Kun Espanja kohtaa lauantaina Málagassa maaottelussa Costa Rican, esittelee La Furia Roja samalla yleisölle uuden pelipaitansa. Maanantaina julkistettu paitamalli on kuitenkin saanut yleisöltä tyrmäävän vastaanoton.

Adidaksen suunnittelemalla peliasulla on tarkoitus pelata ensi kesän MM-kisoissa, mutta murskakritiikki on heittänyt asian ylle epävarmuutta. AS:n tekemässä kyselyssä lähes 61 % Espanjan maajoukkueen kannattajista vaihtaisi paitamallin toiseen. Yli 50 000 vastaajasta vain 39 prosentille nuttu kelpaa muitta mutkitta.

Selección Española de Fútbol

@SEFutbol
⚠️ Atentos todos...
📷 Miramos a la cámara y...
📸 ¡FOTO OFICIAL CON LA NUEVA CAMISETA! 😁

Polemiikin luonne on ennen muuta poliittinen. Kiista syntyi, kun pelipaitaan päätettiin tuoda Espanjan nykyisen lipun värien punaisen ja keltaisen ohella kolmaskin väri. Ja tuo väri on herättänyt paljon keskustelua.

Jos väri on sininen, ok. Jos se puolestaan on violetti, on pelipaidan tulkittu välittävän poliittisen signaalin. Violetti kun esiintyi Espanjan Toisen tasavallan lipussa 1930-luvun lopulla. 30-luvulla Espanja ajautui veriseen sisällissotaan, ja tasavalta vaihtui sodan päätteeksi Kenraali Francon diktatuuriin, josta Espanja vapautui vasta vuonna 1995 ja julistautui monarkiaksi.

Adidaksen mielestä paita puolestaan on nostalginen, sillä Espanja esiintyi samankaltaisella paidalla vuoden 1994 MM-kisoissa Yhdysvalloissa.

Yksi uudesta pelipaidasta innostuneimmista on vasemmistolaisen Podemos-puolueen kärkipoliitikkoihin kuuluva Pablo Iglesias. Iglesias vertasi muuttunutta aikaa käyttäen esimerkkinä vuoden 1994 pelipaitaa (Iglesiasin twiitti yllä).

– Vuonna 1994 kukaan ei seonnut pelipaidan violetista väristä. Vuonna 2017 vainoharhainen ja korruptoitunut oikeisto vaatii kieltämään värit, joista se ei pidä. Violetti ei ole tänä päivänä vain kaunis, vaan se myös symboloi demokraattisen Espanjan kapinaa, Iglesias kirjoitti twiittiinsä.

Pablo Iglesias 🔻{R}

@PabloIglesias
En 1994 nadie se volvió loco por los reflejos morados de la camiseta.

En 2017 manda una derecha paranoica y corrupta que va a acabar prohibiendo los colores que no les gustan.

El morado hoy no sólo es hermoso; es también la rebeldía democrática española ☺️

Paidan vastustajina on sitten esiintynyt julkisesti oikean laidan politiikkoja. Kuten alta näkyy, ovat myös vääräleuat olleet asian tiimoilta liikekannalla.

Carrusel Deportivo

@carrusel
Las redes trolean la camiseta de la selección española para el Mundial de Rusia 2018 cadenaser.com/ser/2017/11/06…

Todennäköisesti pelipaidan värisävyt eivät olisi nostattaneet yhtä suurta kohua, ellei Espanjassa elettäisi juuri sen poliittisesti jännittyneintä aikaa 40 vuoteen. Tämän ovat aiheuttaneet tietysti Katalonian itsenäisyyspyrkimykset.

Adidas on kiistänyt kaikki poliittiset taka-ajatukset, ja on perustellut pelipaidan kolmatta väriä toteamalla, että ”värit edustavat vauhtia, energiaa ja jalkapallotyyliä, johon Espanjan maajoukkue yhdistetään.” Vaatevalmistajan mukaan historiasta ammentavat paitadesigniinsa inspiraatiota ensi vuoden kisoissa myös muun muassa Saksa, Argentiina, Kolumbia, Japani, Meksiko ja isäntämaa Venäjä.

Paitaesittely peruttiin ulkoisen paineen takia

Espanjan jalkapalloliitolle debatti on kiusallinen. Paita on tullut jo myyntiin eikä suunnitelmia haluttaisi panna uusiksi. Keskiviikolle kaavailtu paidan julkistamistilaisuus peruttiin, ja Espanjan maajoukkue tyytyi vain ottamaan peliasuissa virallisen joukkuekuvan.

Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtaja Juan Luis Larrea myöntää, että liitto harkitsee käyttävänsä vanhoja peliasuja siihen saakka, kunnes kohu laantuu. Päätöstä vaikeuttaa kuitenkin se, että liitto nettoaa pääsponsoriltaan Adidakselta vuosittain 25 miljoonaa euroa.

– He yrittivät tehdä samanlaisen paidan kuin USA:n kisoissa. Paidassa ei missään tapauksessa ole violettia, kuten väitetään, vaan sinistä. Kastelimmekin paidan emmekä silti nähneet liilaa väriä, Larrea kommentoi Copen El Partidazossa AS:n mukaan.

– Teimme kaikki testit ja sininen on sinistä. Se on samaa sinistä kuin housutkin. Läheltä katsottuna siinä ei ole lainkaan violettia tai liilaa.

Optinen harhako siis? Joka tapauksessa tuo erehdys voi käydä liitolle kalliiksi.

– Minä lähden siitä liikkeelle, että tuolla paidalla pelataan MM-kisoissa. Designin kanssa on tehty puolitoista vuotta töitä, Larrea jatkaa.

– Me emme politisoi paitaa enkä vaihtaisi sitä. Paita kuuluu firmalle, jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä 30 vuotta eivätkä he ansaitse tällaista. Paidan vaihto olisi katastrofi. Adidaksella ollaan huolestuneita.


Seuraa meitä myös Facebookissa ja Twitterissä. Facebookissa käydään kovimmat jälkipuinnit ja Twitteristä tavoitat kaikki uutisemme reaaliajassa!