Cédric Bakambu ehti tehdä tällä kaudella Villarrealille 14 maalia 21 otteluun, ennen kuin kiinalaisseura Beijing Guoan hankki hänet itselleen aktivoimalla hyökkääjän 40 miljoonan euron ulosostoklausuulin.

Kaikki vaikutti jo selvältä, mutta nyt siirron kohdalla on suuria kysymysmerkkejä.

Tapaus liittyy Kiinassa käynnissä olevaan jalkapallovallankumoukseen. Maan tavoitteena on nousta lajissa suurien joukkoon vuoteen 2030 mennessä ja tämä on näkynyt muun muassa runsaana rahankäyttönä.

Eräässä vaiheessa kiinalaisviranomaiset kuitenkin huolestuivat siitä, että iso osa lajiin käytetystä rahasta valuu muihin maihin siirtokorvauksina. Tämän seurauksena maa otti käyttöön veron, jonka myötä seurojen tulee maksaa ulkomailta yli 5 miljoonalla eurolla ostetuista pelaajista siirtokorvauksen verran veroja Kiinan jalkapalloliitolle.

Eli jos ulkomailta ostetun pelaajan siirtokorvaus on 20 miljoonaa euroa, tulee siirto maksamaan kyseisen veron myötä 40 miljoonaa euroa.

Ulosostoklausuulin porsaanreikä

Takaisin Bakambuun.

La Ligassa jokaisen pelaajan sopimukseen tulee kirjata ulosostoklausuuli. Jos tämä aktivoidaan, on maksu suoritettu sääntöjen mukaan pelaajan omasta taskusta.

Maksoiko Neymar siis 222 miljoonan euron siirtokorvauksensa viime kesänä itse? Ei tietenkään, mutta näin asia Espanjassa tulkitaan.

Tämän myötä Bakambun ulosostoklausuulin maksanut Beijing Guoan yrittää kiertää aiemmin mainitun veron, vetoamalla siihen, että Bakambu on maksanut ulosostoklausuulinsa itse, kuten asia espanjalaisten mukaan on.

Kiinassa tämä selitys ei ole kuitenkaan menossa läpi ja tämä on yllättänyt Beijing Guoanin.

Lisää rahaa peliin tai 40 miljoonaa taivaan tuuliin

Seuralla on tällä hetkellä kaksi vaihtoehtoa, joista toinen on se, että se maksaa pelaajasta tuplasti suunnittelemaansa enemmän.

Tämän vaihtoehdon toteutuessa Bakambun siirtosumma tulisi kaikkineen kuluineen nousemaan 80 miljoonaan euroon. 40 miljoonaa euroa siirtoklausuuliin ja saman verran maan jalkapalloliitolle. Summa tekisi hänestä historian neljänneksi kalleimman keskushyökkääjän Romelu Lukakun, Gonzalo Higuainin ja Luis Suárezin jälkeen.

Toinen vaihtoehto on se, että siirto jää siihen tilanteeseen, missä se nyt on. Bakambun sopimus Villarrealin kanssa ei olisi enää voimassa, mutta hän ei siirtyisikään Beijing Guoaniin vaan hänestä tulisi vapaa agentti.

Tämä tarkoittaisi sitä, että hän saisi vapaasti valita itselleen uuden seuran. Hänen ei tarvitsisi huolehtia siirtoikkunasta, eikä hänen uuden seuransa tarvitsisi maksaa Bakambusta siirtokorvausta. Beijing Guoanin 40 miljoonaa euroa menisi siis täysin hukkaan.

Lopputulos on tällä hetkellä vielä epäselvä. Tapauksen parissa työskentelee useita lakimiehiä kaikilta osapuolilta.

Lähde: The Times