Javier Mascheranon Barcelona-ura on paketissa.

Seitsemän ja puoli vuotta. 334 ottelua. 17 pokaalia. Ja tietysti se yksi maali.

Kun puhutaan nyky-Barcelonasta, puhutaan aina Lionel Messistä. Ja jos ei puhuta Messistä, puhutaan Luis Suárezista. Tai Neymarista (PSG-siirron jälkeen toki vähemmän). Tai Andrés Iniestasta. Xavista. Valmentajista. La Masiasta. Barcelonan tyylistä.

Lähestulkoon kaikista muista puhutaan enemmän kuin Javier Mascheranosta. Jefecito on noussut otsikoihin vain muutamaan kertaan. Kun on puhuttu siitä puuttuvasta maalista. Tai maalista, joka ei enää puuttunut. Ja toki vuodenvaihteen alla, kun ruvettiin puhumaan Mascheranon lähdöstä.

Se kertoo kaiken oleellisen Mascheranosta.

Pyrin asettelemaan seuraavat sanat mahdollisimman tarkasti: Mascherano oli Barcelonalle juuri se epä-barcelonalainen palanen, jota joukkue niin kipeästi tarvitsi.

Tiskaaja

Selvennän. Mascherano ei ole kovinkaan näyttävä pelaaja, ellei sitten pidä näyttävänä ajoittaisia aggressiivisia liukuja. Mascherano on melko hyvä pallollinen pelaaja, muttei erinomainen. Ei mikään Xavi. Ei edes Gerard Piqué. Mutta Mascherano on suorittaja. Ammattilainen.

Tilastosivusto Squawkan laskujen mukaan Mascherano taklasi Barcelonassa 560 kertaa. Voitti taklauksistaan käsittämättömät 80 prosenttia. Katkoi syötön 452 kertaa. Purki pallon pois vaara-alueelta 432 kertaa. Blokkasi laukauksen 215 kertaa.

Viimeisen seitsemän ja puolen vuoden ajan muut pelaajat ovat valmistaneet huippuaterioita ilta toisensa jälkeen. Mascherano on hoitanut tiskit. Ei tietysti aina yksin, mutta sieltä Masche on aina löytynyt – tiskaamasta. Jonkun on sekin tehtävä, jotta kauniita aterioita voisi taas valmistaa lisää. Masche hyväksyi asemansa ja roolinsa.

Squawka Live

@Squawka_Live
OFFICIAL: Barcelona confirm that they have reached an agreement with Hebei China Fortune for the transfer of Javier Mascherano, who will join the Chinese club from 26 January.

Mistään kunnianhimon puutteesta ei ole ollut kyse. Tiettävästi Mascherano olisi halunnut itsekin välillä valmistaa aterioita – edes alkupalan. Puhutaan välillä suomea: Mascherano olisi halunnut pelata keskikentän pohjalla. Sillä tontilla hän löi läpi Liverpoolissa.

Mutta Barcelonalla oli jo alkupalojen erikoismies, Sergio Busquets. Masche on kelvollinen pallollinen pelaaja, muttei lähellekään Busuqetsin tasoa. Keskikentän pohjalle ei vain kerta kaikkiaan ollut saumaa. Siksi Mascheranosta tehtiin Barcelonassa käytännössä alusta asti toppari. Ja Masche hyväksyi roolinsa. Koska hän on ammattilainen.

Topparin tontilla Mascheranoa tarvittiin. Tiskaamassa. Koska siinä hän on hyvä, erinomainen. Sikäli Masche on ollut hyvin barcelonalainen pelaaja, että häntä on voinut monipuolisuutensa vuoksi peluuttaa tarvittaessa myös siinä Busquetsin paikalla.

OptaJose

@OptaJose
203 - Mascherano has played 203 La Liga games for Barcelona and he scored his only goal in April 2017 vs Osasuna. Boss.

Aina välillä on väläytelty, että Mascherano vaihtaisi seuraa juuri pelipaikkasyistä. Nyt se vasta tapahtui oikeasti. Perimmäinen syy ei ole tiedossa. Mascherano haluaa tiettävästi enemmän peliaikaa, jotta paikka Argentiinan MM-joukkueessa olisi varma. No, 136 A-maaottelun miestä tuskin olisi jätetty rannalle, vaikka hän olisi pelannut kauden loppuun Barcelonassa.

Ehkä kyse oli enemmän siitä, että nyt Mascherano pääsee haluamalleen pelipaikalle. Ehkä. Ei sitä varmuudella saada tietää, koska Mascherano ei tällaisista asioista ole valittanut. Hän on sopeutunut. Koska sitä jalkapalloammattilaisuus absoluuttisella huipulla vaatii.

[readmore from=Mascherano-Javier]

Javier Mascherano tosiaan ehti voittaa Barcelonassa 17 pokaalia. Sillä irtoaa Barcelonan kaikkien aikojen tilastossa jaettu kymmenes sija. Kymmenes. 119-vuotisen seuran historiassa. Edellä vain Iniesta, Messi, Xavi, Busquets, Piqué, Dani Alves, Carles Puyol, Víctor Valdés ja Pedro.

Kymmenen, 20:n, 30 vuoden kuluttua Mascherano on perus futiskuluttajan mielessä todennäköisesti jo aika lailla unohdettu mies. Mutta he, jotka ymmärtävät syvällisemmin, ehkä muistavat Mascheranon. Muistavat tiskaajan, joka antoi kokeille mahdollisuuden loistaa.

Teksti on julkaistu alun perin 24.1.2018.