Katalonian itsenäisyyspyrkimyksistä on puhuttu viime päivinä enemmän kuin ehkä koskaan.

Katalonian aluehallinnolta odotetaan yksipuolista itsenäistymisjulistusta lähipäivinä. Siitä on toki vielä hyvin pitkä matka pisteeseen, jossa Katalonialla olisi oma virallinen jalkapallomaajoukkue. Epävirallinen maajoukkue on toki pelannut lukuisia ystävyysotteluita muun muassa eteläamerikkalaisia maajoukkueita ja Baskimaata vastaan, ja saanut nauttia myös äskettäin edesmenneen Johan Cruijffin valmennuksesta.

Tehdäänpä pieni hypoteettinen hahmotelma siitä, miltä Katalonian maajoukkue näyttäisi juuri nyt – ja miltä Espanjan maajoukkue näyttäisi ilman katalaaneja.

Hypoteettinen Katalonian maajoukkue.

Merkittävimmät maajoukkueen vaihtajat olisivat Barcelonan Gerard Piqué, Jordi Alba ja Sergio Busquets, jotka ovat Espanjan maajoukkueessa avauksen pelaajia. Neljäs nimekäs pelaaja olisi Chelsean Cesc Fàbregas.

Ylipäätään Katalonian maajoukkue olisi täynnä Barcelonan nykyisiä ja entisiä pelaajia. Laitapakkeina vaikkapa Sergi Roberto ja Jordi Alba ja Piquén toppariparina Borussia Dortmundissa pelaava Marc Bartra.

Keskikentälle voitaisiin vielä kaivaa naftaliinista Xavi, joka pelasi viime joulukuussa epävirallisen ottelun Katalonian maajoukkueen riveissä. Heikoin osasto olisi hyökkäys, sillä avauksen saattaisivat muodostaa esimerkiksi Gerard Deulofeu, Espanyolin Gerard Moreno ja Real Betisin Cristian Tello.

Tolppien väliin Katalonia voisi heittää joko Real Madridin kakkosvahti Kiko Casillan tai nousussa olevan 22-vuotiaan Espanyol-vahdin Pau Lopézin.

Miltä näyttäisi Espanjan tilanne?

Espanjan maajoukkueelle Katalonian maajoukkue olisi toki takaisku, mutta laatua riittäisi silti ihan riittämiin.

Hypoteettinen Espanjan maajoukkue ilman katalaaneja.

Maalia vartioisi edelleen itsestäänselvästi Manchester Unitedin David De Gea. Kapteeni Sergio Ramosin rinnalle keskuspuolustukseen voisi nousta seurakaveri Nacho. Laitapakin paikat menisivät puolestaan Dani Carvajalille ja Chelsean Cesar Azpilicuetalle.

Keskikentällä saataisiin nauttia Andrés Iniestan ja David Silvan kokemuksesta, parhaita pelivuosiaan lähestyvästä Iscosta sekä nousevista kyvyistä Saúlista ja Marco Asensiosta. Piikkiin on tarjolla vaikkapa Chelsean Álvaro Morata.

Katalonian itsenäisyys ja sen maajoukkueen osallistuminen virallisiin kilpailuihin on vielä kaukana, mutta ylläoleva vertailu osoittaa, että jos Katalonia joskus Espanjasta erkaantuu, tulee se saamaan jalkeille kivikovan maajoukkueen. Vaikka mahdollisuuden toteutumiseen menisi vielä useita vuosia, ei ole mitään syytä epäillä, että Barcelonan erinomainen juniorituotanto tulevina vuosinakaan mitenkään ehtyisi.