Barcelona tiedotti aiemmin tänään solmineensa Grêmion kanssa osto-option Arthurin siirrosta.

Osto-optio tarkoittanee tässä tapauksessa ainoastaan sitä, että vielä Barcelona ei voinut tiedottaa varmasta siirrosta, koska siirtoikkuna on kiinni. Tiedotteessa kuitenkin mainittiin niin tarkat yksityiskohdat (hinta 30+9 miljoonaa euroa), että siirto toteutunee heti kun siirtoikkuna heinäkuussa aukeaa.

Kuka on tämä Arthur, josta Barcelona maksaa enemmän (jos bonusehdot täyttyvät) kuin esimerkiksi Dani Alvesista, Ronaldinhosta, Thierry Henrysta tai Rivaldosta?

Kyseessä on 21-vuotias keskikenttäpelaaja, joka on pelannut koko nuoren uransa Grêmiossa. Edustusjoukkueessa otteluita on kertynyt 51, ja Arthur on jo ehtinyt juhlia Copa Libertadoresin ja Brasilian cupin voittoa. Lisäksi hänet valittiin viime vuonna Brasilian pääsarjan vuoden tulokkaaksi ja paikka irtosi myös sarjan tähdistökentälliseen.

Maajoukkuetasolla Arthur edustaa Brasiliaa. A-maajoukkueeseen on tullut kutsuja muutamaan otteeseen, mutta debyytti on vielä tekemättä.

Kuin uusi Iniesta

Se perustiedoista. Minkä tyyppisestä pelaajasta on kyse?

”Arthur tunnetaan syöttötaidostaan”, Barcelonan tiedotteessa sanotaan. Katalaaniseura kertoo Arthurin vahvuudeksi myös sen, että pelaaja kykenee eksyttämään oman puolustajansa, mikä tekee hänestä vaarallisen pelaajan hyökkäyskolmanneksella. Lisäksi Arthur kykenee suojaamaan palloa hyvin, ja hän taitaa murtavat syötöt.

Monessa yhteydessä 172-senttistä Arthuria on verrattu Xaviin. Arthuria vuodet 2014-15 Grêmiossa valmentanut Luiz Felipe Scolari näkee nuorukaisen kuitenkin enemmän uutena Andrés Iniestana.

– Arthurin tyyli on samanlainen kuin Iniestalla, joka on Paul Scholesin ohella paras pelaaja, jonka olen nähnyt. Tuollaiset pelaajat eivät anna harhasyöttöjä. He eivät hae kuningassyöttöjä, vaan tekevät helppoja ja yksinkertaisia ratkaisuja. Arthur menee näihin samoihin raameihin, Scolari sanoi Sportille.

Samanlaista tekstiä tarjoili entinen Barcelonan keskikenttämies Deco Mundo Deportivon haastattelussa.

– Barcelonassa pelaaminen ei ole helppoa. Pelaajalla on oltava aseita pelata joukkueessa, joka pitää palloa todella korkealla tasolla. Ja lisäksi on oltava aseita horjuttaa vastustajan muotoa pallollisen pelaamisen kautta. Uskon, että Arthur kykenee tähän, Deco sanoi.

– Arthurilla ei pallo polta jaloissa. Hän tietää, mitä tehdä pallolla. Teknisen taidon lisäksi hän on vahva. Häntä ei ole helppo voittaa kaksinkamppailuissa.

Sarjan paras syöttäjä

[readmore from=Barcelona]

Eli puhutaan Iniestan kaltaisesta syöttötaiturista, joka kykenee myös suojaamaan palloa ja taistelemaan pätevästi kaksinkamppailuissa. Etsitään sanojen tueksi tilastoja.

Whoscored-tilastosivusto tarjoaa dataa Brasilian pääsarjasta. Sen mukaan Arthur antoi viime kaudella (Brasiliassa sarja päättyi joulukuussa) keskimäärin 74,1 syöttöä ottelua kohden. Se oli koko sarjan suurin lukema. Arthurin syöttöprosentti oli peräti 93,1 – jälleen sarjan paras.

Maalisyöttöjä Arthurille ei kirjattu koko kauden aikana yhtään, ja maalipaikkoja hän loi keskimäärin 0,8 per ottelu. Kenties tuolla osastolla olisi siis parantamisen varaa.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila