Mikäli rauhallinen protestilaineiden liplatus ei ylly odottamattomasti valtavaksi boikottitsunamiksi, sellaista ihmettä FIFA:n taholta tuskin nähdään, että vuoden 2022 MM-kisaisännyys pantaisiin vielä uusjakoon. Niinpä pinta-alaltaan pikkuruinen mutta mammonassa mitattuna mammuttimainen Qatar valmistautuu järjestämään historiallista jalkapallon MM-turnausta viiden vuoden kuluttua.

Kultaa ja kimallusta kisoissa riittänee omasta takaa, mutta Qatarin silmäätekeviä mietityttänee yhä se, kuinka saataisiin oma maajoukkue salonkikelpoiseen kuntoon. Käsipallossa homma ratkaisiin simppelisti ”ostojoukkueella” (ja ostofaneilla), joka toi Qatarille jo kaksi Aasian-mestaruutta sekä MM-hopeaa vuonna 2015.

Jalkapallossa edustusoikeussäännöt ovat kuitenkin tiukemmat. Vaikka Qatarin maajoukkueessa pelaakin jo Brasiliassa, Uruguayssa, Portugalissa ja eri Afrikan maissa syntyneitä pelaajia, on maailman huippupelaajiin tämän säännöstön takia vaikea päästä kiinni.

Qatar onkin tehnyt parhaansa kehittääkseen myös omaa pelaajatuotantoaan. Tämä puolestaan onnistuu omaa kansallista liigaa ja Aasian rahaliigoja paremmin eurooppalaisissa sarjoissa.

Tunnetuin qatarilaisrahalla rahoitettava seura on äskettäin Neymarilla vahvistunut Paris Saint-Germain, mutta sinne ei sentään noin vain qatarilaispelaajia sujahda. Siksi on täytynyt etsiä vähän realistisempia väyliä.

Qatarin valtion omistama Aspire Zone Foundation osti belgialaisseura Eupenin viisi vuotta sitten. Eupenissa on pelannut vuosien varrella useita qatarilaisia, ja tällä hetkelläkin heitä on vuosi sitten Belgian pääsarjaan ensi kertaa nousseen Eupenin riveissä kaksi.

Seuraavan siirtonsa Aspire Zone Foundation teki kaksi vuotta sitten Espanjassa, kun se osti 99 prosentin osuuden vuonna 1923 perustetusta Cultural y Deportiva Leonesasta, joka välttyi näin konkurssilta. Tuolloin Cultura Leonesa pelasi vielä Espanjan kolmannella sarjatasolla Segunda B:ssä, mutta jo toisen kauden päätteeksi se nousi kakkostasolle Segundaan eli La Liga 2:een.

Yhden kauden (1955-1956) Espanjan pääsarjassakin pelannut Cultural Leonesa hävisi kauden avausottelunsa Segundassa, mutta jo toisessa ottelussaan se kukisti viime kaudella La Ligassa pelanneen Osasunan. Raha ei joukkueen taustalta lopu, mikäli tahtoa riittää, joten saapa nähdä, tullaanko qatarilaisseura näkemään lähivuosina myös La Liga -tasolla.

Niin, ja tietysti mukana menossa on myös qatarilaispelaajia. Jo heinäkuussa tehtiin lainasopimus Al-Duhailista saapuvan Ahmed Yasserin kanssa, ja sunnuntaina seura ilmoitti toisesta qatarihankinnastaan.

Eupenissakin pari vuotta viettänyt Ahmed Moein pelaa Cultural Leonesassa, kunhan toipuu olkapääleikkauksestaan. 21-vuotias vasenjalkainen keskikenttäpelaaja valittiin vuonna 2014 Aasian parhaaksi keskikenttäpelaajaksi, joten lahjoja ilmeisesti löytyy.

Suurta urheilullista menestystä kotikisoissaan ei juuri kukaan uskalla Qatarille povata, mutta parhaansa öljyvaltio menestyksen eteen tekee. Qatarilaiset pelaajat ja qatarilainen raha ovat tulleet Euroopan jalkapalloon jäädäkseen. Kysykää vaikka Barcelonalta.