Cristiano Ronaldo, Cristiano Ronaldo, Cristiano Ronaldo.

Viime kuukausina on taas totuttu näkemään Ronaldo maalitilastoissa ja otsikoissa viikosta ja pelistä toiseen. Ero syksyyn on ollut valtava.

Eilen Ronaldo takoi Mestarien liigan puolivälierien ensimmäisessä osassa tehot 2+1 Juventusta vastaan. Ronaldo on nyt osunut jo 14 kertaa tämän kauden Mestarien liigassa.

La Ligassakin Ronaldo on tehnyt tällä kaudella 22 maalia, vaikka syksyllä meni kehnosti. Paljon kertoo nimenomaan se, että 22 maalista 14 on syntynyt helmikuun ensimmäisen viikon jälkeen.

Zinédine Zidanen ryhdikäs päätös

Mitä tässä on yhtäkkiä sitten tapahtunut? Miksi Ronaldo on ruvennut taas tekemään maaleja pimeän syksyn jälkeen?

Kaksi syytä on helposti tunnistettavissa. Molemmat liittyvät lepuutukseen.

[readmore from=Real-Madrid]

Ensinnäkin on nostettava hattua Zinédine Zidanelle. Hän on onnistunut tekemään sen päätöksen, jota edeltäjät eivät ole syystä tai toisesta tehneet. Zidane on aika ajoin penkittänyt Ronaldon.

Ehkä edeltäjät ovat pelänneet Ronaldon, Florentino Pérezin tai kannattajien reaktioita. Oli syy mikä tahansa, Zidane on tarttunut härkää sarvista ja tehnyt ison päätöksen.

Tästä on puhuttu ihan julkisestikin. Zidane on sanonut keskustelleensa ja jatkuvasti keskustelevansa Ronaldon kanssa lepuutuksen tarpeesta. Kaksikon välillä on kuulemma puhuttu siitä, että lepo on se tekijä, jolla Ronaldon vire voidaan pitää yllä ja jolla Ronaldon uraa huipputasolla voidaan pidentää.

Real Madridin konttaus

Toinen tekijä on helpottanut Zidanen päätöksen toimeenpanoa. Real kun käytännössä hävisi La Liga -mestaruuden jo aikaa sitten Barcelonalle. Top 4 -sijoitus on toisaalta jo ihan varmaa kauraa, joten La Liga on Realille enemmän tai vähemmän läpsyttelyä. On ollut jo useamman kuukauden ajan.

Paljon kertoo se, että viime viikonlopun sarjaottelussa huilasivat Sergio Ramos, Dani Carvajal, Marcelo, Toni Kroos, Isco – ja Ronaldo. Tuskin ihan noin montaa avauksen miestä olisi lepuutettu, jos Real taistelisi sarjamestaruudesta rinta rinnan Barcelonan kanssa.

[readmore from=Mielipide]

Zidanen päätös yhdistettynä Realin konttaukseen La Ligassa on mahdollistanut sen, että Ronaldo on huilannut kolme sarjaottelua viimeisestä seitsemästä. Ja sitä ennen Ronaldo huilasi Copa del Reyssä. Portugalilainen ei pelannut tällä kaudella yhtään Realin kuudesta Copa-ottelusta.

Koko ajan on keskitytty vain siihen tärkeimpään, Mestarien liigaan. Ja samalla tehot ovat parantuneet jokaisella rintamalla. 21. tammikuuta lähtien Ronaldo on pelannut kaikki kilpailut mukaan lukien 12 ottelua. Maaleja on syntynyt 11 ottelussa yhteensä hämmentävät 23 ja maalisyöttöjä siihen päälle neljä.

Parin viime kuukauden aikana Ronaldo on saanut pelata usein vain yhden ottelun viikossa. Levon vaikutus ei voi olla näkymättä 33-vuotiaassa kropassa, jota vielä kotonakin ”rasitetaan” useamman pienen lapsen mahdollisilla yöllisillä itkuilla.

Trendi

Tällä kaudella Ronaldo pelaa maksimissaan 48 ottelua, jos hän pelaa kaikki loput La Liga -ottelut ja jos Real etenee Mestarien liigan finaaliin. Todennäköisempää on, että Ronaldon pelimäärä jää jonnekin 45:n tietämille. Lepuutuksia lienee loppukeväästäkin luvassa La Ligan puolella.

[readmore from=Ronaldo-Cristiano]

Nyt on nähtävissä trendi, joka alkoi jo viime keväänä. Tuolloin Zidane lepuutti Ronaldoa huhti-toukokuussa neljässä sarjaottelussa. Määrä kasvanee vuosi vuodelta.

Ronaldon sopimus ulottuu kesään 2021. Jos hänestä halutaan parhaat tehot irti, lepuutusta on todennäköisesti lisättävä vuosi vuodelta. Homman nimi on: vähemmän, mutta parempaa.

Ronaldo on urheilullisesti niin poikkeuksellinen tapaus, että hän voi olla maailman paras maalintekijä vielä useamman vuoden ajan – kunhan hän pelaa tarpeeksi vähän.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila