Manchesterissa hiljennyttiin tiistaina 6.2. kunnioittamaan tasan 60 vuoden takaisen Münchenin lentoturman uhreja. Onnettomuudessa menehtyi kaikkiaan 23 Manchester Unitedin matkaseurueen jäsentä, joista kahdeksan oli joukkueen pelaajia.

Tragedia oli urheilullisestikin raskas, sillä Unitedin tuolloista joukkuetta – jota lempinimellä ”Busby Babes” kutsuttiin – pidettiin yhtenä koko Euroopan parhaista. Surullinen tapahtuma liikutti syvästi myös Real Madridin silloista puheenjohtaja Santiago Bernabéuta, joka osoitti myötätuntoaan harvinaisen reilulla eleellä.

Argentiinalainen Alfredo Di Stéfano oli yksi oman aikakautensa ehdottomasti suurimmista jalkapalloilijoista, ja juuri tuolloin Di Stéfano oli uransa huipulla. Real Madrid -hyökkääjä oli voittanut edellisenä vuonna ensimmäisen Ballon d’Orinsa ja oli matkalla neljänteen La Ligan maalikuninkuuteensa. Ja siitä huolimatta Bernabéu tarjosi juuri Di Stéfanoa lainalle Unitediin.

Tarjouksesta kertoneen The Telegraphin mukaan Real Madrid olisi samalla luvannut maksaa puolet Di Stéfanon palkasta.

– Di Stéfano oli valmis tulemaan. Se oli todella poikkeuksellista, sillä juuri tuolloin Real Madrid oli rinta rinnan Barcelonan kanssa, ja kyseessä oli kannattajien kannalta jotain todella poliittista, Manchesterin ja Madridin kaupunkien välistä suhdetta tutkinut John Ludden kertoi.

Historiallisesta lainasta ei kuitenkaan tullut mitään, koska Manchester United ei saanut jalkapalloliigan sihteeri Alan Hardakerilta lupaa ulkomaalaisen pelaajan hankkimiseen.

– Miksi katsoa Espanjaan? Eivätkö Manchesterin pojat kelpaa? Tai Black Countryn, mistä löysitte Duncan Edwardsin (pelaajan, joka menehtyi sairaalassa 15 päivää turman jälkeen), Hardaker kysyi United-johdolta.

Busby olisi voinut päätyä Madridiinkin

Real Madridin ja Manchester Unitedin hyvät suhteet rakentuivat jo huhtikuussa 1957, kun joukkueet kohtasivat Eurooppa-Cupin välierissä. Bernabéu oli haltioitunut Busby Babesin pelistä ja tarjosi Matt Busbylle valmentajan paikkaa Madridissa. Hän kuitenkin halusi rakentaa oman dynastiansa Manchesteriin.

Kun Real Madrid voitti kolmannen Eurooppa Cupinsa keväällä 1958 – kolme kuukautta onnettomuuden jälkeen – Bernabéu omisti mestaruuden Unitedille ja jopa tarjosi heille voittopokaalia.

Jimmy Murphy (Busbyn apulaisvalmentaja) teki turman jälkeen ihmeen ja vei Manchester Unitedin FA Cupin loppuotteluun, mutta Di Stéfanon tulo olisi ollut uskomatonta. Se vastaisi sitä, että Barcelona lainaisi Messin tänä päivänä, Ludden vertaa.

Ludden kertoo lisäksi, kuinka Di Stéfano liikuttui syvästi kuultuaan Duncan Edwardsin viimeisestä toiveesta. 20-vuotias Edwards aneli sairasvuoteellaan, että saisi vielä pitää kädessään kultakelloa, jollaiset Bernabéu oli Unitedin pelaajille lahjoittanut Madridin semifinaaliottelun yhteydessä. Edwardsin kultakello löytyikin turmapaikalta romun seasta ja Edwards piteli sitä nyrkissään viimeisinä päivinään.

Santiago Bernabéu ylitti muutenkin kaikki odotukset solidaarisuudenosoituksissaan. Hän muun muassa tarjosi loukkaantuneille ilmaista hoitoa Madridissa sekä uhrien omaisille ilmaista lomaa Espanjassa Real Madridin piikkiin. Lisäksi Real tarjoutui pelaamaan viisi ystävyysottelua, joiden tuotto ohjattaisiin Unitedin lentoturman uhrien hyväksi.

Lähde: AS