La Ligan lähdettyä marraskuun maaottelutauolle oli kaudesta pelattuna noin kolme kymmenesosaa. Joukkueista positiivisin yllättäjä on ollut sarjakakkonen Valencia, ja odotettua kehnommin ovat esiintyneet muun muassa Real Madrid, Athletic Bilbao ja Las Palmas.

Paljon on riittänyt parranpärinää siitä, kuinka tunnustetuilla maalipyssyillä, kuten Cristiano Ronaldolla, Karim Benzemalla ja Antoine Griezmannilla on ollut odottamattomia vaikeuksia viimeistelyn kanssa. Se on antanut uusille nimille mahdollisuuden loistaa.

Trendi on täysin sama myös La Ligan syöttötilastossa. Viime kauden syöttötilaston kärkipäähän (vähintään jaetulle 7. sijalle eli 11 parhaan joukkoon) yltäneistä pelaajista vain Lionel Messi ja Isco pääsevät kolmella maalisyötöllään edes lähelle tämän kauden tilaston kärkipäätä. Viime kaudella Messi antoi 9 ja Isco 8 maaliin johtanutta syöttöä.

Viime kauden syöttötilastossa Messin edelle päätyi viisi pelaajaa: Luis Suárez (Barcelona, 13 syöttöä), Toni Kroos (Real Madrid, 12), Neymar (Barcelona, 11), Marcelo (Real Madrid, 10) ja Pablo Piatti (Espanyol, 10). Nyt Suárezin, Marcelon ja Piattin maalisyöttösarakkeessa on tasan yksi merkintä, ja Kroosilla ei sitäkään.

Vanhojen lakonisuus on antanut uusille tilaa mellastaa. Syöttötilastoa johtaakin komeasti 7 maalisyötöllään Celta Vigon Pione Sisto. Kellään muulla pelaajalla Euroopan Top 5 -liigoissa ei itse asiassa ole enempää syöttöjä kuin 22-vuotiaalla tanskalaislaiturilla. Kesällä 2016 Midtjyllandista Celtaan siirtynyt Sisto pelaa todella upeaa kautta, sillä maalejakin hän on tehnyt jo kolme – yhtä paljon kuin koko viime kaudella.

WhoScored.com

@WhoScored
Pione Sisto: No player has registered more assists in Europe's top 5 leagues this season than Sisto (7) whoscored.com/Statistics

Siston jälkeen toiseksi eniten maalisyöttöjä on antanut La Ligaan täksi kaudeksi palannut meksikolaiskonkari Andrés Guardado (Real Betis), jolla syöttöpisteitä on 6. Kolmantena puolestaan on Valencian teinisensaatio Goncalo Guedes viidellä maalisyötöllään.

Sitten tuleekin jo seuraavan tanskalaispelaajan vuoro. Erikoistilannespesialisti Daniel Wassilla maalisyöttöjä on neljä, ja sillä lukemalla yltää jaetulle neljännelle sijalle syöttötilastossa. 28-vuotias Wass pelaa Siston tavoin Celta Vigossa. Miehen pirteän energistä peliä nähtyään on pakko hieman ihmetellä, ettei hän mahtunut Tanskan maajoukkueeseen syksyn maaotteluissa.

Neljään maalisyöttöön ovat Wassin ohella pystyneet Jordi Alba (Barcelona), Álvaro Odriozola (Real Sociedad) ja Carlos Soler (Valencia).

Lähteet: OptaSports ja AS