Hyvää kansainvälistä naistenpäivää! Naistenpäivää on vietetty 8. maaliskuuta jo vuodesta 1914 alkaen, ja sen perimmäisenä tarkoituksena on edistää ja vahvistaa naisten oikeuksia. Naistenpäivää vietetään Suomen tapaan tänään myös Espanjassa ja paikallisissa jalkapalloseuroissa.

La Liga -seuroista muun muassa Getafe on tehnyt kädenojennuksen naiskatsojille. Naiset saavat lippunsa lauantain Levante-otteluun katsomosta riippuen joko 5 tai 10 euron hintaan.

Espanjan pelaajayhdistys AFE puolestaan tiedotti, että maan naisjalkapalloilijat viettävät tämänpäiväisissä harjoituksissaan viiden minuutin ”seisomalakon”, jolla halutaan osoittaa solidaarisuutta naistenpäivän työelämää koskeville vaatimuksille.

Alavés taasen pani myyntiin 250 kappaleen erän violetteja pelipaitoja, joiden rintamuksessa lukee sana ”Indarra” (=voima). Seuran äskettäin perustettu naisjoukkue pelaa Espanjan toisella sarjatasolla ja käyttää näitä paitoja viikonlopun ottelussaan.

Deportivo Alavés

@Alaves
💜 ¡Nos encanta la camiseta alavesista del #DíaInternacionalDeLaMujer! INDARRA! #GoazenGlorioso

Deportivo Alavés

@Alaves
SOCIAL | Hoy sale a la venta la camiseta conmemorativa del #DíaInternacionalDeLaMujer. ¡Consigue esta camiseta exclusiva! ➡ ow.ly/F9qx30iMLtE INDARRA! #GoazenGlorioso

La Liga -seurojen jäsenistössä naisten osuus on ollut viime vuosina vahvassa kasvussa – joskin määrät jäävät edelleen selvästi miesten lukemien jalkoihin. Naisia on nykyisten La Liga -seurojen jäsenistä 22,2 prosenttia.

Korkein naisten osuus on Getafessa, jonka 12 300 jäsenestä 33,8 prosenttia on naisia. Getafen jälkeen tulevat Levante (30%), Valencia (29%) ja Barcelona (26%). Barcelonan kokonaisjäsenmäärä on seuroista ylivoimaisesti suurin, 143 855 jäsentä. Mikään muu seura ei yllä yli 100 000 jäseneen.

Suurimmassa kasvussa naisten osuus on Celta Vigon ja Eibarin jäsenistössä. Eibar on myös yksi kahdesta nykyisestä La Liga -seurasta, jonka puheenjohtaja on nainen. Seurapomo Amaia Gorostiza on ensimmäinen nainen, joka valittiin tehtäväänsä osakkeenomistajien jäsenäänestyksessä. Kolmen vuoden aikana naisten osuus Eibarin jäsenistössä on kasvanut 8,27 prosentista 21,43 prosenttiin.

Toinen seura, jonka puheenjohtajan nuijaa heiluttaa nainen, on Leganés, jota johtaa Victoria Pavón. Vuosi sitten myös Valencian puheenjohtajana oli nainen, mutta Layhoon Chan luopui tehtävästä, ja nyt Valencian puheenjohtaja on seuran omistaja Anil Murthy.

Pienin naisten osuus on Málagan jäsenistössä, vain noin 10 prosenttia.

Lähde: AS