La Liga -kautta on nyt pelattu 17 kierrosta, ja sarja on jäänyt joulutauolle.

Joulutauon kunniaksi valitsimme syyskaudelta mielestämme kymmenen parasta pelaajaa.

10. Simone Zaza, Valencia

Tässä on hieno tarina. Oli jo ihan hukassa ja ura pahassa luisussa. Kunnes viime talvena tuli lainalle Valenciaan. Se sujui sen verran hyvin, että Valencia oli halukas ostamaan hyökkääjän itselleen. Kuinka hyväksi ostokseksi se osoittautuikaan! 14 La Liga -ottelua, 10 maalia. Tällä haavaa koko sarjan maalipörssin kolmas.

9. Saúl Ñíguez, Atlético Madrid

Saúl Ñíguez on niin Atléticon näköinen pelaaja kuin olla ja saattaa. Hyvin monipuolinen pelaaja ei koskaan ruikuta ja täyttää ruutunsa missä roolissa tahansa. Tälläkin kaudella on jo pelannut keskikentän keskustassa, molemmilla laidoilla, laitahyökkääjänä ja laitapakkina. Siihen päälle tehnyt kaksi maalia ja syöttänyt toiset kaksi.

8. Jordi Alba, Barcelona

Jos jollekulle Luis Enriquen vaihtuminen Ernesto Valverdeen oli hyvä asia, niin Jordi Alballe. Palaaminen neljän miehen puolustuslinjaan on avannut taas Alballe reitin avaukseen. Ja nyt mies on tarttunut avauksen paikkaansa kaksin käsin. 15 ottelua, yksi maali ja peräti viisi maalisyöttöä. Barcelona elää tällä hetkellä Alban ja Lionel Messin välisestä yhteistyöstä. Siinä missä ennen tandem oli Messi-Dani Alves, nyt se on Messi-Alba.

7. Isco, Real Madrid

Real Madridille syyskausi on ollut hieman tahmea. Pistemenetyksiä on tullut tasaiseen tahtiin, eikä joukkue ole pelillisesti ollut sillä tasolla, jota Realilta on parina viime kautena nähty. Yksi joukkueen valopilkuista on ollut Isco. Kun BBC-vitjan ruuti on ollut märkää (ja Gareth Bale ollut paljon sivussa), Isco on noussut ratkaisijaksi. La Ligassa tällä hetkellä Realin ykkönen maaleissa ja maalisyötöissä.

6. Dani Parejo, Valencia

Viime kausi oli vaikea, mutta nyt kun seura ei ole enää täydessä kaaoksessa, myös Dani Parejolla kulkee. Marcelinon systeemissä Parejo on selkeä ykköspelintekijä, jonka kautta pallo kulkee jatkuvasti. Parejo syöttää Valencian pelaajista selvästi eniten peliä kohden. 28-vuotias espanjalainen muodostaa tällä hetkellä ehkä sarjan parhaan keskikentän kaksikon yhdessä Geoffrey Kondogbian kanssa.

5. Samuel Umtiti, Barcelona

Kuuluu tällä hetkellä Barcelonan TOP 3 -pelaajiin. On kehittynyt 1,5 vuodessa rotaatiotopparista joukkueen ykköstoppariksi. Siksi iso loukkaantuminen oli merkittävä takaisku katalaaniryhmälle. Umtitin kehityksessä mielenkiintoista on ollut myös se, että samaan aikaan Javier Mascheranon peliaika on – luonnollisesti – vähentynyt, mikä on johtanut argentiinalaisen lähtöhaluihin. Eli tavallaan Umtitin kehitys on ollut paradoksaalisesti huono asia Barcelonalle. Mutta se ei tokikaan ole Umtitin vika.

4. Jan Oblak, Atlético Madrid

24-vuotiaana maailman parhaita maalivahteja. Erinomainen nimenomaan torjujana. On myös suoritusvarmuudeltaan ihan huippuluokkaa. Ja Atléticossa pitää ollakin. Atletin maalilla on oltava nimenomaan tällainen mies, joka torjuu tasaisen varmasti kaiken yhtään torjuttavissa olevan. Joukkue voittaa kovin usein pelinsä yhden maalin erolla, joten maalivahdille ei sallita yhtä ainutta virhettä.

3. Marc-André ter Stegen, Barcelona

Yksi Barcelonan hienon syyskauden takuumiehistä. Ei aina saa ansaitsemaansa ylistystä, koska Lionel Messi kerää otsikot. Kovin usein Barcelonan kohdalla unohtuu se tosiasia, että lähes jokaisessa pelissä Marc-André ter Stegen tekee vähintään yhden huippupelastuksen. Siihen päälle mies avaa peliä erinomaisesti – juuri siten, miten Barcelona haluaa hänen toimivan hyökkäysten käynnistäjänä.

2. Geoffrey Kondogbia, Valencia

Hieno tarina, sillä Geoffrey Kondogbia oli jo ajautumassa hukatun lupauksen rooliin. Internazionalessa tie oli tukossa, joten siirtyi lainalle Valenciaan. Peliä on ollut ilo seurata. Kondogbia on aktiivinen, syötöt napsuvat omille ja vastustajat jäävät kaksinkamppailuissa jalkoihin. On osaltaan mahdollistanut Dani Parejon nousemisen uudelle tasolle.

1. Lionel Messi, Barcelona

Maailman paras se ei vain hyydy. La Ligassa 17 ottelussa 15 maalia ja 7 maalisyöttöä. Siihen päälle peräti 11 osumaa (kaikki kilpailut mukaan lukien) maalipuihin. Barcelonan hyökkäyspelaaminen on täysin Lionel Messin varassa, eikä kyse ole pelkästään suorista tehoista. Messi on kovin usein myös rakentelemassa hyökkäyksiä. Barcelonan kevään menestys riippuu paljolti siitä, osuuko Messi maalipuihin vai maalipuiden sisään.