Kerroimme sunnuntaina siitä, kuinka Espanjan kahdelle ylimmälle sarjatasolle saapui kertarysäyksellä yhdeksän saudiarabialaispelaaja Saudi-Arabian palloliiton ja Espanjan liigaorganisaation yhteistyösopimuksen tuloksena. Sopimukset ovat kevätkauden pituisia lainoja, eivätkä seurat maksa niistä mitään. Edes palkkakuluista heidän ei tarvitse huolehtia.

Pääsarjaseuroihin sopimuksen sai neljä saudia. Yhteistyökuvioon mukaan lähteneet seurat ovat Levante, Leganés ja Villarreal.

Yllättävät saudihankinnat ovat herättäneet kannattajien keskuudessa suurta hämmästystä ja jopa tyrmistystä, mutta La Ligan Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan suhteita hoitava Fernando Sanz on puolustanut tehtyä ratkaisua. Hän uskoo, että Saudi-Arabian maajoukkuepelaajista tulee olemaan vielä paljon iloa.

– Nyt ovat avautumassa melkoisen hyvät ja mehevät markkinat. Minä en ole vastannut pelaajatarkkailusta, mutta voin kertoa, että esimerkiksi Levanten hankkima pelaaja Fahad Al-Muwallad on siellä todellinen tähti. Hän on Saudi-Arabian Cristiano tai Messi, Sanz vakuuttaa Cadena SER:n haastattelussa.

– Pelaajat on scoutattu, kyseessä on lainat osto-optiolla, eikä seuroille makseta mitään taloudellista korvausta, Sanz kiistää huhut, joiden mukaan seurat saisivat miljoonia tekemistään sopimuksista.

23-vuotias Al-Muwallad nousi Saudi-Arabian A-maajoukkueeseen jo 18-vuotiaana. Hän on tehnyt 40 maaottelussa yhdeksän maalia, ja iski myös Saudi-Arabian MM-kisapaikan varmistaneen maalin viime syksynä.

Espanjan pelaayhdistys on ottanut järjestelyyn jyrkän kielteisen kannan.

 

– Sopimus vaikeuttaa nuorten pelaajien kehittymistä ja on este heidän uransa edistymiselle. Tässä bisnesmallissa taloudelliset aspektit ovat urheilullisten edellä, uhaten siten koko lajin sisintä olemusta, pelaajayhdistyksen julkilausumassa todetaan.