Lähestulkoon jokainen lehti ympäri maailmaa kirkuu tällä hetkellä otsikoita Neymarin ja Edinson Cavanin riitelystä. Ottamatta sen enempää kantaa tapahtuneeseen, välikohtaus kertoo paljon Neymarista.

Lyhyt kertaus tapahtumista. Neymar olisi halunnut vetää rangaistuspotkun PSG:n viime viikonlopun pelissä. Cavani on kuitenkin joukkueen ykkösvetäjä, ja kokenut hyökkääjä piti kiinni oikeudestaan. Rankkari ei uponnut, ja lehtitietojen mukaan Neymarin ja Cavanin riitely jatkui pukuhuoneessa pelin jälkeen. Thiago Silvan oli tultava väliin, etteivät hyökkääjät olisi hyökänneet toistensa kimppuun.

𝓒𝓱𝓮 ⍟ 🇦🇷🇮🇶🧉

@CheWisam
Neymar:"I want to take the penalty!" Cavani: "do I look like Messi" .😂

Pelén manttelinperijä

Palataan tähän hetkeen. 25-vuotiaana Neymar on saanut jo paljon. Enkä nyt tarkoita, että hyökkääjä olisi syntynyt kultalusikka suussa. Tarkoitan sitä, että Neymar on ollut valokeilassa jo monen vuoden ajan.

Neymarista tuli kuningas ensin Santosissa, jonka parhaaksi pelaajaksi mies nousi jo alaikäisenä. Sitten sama tapahtui Brasilian maajoukkueessa. Neymar teki ensimmäisen maalinsa heti debyytissään. Ikää oli 18. Neymarista on nopeasti kasvanut Brasilian maajoukkueen suurin tähti sitten Ronaldon, Zicon, Garrinchan ja Pelén. 25-vuotiaana Neymar on jo Brasilian kaikkien aikojen toiseksi paras maalintekijä.

Oleellista tämän tarinan kannalta on se, että Neymar on ollut joukkueissaan selvästi suurin tähti. Se pelaaja, jolta muut ovat odottaneet jopa yliluonnollisia ratkaisuja. Ja sille pallille Neymar tiettävästi on halunnutkin. Lavalle halaamaan Ballon d’Oria tunnustuksena maailman parhaan pelaajan statuksesta.

Barcelonassa oli jo Batman

Kaikki muuttui, kun Neymar siirtyi Barcelonaan. Se oli tietysti Neymarin uran kannalta iso askel eteenpäin. Mutta samalla Neymar joutui täysin uudenlaiseen rooliin. Batmanin rooli (Lionel Messi) oli jo mennyt. Oli tarjolla vain rooli Robinina, Batmanin apurina.

Nonverbaalisesta ja verbaalisesta viestinnästä sekä peliteoista huokui ymmärrys omaa roolia kohtaan. Ensimmäisellä Barca-kaudellaan Neymar oli nöyrä, jopa liiallisen nöyrä. Siinä missä mies olisi Brasilian maajoukkueessa (joka sekin on jalkapallomaailman suurimpia instituutioita) ratkaissut itse, Barcelonassa Neymar etsi hyvässäkin paikassa vielä Messiä.

Lausunnot ovat tukeneet Neymarin käytöstä. Vielä viime joulukussa Neymar sanoi FIFA:n parhaiden gaalan alla näin:

– En tiedä, kuka voittaa, mutta minulle yksi on muiden yläpuolella – Messi.

Ja ne rangaistuspotkut. Barcelonassa Messi on ollut ykkösvetäjä vuosikausien ajan – siitäkin huolimatta, ettei viimeistely aina ole ollut huippuluokkaa. Barcassa ei olisi ollut puhettakaan PSG:ssä nähdystä välikohtauksesta. Että Neymar olisi näkyvästi vaatinut Messiä luopumaan rankkarivastuustaan. Päinvastoin. Barcelonassa Messi ajoittain antoi Neymarin vetää, kun tilanne (esimerkiksi Neymarin itseluottamus) sitä vaati.

Takaisin valtaistuimelle?

Käytöksen muutoksesta voi tulkita paljon. Sen voi itse asiassa kytkeä voimakkaasti Neymarin menneisyyteen ja viime kesän tapahtumiin.

Barcelonassa Neymar kasvoi pelaajana (ehkä myös ihmisenä), mutta ei ikinä päässyt pois Messin varjosta. Messi oli ja on edelleen Barcelonan ykköstähti. Kenties juuri sitä Neymar halusi pakoon.

Tämä on toki tulkintaa eikä faktaa, mutta olisiko niin, että Neymar luuli PSG:hen siirtyessään olevansa taas se kuningas, joka hän on Santosissa ja Brasilian maajoukkueessa ollut? Etenkin, kun PSG pulitti Neymarista tolkuttomat 222 miljoonaa euroa.

Barcelonassa Neymar kasvoi pelaajana, mutta ei ikinä päässyt pois Messin varjosta.

Vaan ei. Cavani ei selvästikään halua tyytyä Robinin viittaan sen jälkeen kun on päässyt sovittamaan ylleen Batmanin mustaa lakanaa. Ehkä PSG:ssäkin laskeskeltiin, että Zlatan Ibrahimovicin lähtö tasoittaisi tien Neymarin kuninkuudelle.

Laskuista unohtui, että Cavanilla ei ole mitään tarvetta ylimääräiseen nöyristelyyn. Pari yli 30 maalin kautta Euroopan kovimmissa sarjoissa antavat selkänojaa. Nähtävissä on myös, ettei Cavanilla ole halukkuutta samanlaiseen anteliaisuuteen kuin Messillä aikoinaan Neymarin suhteen. Ehkä se johtuu Neymarin asenteesta tai sitten Cavani kokee Neymarin uhaksi. Mene ja tiedä.

Ballon d’Or lipsahti taas kauemmas?

Nyt tilanne vaikuttaisi olevan hyvin tulenarka. Kylian Mbappé pysyy nuorena poikana ruodussa, mutta Cavani ja Neymar tappelevat (jopa kirjaimellisesti) paikasta PSG:n valtaistuimella.

Se, mitä Neymar PSG-siirollaan tavoitteli, ei ehkä toteudukaan niin helposti kuin mies ehkä itse luuli. Cavanin vastarinta on Neymarin leirille kova takaisku. Koska jos ei voi nousta PSG:ssä ykköstähdeksi, miten silloin voisi päästä halaamaan Ballon d’Oria.