja ainoastaan unelmakausi, johon tuskin itse Stuanikaan ei uskonut.

Tässä näkee loistavasti sen, että kyllä ammattilaisjalkapalloilija voi onnistua tällä tavoin, jos löytää oikeanlaisen valmentajan ja pelitavan. Stuani on löytänyt Machínin ja Machín Stuanin.

Kyseessä on kenties La Liga -kauden suurin rakkaustarina.

2. Rodrigo, Valencia

Valencian kannattajat olivat valmiita luopumaan Rodrigosta viime kesänä. 30 miljoonaa euroa Valencialle maksanut Rodrigo ei ollut näyttänyt kahden vuoden aikana mitään sille, että hänet pitäisi pitää Valenciassa vielä kauden verran.

Ei yhtikäs mitään. Rodrigo oli ollut kahden kauden ajan käytännössä vain riippakivi Mestallan yleisön edessä. Rodrigo keräsi suurimmat vihellyskonsertit viikonlopusta toiseen. Espanjalaistunut brasilialainen onnistui vain harvoin maalinteossa ja joutui surkeinta jalkapalloaan vuosikymmeniin pelanneen Valencian sylkykupiksi.

Sitten saapui pelastaja – nimittäin Marcelino. Valencian uudeksi luotsiksi nimitetty Marcelino ei halunnut eroon Rodrigosta ja vaati, että kärki jää Mestallalle. Marcelino näki Rodrigossa sellaista, mitä kukaan muu ei nähnyt. Piilotettu potentiaali oli syvällä Rodrigossa, eikä kukaan uskonut, että se saataisiin kaivettua ulos.

Marcelino onnistui siinä. Syyskaudella Valencia oli loistoiskussa. Rodrigo iski kilpaa maaleja kärkiparinsa Simone Zazan kanssa. Zazan polvi hajosi loppusyksystä ja Marcelino joutui turvautumaan käytännössä vain Rodrigoon. Zaza pelasi puolikuntoisena, eikä italialaisen otteista tullut juuri mitään.

Rodrigo on noussut Espanjan A-maajoukkueeseen ja on hyvin todennäköisesti mukana kesän MM-lopputurnauksessa. Kuva: Getty

Paineet olivat kovat – olihan Valencia sarjassa toisena ja tavoitteli sataprosenttisesti paikkaa Mestarien liigaan ensi kaudeksi. Zazan loukkaantuminen oli suuri takaisku, mutta Rodrigon pää kesti ensimmäistä kertaa Valencia-uransa aikana ja kärki piti tasonsa korkeana koko loppukauden ajan.

Rodrigossa on paljon samaa Stuanin kanssa. Stuanin tapaan Rodrigon on täytynyt löytää oikeanlainen valmentaja ja pelitapa, jossa saa toteuttaa itseään vapaasti hyökkäyksessä. Toki Valencian ja Gironan pelitavat ovat hyvin erilaiset, mutta idea on helppo ymmärtää.

Rodrigolta on aina puuttunut ripaus itseluottamusta. Nyt se on kohdillaan ja tulos on sen mukaista. Rodrigo päättää kautensa hyvin todennäköisesti Espanjan mukana MM-lopputurnauksessa ja täysin ansaitusti.

1. Fabián, Real Betis

Betisin kausi on ollut suurmenestys. Setién astui ruoriin kesällä. Luotsille annettiin ensimmäistä kertaa urallaan kilpailukykyinen joukkue. Betisin seurajohto antoi Setiénille avaimet menestykseen hankkimalla joukkueeseen useita varsin nimekkäitä pelaajia.

Joukkueen paras pelaaja tällä kaudella on ollut kuitenkin pelaaja, josta tuskin kukaan oli kuullutkaan ennen kauden alkua. Nimittäin Fabián.

22-vuotias keskikenttäpelaaja ei mahtunut edes Betisin avauskokoonpanoon kauden ensimmäisillä kierroksilla. Kolmannella kierroksella Setién jätti Fabiánin kokonaan ulos kokoonpanosta.

Seuraavalla kierroksella monet kannattajat olivat ymmällään, kun Setién pisti Fabiánin avaukseen Real Madrid -vierasottelussa. Kyseisen ottelun jälkeen kukaan ei enää kummastellut Fabiánin avauspaikkaa – enemmistö ennemminkin kummasteli kuka tämä Fabián onkaan.

Fabián oli nimittäin Madrid-ottelussa kentän paras ja dominoi keskikenttää täysin oman halunsa mukaan. Nuorukainen pelasi suurella itseluottamuksella ja se näkyi kauas. Sen jälkeen Fabián on aloittanut ottelun tällä sarjakaudella vain kahdesti penkiltä.

Pitää paikkansa, ettei vain yksi ottelu voi muuttaa koko kauden kulkua. Olihan Fabián Madrid-ottelun jälkeisissäkin otteluissa Betisin vahvan keskikentän kulmakivi. Fabiánilla kävi onni, sillä keskikentän johtajaksi hankittu Víctor Camarasa loukkaantui Madrid-ottelussa kuukaudeksi ja Fabián pääsi nappaamaan itselleen Camarasan roolin.

Camarasa tervehtyi, mutta huomasi, että hänen paikkansa avauksessa oli jo viety. Huomioitavaa on se, että Camarasa saapui ennen kauden alkua Betisiin loistohankintana. Monet kehuivat Betisiä maasta taivaisiin, kun Camarasa päätti siirtyä Betisiin. Olihan Camarasa pelannut loistokauden Alavésissa ja kiinnostusta oli Valioliigaa myöten.

Muuan Barcelonan kerrotaan olevan kiinnostunut Fabiánista. Kuva: Getty

Se kertoo kaiken tarpeellisen siitä, kuinka hyvin Fabián oli pelannut. Kuka tahansa ei nappaa pelipaikkaa Camarasalta.

Fabiánin kausi on sujunut kuin unelma. Edellisellä kaudella keskikenttäpelaaja pelasi La Ligassa yhteensä noin puolitoista ottelua. Muutos on valtava, mutta Fabiánin peliesityksiä katsellessa ei tulisi mieleenkään, että kuluva kausi on pelaajan ensimmäinen todellisella huipputasolla.

Jalkapallomaailman huipulla moni asia on lopulta kiinni myös tuurista ja siitä, että pienetkin saumat pitää käyttää hyväkseen. Fabián käytti oman näytönpaikkansa hyväkseen ja espanjalaismedioiden mukaan se tietää sitä, että Camarasa pakkaa kesällä laukkunsa ja matkaa muihin maisemiin. Camarasa saapui Betisiin kovana nimenä ja poistuu takaovesta muualle, kun seuran oma tuntematon kasvatti nappasi hänen pelipaikkansa.

Fabiánin tulevaisuus on äärimmäisen kirkas. Barcelona ja Atlético ovat muun muassa osoittaneet kiinnostuksensa nuorukaista kohtaan. Fabián tarvitsee säännöllistä peliaikaa ja sitä on tällä hetkellä tarjolla Betisissä. Järkevintä saattaisi olla jäädä kotiin. Fabiánilla on esimerkkinä entinen joukkuetoveri Dani Ceballos, joka lähti Real Madridiin Betisistä viime kesänä.

Tulos oli täysi farssi.

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: https://twitter.com/tuukka_21