FC Barcelonan kohdalla pre-seasonin aikana on puhuttu kriisistä. Real Madridin kohdalla on pohdittu lähinnä sitä, voittaako joukkue kaikki kilpailut, joihin se osallistuu.

Kolmen La Liga -kierroksen jälkeen kuitenkin katalonialaisseura on voittanut kaikki pelinsä maalierolla 9-0. Hallitseva mestari taas on menettänyt pisteitä jo Valencialle ja jopa Levantelle.

Vaativina tunnetut Real Madrid -kannattajat eivät luonnollisesti ole tyytyväisiä nihkeästi käynnistyneeseen sarjakauteen.

Vaikka jalkapallo on joukkuepeli, heikot otteet usein puretaan muutamaan pelaajaan. Tässä tapauksessa lähinnä Gareth Baleen ja Karim Benzemaan. Kirjoituksessa käydään läpi henkilöistä jälkimmäistä.

Lähes jokaiselta löytyy selkeä mielipide Benzemasta.

On heitä, jotka eivät enää tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun ranskalaishyökkääjä laukoo pallon viidestä metristä tukijalkansa kautta yli maalin.

On kuitenkin myös heitä, jotka antavat hukattujen maalipaikkojen sijaan painoarvoa sille, mitä Benzema tekee paremmin kuin ehkä kukaan muu hyökkääjä La Ligassa – luo tilanteita muille.

Tilanteiden luomisella en tarkoita pelkästään maalien syöttämistä, vaan myös tilaa luovien liikkeiden tekoa, pelin rytmittämistä ja ohjaamista pallottomana sekä oikeiden ratkaisujen valitsemista.

Kumpi ryhmä on oikeassa?

”Hyökkääjän tärkein tehtävä on tehdä maaleja”

Usein käytetty argumentti Benzemasta puhuttaessa on ”hyökkääjän tärkein tehtävä on tehdä maaleja”. Tämä on mielestäni väärin. Hyökkääjän tärkein tehtävä on olla joukkueelleen mahdollisimman paljon hyödyksi, jotta se voittaisi ottelun.

Toki jos pelaaja tekee joka ottelussa maalin, nostaa hän joukkueensa todennäköisyyttä voittaa. Joskus voi kuitenkin olla enemmän hyödyksi luomalla tilaa esimerkiksi Cristiano Ronaldolle.

Tässä kohtaa todettakoon eräs fakta: Karim Mostafa Benzema on viimeisen vuoden aikana käyttänyt järkyttävän huonolla prosentilla maalipaikkansa hyväksi. Tästä asiasta ei ole kiistelemistä. Edellisessä 24:ssä Real Madrid -ottelussaan hän on tehnyt vain kolme osumaa. Useat muistavat esimerkiksi Valencia-pelin, jossa hän yritti tuloksetta maalintekoa seitsemän kertaa rangaistualueen sisältä.

Vaikka Benzema on tehnyt uransa aikana hurjan kasan maaleja, ei hän ole viimeisen vuoden aikana viimeistellyt tarpeeksi hyvällä prosentilla.

Mutta sen sijaan että kiisteltäisiin siitä, onko Benzema hyvä maalintekijä vai ei, tulisi kysyä oikea kysymys. Onko Benzema hukatuista maalipaikoistaan huolimatta joukkueelleen enemmän hyödyksi kuin joku muu?

”Ronaldon puuttuessa Benzeman heikkoudet korostuvat”

Kysymykseen ei ole yhtä ainoaa vastausta ja oleellista on vain se, miten Zinédine Zidane asian kokee, mutta jokaisella voi olla mielipide asiasta. Omassani vastaukseen vaikuttaa se, kenen kanssa Benzema kentällä on.

Real Madrid on alkukaudesta joutunut pelaamaan paljon ilman Cristiano Ronaldoa. Portugalilaistähti kantaa yleensä suurinta vastuuta joukkueensa maalinteosta.

Silloin kun Cristiano pelaa, on Benzema fantastisen peliälynsä myötä lähes täydellinen pelaaja Real Madridin hyökkääjäksi. Ilman Benzemaa Ronaldon ja sitä myötä Los Blancosin maalimäärät eivät olisi olleet viime vuosina niin hurjia kuin ne ovat olleet. Hän tekee paljon oikeita asioita ja viimeistelyä lukuun ottamatta suorittaminen on erinomaista.

Mutta.

Ronaldon puuttuessa Real Madridin kokoonpanosta muiden vastuu maalinteosta kasvaa. Tällöin olisi ehdottoman tärkeää, että 9-paikalla olisi pelaaja, joka laittaa pallon sisään paikan saadessaan. Sellainen hyökkääjä, joka voi olla 89 minuuttia pelistä näkymättömänä, mutta paikan tullessa jälki on tuhoisaa.

Ronaldon puuttuessa Benzeman heikkoudet korostuvat, eikä hän ole paras mahdollinen pelaaja Real Madridin kärkeen. Ronaldon pelikiellon päättyessä Benzema on edelleen erinomainen vaihtoehto hyökkääjäksi.

Ei Zidane turhaan luota maanmieheensä.