Jalkapallomaailman huipulle mielii moni lahjakas nuorukainen, mutta vain harvat sinne pääsevät. Toisten lahjakkuus ei sittenkään riitä, joidenkin urakehitystä hidastaa loukkaantumiset, joillain prakaa asenne ja jotkut ovat ehkä vain väärässä paikassa väärään aikaan.

Huipulle mieli aikanaan myös Víctor Blanco, mutta häntä ei muista enää juuri kukaan. Blanco ei onnistunut nousemaan Real Madridin edustusryhmään ja loukkaantumiset pakottivat miehen lopettamaan pelaamisen jo 25-vuotiaana. Marca kaivoi Blancon kuitenkin esiin ja julkaisi hänestä kuvan, jossa hän kannattelee yhdessä Iván Helgueran kanssa Real Madridin nykyistä valmentajaa Zinedine Zidanea kesällä 2005.

MARCA

@marca
"Raúl Bravo se había lesionado y Luxemburgo pidió mi viaje. Llegué a la hora de la comida, me senté al lado de Raúl, Zidane, Ronaldo...". Víctor Blanco vivió una experiencia única antes de conocer la cara más amarga del fútbol trib.al/NmHYe0v Por @Fran_Villalobos

Blanco oli tuolloin 21-vuotias ja pääsi harjoittelemaan yhdessä Real Madridin silloisten galacticojen kanssa. Kokemus edustusjoukkueessa kesti kymmenen päivää ja sen jälkeen hän palasi taistelemaan reserveihin Espanjan kolmannella ja neljännellä sarjatasolla. Muistot kuitenkin jäivät, eikä niiden valossa Zinedine Zidanen nimitys Real Madridin päävalmentajaksi olisi voinut olla yhtään suurempi yllätys.

– Jos minulle olisi sanottu, että Zidanesta tulisi Real Madridin valmentaja, en olisi uskonut sitä. Hän ei ikinä puhunut ryhmän edessä tai karjunut kellekään. Hän oli kylmä, mutta hyväkäytöksinen kaveri, Blanco muistelee Marcalle.

– Zidane oli hiljainen johtaja. Hän johti pelkällä läsnäolollaan. Nyt kun näkee, kuinka hyvin hän kohtelee joukkuetta, ei parempaa voisi ollakaan. Vaikka Real ei voittaisi tällä kaudella mitään, minä pitäisin Zidanen. Ihmisten tukena on helppoa olla silloin, kun kaikki menee hyvin.

Idolien kanssa ruokailu pani puntin tutisemaan

Blanco työskentelee tätä nykyä Zurich-vakuutusyhtiön palveluksessa ja valmentaa juniorijoukkuetta lapsuutensa lähiössä. Real Madridissa hän pelasi kaikissa ikäluokkajoukkueissa sekä reserveissä – ainoastaan edustusjoukkue jäi valloittamatta. Pelipaikka vain vaihtui hyökkäyksestä keskikentän kautta laitapuolustukseen. Sillä pelipaikalla hän myös sai näyttöpaikan edustuksessa, kun kakkosjoukkue oli varmistanut nousunsa Segundaan.

– Satutin hieman polveani kakkosjoukkueen harjoitusottelussa. Kävin seuraavana päivänä näyttämässä sitä lääkärille. Hän sanoi: ”Yritä harjoitella ja toipua, sillä jos kaikki hyvin, pääset reissuun ykkösjoukkueen kanssa”. Kaikki vaivani paranivat välittömästi, Blanco naurahtaa.

MARCA

@marca
"No he visto un profesional que se porte mejor con los canteranos que @GUTY14HAZ", la historia de Víctor Blanco, del Real Madrid de los galácticos a colgar las botas con 25 años trib.al/X4ihj0A en #PrimeraPlana por @Fran_Villalobos

Madridin harjoitusleiri suuntautui sillä kertaa Itävaltaan. Nuorta poikaa jännitti.

– Tuli ruoka-aika ja minun piti ottaa ruokapöydästä muutamaa päivää aiemmin Interiin siirtyneen Luis Figon paikka. Istuin samassa pöydässä Raúlin, Zidanen, Roberto Carlosin, Ronaldon ja Michael Owenin kanssa, Blanco kertaa.

– Pyysin elehtimällä Soldadoa vaihtamaan paikkaa kanssani, mutta hän kieltäytyi. Totta puhuen kaikki käyttäytyivät uskomattomasti. Vaikkapa Gutia pidetään joskus etäisenä, mutta minun kanssani hän käyttäytyi hyvin. En ole nähnyt toista ammattilaista, joka käyttäytyisi junioripelaajien kanssa niin hyvin kuin hän.

Askel eteen ja kaksi taakse

Urakaari teki kuitenkin täyskäännöksen Itävallan-kokemuksen jälkeen. Real Madridin kakkosjoukkueesta ei enää löytynytkään paikkaa, ja Blanco päätyi pelaamaan Salamancaan, jossa ura sitten polvivamman vuoksi päättyikin.

– Olin paiskinut hommia pikkujunnusta lähtien sitä hetkeä varten, ja kun pääsin lähelle, se riistettiin minulta. Se sattui ja yllätti. Lähtöni Real Madridista oli aika kummallinen.

– Kun lähdin Itävaltaan, olin Madridin Segundassa pelaavan B-joukkueen avauksen vasen laitapakki. En tiedä, mitä tapahtui, koska palatessani minut käskettiin poistumaan. Otin edustusjoukkueen kanssa askeleen eteenpäin, ja kun palasin, minulle ei ollutkaan paikkaa. Joitain asioita jalkapallossa on vaikeaa ymmärtää, Blanco hämmästelee.