Barcelonan kannalta juuri nyt ei näytä järin hyvältä.

Joukkue on kyllä jo varmistanut lohkovoittonsa Mestarien liigassa ja La Ligassa on parista pistemenetyksestä huolimatta mukava johto. Mutta nyt taivaalle on ilmaantunut hyvin tummia pilviä.

Barcelona lähti kauteen melko ohuella topparimateriaalilla. Keskuspuolustajia oli alusta asti periaatteessa neljä mutta käytännössä vain kolme. 24-vuotias Samuel Umtiti, 30-vuotias Gerard Piqué, 33-vuotias Javier Mascherano ja 32-vuotias Thomas Vermaelen. Nyt sairastuvalla ovat Umtiti ja Mascherano.

Umtiti on ollut koko joukkueen parhaita pelaajia alkukaudesta. Oikeastaan vain Lionel Messi ja Marc-André ter Stegen ovat vetäneet nuorehkolle topparille vertoja. Siksi Umtitin loukkaantuminen ja siitä johtuva kahden kuukauden poissaolo on järisyttävän iso takaisku Barcelonalle (lue loukkaantumisesta lisää tästä).

Samuel Umtiti on ollut Barcelonan alkukauden TOP 3 -pelaaja. Nyt hän on sivussa kaksi kuukautta. Kuva: Getty Images.

Pelkällä Umtitin poissaololla Barcelona voisi vielä selvitä, mutta kun se ei ole ainoa ongelma. Mascherano on ollut lihasvamman vuoksi sivussa marraskuun puolivälistä asti. Hänen pitäisi palata pelikuntoon juuri ennen aatonaaton El Clásicoa.

Tällä hetkellä Barcelonan terveet topparit ovat siis Piqué ja Vermaelen, jonka ei alun perin pitänyt enää edes jatkaa uraansa Barcelonassa tällä kaudella. Belgialaisen koko ura on ollut yhtä sairaskertomusta. Hän oli tälläkin kaudella sivussa jo viidestä ottelusta, vaikkei ollut pelannut sitä ennen yhtään peliä. Nyttemmin Vermaelen on saanut vyölleen osin pakon edessä neljä ottelua – kaksi La Ligassa ja kaksi Copa del Reyssä.

Ennen tammikuuta ei voi tehdä mitään

Tällä hetkellä Barcelonassa kävellään hyvin kapealla nuoralla. Piqué pelaa tällä hetkellä jokaisen pelin, eikä siinä mitään. Mutta myös Vermaelenin on pelattava jokainen peli kunnes Mascherano on kunnossa. Se on suuri ongelma. Jokainen minuutti, jonka Vermaelen pelaa, on askel lähemmäs uutta loukkaantumista. Voi kuulostaa liioittelulta tai hassuttelulta, mutta ei se sitä ole. Perusteeksi riittänee miehen ammattilaishistoria.

Barcelonassa pidetään sormia ristissä, että Gerard Piqué pysyy terveenä. Kuva: Getty Images.

Seuraava ongelma on se, että katalaanilehtien mukaan Mascherano haluaisi siirtyä Barcelonasta muualle jo tammikuussa, tai viimeistään ensi kesänä.

Ennen tammikuuta Barcelona ei voi oikein tehdä toppariosastolleen mitään. On vain nojattava Piqué-Vermaelen-pariin ja toivottava parasta. Mutta kun vuosi vaihtuu, vaihtoehtoja on useampia.

Vaihtoehto 1: luotetaan Vermaeleniin

Ensimmäinen vaihtoehto on se, että luotto Vermaeleniin ei horju. Tai vaikka horjuisi, tämä kausi mennään belgialaisella. Vermaelenissa mielenkiintoista on se, että miehen sopimushan ei edes lopu vielä ensi kesänä vaan vasta kesällä 2019.

On vain ajan kysymys, milloin Thomas Vermaelen loukkaantuu jälleen. Kuva: Getty Images.

Nyt jos koskaan Vermaelenilla on sinänsä sauma lyödä näytöt pöytään Barcelonan paidassa. Ongelma ei sinänsä missään vaiheessa ole ensisijaisesti ollut pelillinen. Jos Vermaelen pysyisi kasassa edes kuukauden putkeen, hän olisi voinut luoda uran Barcelonassa. Mutta kun kroppa hajoaa aina jossain vaiheessa. Se pelko on olemassa nytkin.

Vaihtoehto 2: pidetään Mascheranosta kiinni

Toinen vaihtoehto tammikuussa on se, että Mascheranoa ei päästetä pois. Argentiinalaisen sopimus päättyy kesällä 2019, joten Barçalla ei sinänsä ole velvoitetta päästää Mascheranoa mihinkään. Kyse on enemmänkin herrasmieasiasta. Mascherano tiettävästi jäi seurajohdon pyynnöstä Barcelonaan aiemmin, vaikka hän olisi halunnut pois. Eli nyt seurajohto on tavallaan velkaa kokeneelle topparille.

Javier Mascheranon on sanottu haluavan pois Barcelonasta jo tammikuussa. Tämänhetkisessä tilanteessa seurajohto ei voi oikein millään suostua pyyntöön. Kuva: Getty Images.

Mascherano on aina ollut siitä arvostettava joukkuepelaaja, ettei hän ole tehnyt minkäänlaisia mielenilmauksia kentällä. Todennäköistä on, että Mascherano pelaa omalla tasollaan kauden loppuun, vaikka hän haluaisi lähteä eikä Barcelona päästäisi pois.

Vaihtoehto 3: nostetaan David Costas ylös

Nokkimisjärjestyksessä Barcelonan viides toppari vaikuttaisi tällä hetkellä olevan David Costas. 22-vuotias Barça B:n toppari debytoi edustusjoukkueessa marraskuun lopun Copa del Rey -ottelussa. Valenciaa vastaan hän oli jo penkillä, kiitos katastrofaalisen topparitilanteen.

Costas on sinänsä melko lupaava, mutta kohtalaisen kokematon huipputasolla. Toki jos Barcelona päättää ”mennä näillä” kauden loppuun, Costas pystynee toimimaan ajoittain tuuraajana, kun muita toppareita on sivussa. Kuten juuri tällä hetkellä.

Vaihtoehto 4: ostoksille

Umtiti on sivussa tammikuun loppuun asti. Mascherano palaa parin viikon kuluttua, jos vamma paranee odotetusti. Vermaelen voi loukkaantua millä minuutilla tahansa. Jäljellä ovat kokenut Piqué ja viikko sitten edustusjoukkueessa debytoinut Costas. Ei olisi järin suuri ihme, jos Barcelona lähtisi tammikuussa toppariostoksille.

Jos näin käy, todennäköisin kohde on Yerry Mina. Barcelonalaislähteet ovat jo hyvän aikaa toitottaneet valmiista sopimuksesta, joka Barcelonalla ja Palmeirasilla on. 23-vuotiaan Minan on joidenkin lähteiden mukaan pitänyt siirtyä Barçaan jo jokin aika sitten, mutta siirtoa on syystä tai toisesta lykätty.

[readmore from=mielipide]

Tämän hetken aikataulun mukaan (seurat eivät ole vahvistaneet tietoa) Mina olisi siirtymässä Barcelonaan MM-kisojen jälkeen. Tämänhetkisen toppariongelman myötä aikataulua saatetaan kuitenkin aikaistaa.

Toinen – runsaasti lehdissä esiintynyt – vaihtoehto olisi Real Sociedadin Iñigo Martínez. Siinä missä Mina on lupaava ja suhteellisen edullinen (lehdissä puhuttu noin 10 miljoonasta eurosta), Martínez olisi valmiimpi ja samalla kalliimpi tapaus. 26-vuotiaan topparin ulosostohinta on tiettävästi 32 miljoonaa euroa, eikä La Real ole siitä valmis tinkimään.

Toppariongelma ratkaistava tavalla tai toisella

Päätti Barcelonan seurajohto mitä tahansa, joukkueen jo lähtökohtainen ongelma toppariosastolla on nyt eskaloitunut. Huolestuttavaa on se, että eskaloituminen on tapahtunut, vaikka Vermaelen on terveenä. Siinä vasta hätä syntyykin, kun Vermaelen loukkaantuu ja ainoat terveet topparit ovat Piqué ja B-joukkueen Costas.

Oli riski lähteä kauteen 3+1 topparilla. Nyt kun kausi on lähtenyt näin hyvin käyntiin, olisi suurta typeryyttä riskeerata kausi pihistelemällä toppariosastolla. Etenkin kun peliliikkeitä olisi joka tapauksessa tehtävä ensi kesänä.

Jutussa käytetty lähteinä muun muassa Sportia ja Mundo Deportivoa.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila