Movember. Tuo muutama vuosi sitten huippunopeasti kasvanut (ja lähes yhtä nopeasti laantunut?) ilmiö, kun miehet antavat marraskuussa viiksikarvojensa kasvaa. Joillekin voi kyse olla hassuttelustakin, mutta varsinainen taka-ajatus on lisätä räkäjarrujen avulla tietoisuutta miesten eturauhas- ja kivessyöpätutkimuksesta.

Kampanjoida voi kuitenkin monella tapaa, ja nyt Líbero-lehti on lanseerannut varsin puhuttelevan kampanjan. Pääosaa sen julkaisemalla videolla näyttelevät Kolumbian kenties kaikkien aikojen paras jalkapalloilija Carlos Valderrama ja entinen Real Madridin pelaaja, nykyisin Málagaa valmentava Míchel.

Kivessyöpää vastaan kampanjoivalla videolla meneillään on kausi 1991-1992, jolloin Valderrama pelasi La Ligaa Real Valladolidin paidassa. Tuolloin ei ollut vielä internettiä, mutta ainakin Espanjan sisällä ottelussa tapahtuneesta välikohtauksesta nousi TV:nkin välityksellä kova kohu.

Real Valladolidilla oli kulmapotku, ja Míchel ”puolusti” tilanteessa kopeloimalla useaan otteeseen kiharapäisen kolumbialaistaiturin sukukalleuksia. Tätä kuvastoa kampanjavideo hyödyntää kursailematta.

– Koin urani aikana useita tärkeitä hetkiä, mutta yksi jätti minuun erityisen jäljen. Voin yhä tuntea sen, Valderrama kertaa videolla.

Sitten hän aloittaa valistuksen kivesten tunnustelun tärkeydestä.

– Ensin tunnustellaan sormenpäillä vasenta kivestä, aloittaen sen alapuolelta ylöspäin edeten. Sitten toistetaan sama liike oikealle kivekselle. Ja sitten vielä kolmas kerta, jolla tarkistetaan, että kivekset ovat samanmuotoisia ja yritetään löytää jokin möykky.

– Ei se sattunut, mutta ärsyynnyin vähän. Jos se olisi sattunut, minun olisi täytynyt ottaa yhteyttä lääkäriin, sillä siten voidaan havaita mahdollinen kivessyöpä ajoissa, Valderrama muistuttaa ja toteaa tarkoituksellisen ironisesti videon päätteeksi:

– Siksi haluan kiittää sinua, rakas ystävä. Kiitos Míchel, että kosketit pallejani.

Líbero-lehden päätoimittaja Diego Barcala selvittää El Paísissa kampanjaidean taustaa.

– Teimme muutama vuosi sitten LOLA-mainostoimiston kanssa toisen mainoksen, jonka nimi oli ”Jos se selitetään jalkapallon avulla, sinäkin tajuat sen”. Siinä kerrottiin jalkapallon kielellä sukupuoliyhteyksistä.

– Se kampanja oli jättimenestys ja siksi olemme miettineet aina marraskuussa, että voisimme tehdä jotain vastaavaa movemberiin liittyen.

– Míchel ja hänen edustajansa pitivät ideasta ja Valderramakin oli innostunut tekemään mainoksen, Barcala kertoo.

Valderrama muistaa yhä elävästi, miten iso juttu tapauksesta tuolloin tuli.

– Peli päättyi, eikä mitään tapahtunut. Sitten matkustimme Madridista Valladolidiin bussilla ja pysähdyimme syömään. Tuolloin televisiossa oli urheiluohjelma puoliltaöin ja millä he aloittivatkaan urheilu-uutiset: munieni kopeloimisellapa tietenkin, Valderrama sanoo.

– Eikä se juttu jäänyt historiaan, vaan siitä puhutaan edelleen. Minua muistutetaan siitä aina, kun menen Espanjaan.

Míchel sai tempustaan tuolloin 500 000 pesetan eli nykyrahassa noin 3 000 euron sakot.