Baskimaalla pelätään hulinoita ja rajuja yhteenottoja. Athletic Bilbao isännöi tänään Eurooppa-liigassa klo 22.05 alkaen venäläistä Moskovan Spartakia. Pelättyjen venäläisultrien saapuminen on kylvänyt jo päiviä ennen ottelua Bilbaoon paniikkia, ja kaduilla partioivat mellakkapoliisit.

Venäläishuligaanit lukeutuvat tätä nykyä Euroopan pelätyimpiin ja etenkin Spartakin ultrat ovat luoneet kaaosta suosikkijoukkueensa vieraspeleissä ympäri mannerta. Yksi sivujuonne Spartakin ultrien saagaan saatiin jo aiemmin tänään Saksasta, kun kesän 2016 EM-kisoista lähtien etsintäkuulutettu venäläismies pidätettiin.

Kyseinen huligaani löi Marseillessa metalliputkella englantilaista kannattajaa sillä seurauksella, että rusikoinnin kohde osoittain halvaantui. Yli puolitoista vuotta pakoillut venäläinen oli matkalla Bilbaoon, ja nyt häntä voi odottaa Ranskassa 15 vuoden vankeustuomio (lähde: Sky Sports).

Yhden ääriväkivaltaisen miehen pidätys ei kuitenkaan mieliä Bilbaossa rauhoittele. Päinvastoin. Bilbaoon uskotaan saapuneen 800 venäläistä, väkivaltaan valmista radikaalia. Hulinointia on kaupungissa nähty jo eilen.

– He ovat äärinationalistisia, rasisteja ja kamppailulajien eksperttejä. He eivät ole pelkkiä skinheadeja vaan puolisotilaallisia, Baskimaan poliisista Ertzaintzasta kommentoitiin AS:lle.

Poliisi uskoo, että Bilbaoon saapuvat venäläiset ovat hyvin valmistautuneita tappelemaan. Ultrat edustavat ryhmiä nimeltä ”Gladiators Film’96” ja ”Fratria”. Huligaanit eivät ole välttämättä alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena, vaan pyrkivät kylvämään pelkoa ympäristöönsä.

Spartak-fanien luoma kaaos on niin vaikuttava, että San Mamés-stadionin läheisyydessä olevat koulut ovat päättäneet peruuttaa iltapäivätoimintansa. Lasten vanhemmille on lähetetty viestejä, etteivät nämä toimittaisi silmäteriään koululle.

Stadionille on saapumassa 800 ultran lisäksi 1 700 ”rauhallista” Spartakin kannattajaa. Yhteensä 2 500 lipunhaltijan lisäksi Bilbaoon tulleita on kuitenkin paljon enemmänkin. Hulinoihin on pyritty vastamaan 500 baskimaan poliisilla ertzainalla, 100 paikallispoliisin edustajalla sekä 200 Athleticin yksityisellä turvamiehellä. Lisäksi ilmassa pörrää helikopteri.

– Minne panen nyt kaikki pöytäni ja tuolini, etteivät ne vaaralliset henkilöt tuhoa niitä, eräs stadionin lähellä sijaitsevan baarin omistaja kysäisee huolestuneena.

Athletic Bilbao voitti otteluparin avausosan Moskovassa maalein 3-1.

El Partidazo de COPE

@partidazocope
💥 Algunos ultras del Spartak de Moscú ya están en Bilbao.

🎙️ Informa José Ángel Peña:

➡️ "Unos 400 o 500 hinchas rusos podrán llegar sin entrada. En Bilbao existe bastante preocupación".

Malcolm iXa 🔻

@ideiazabaldu
Athletic Bilbao’s anti-fascist fan group marched through the centre of their city yesterday to send a signal to Spartak Moscow supporters: Go home nazis!! 🔥