5. Bruno Soriano, Villarreal

LEVERKUSEN, GERMANY - MARCH 17:  Bruno Soriano of Villarreal reacts during the UEFA Europa League round of 16, second leg match between Bayer Leverkusen and Villarreal CF at Bay Arena on March 17, 2016 in Leverkusen, Germany.  (Photo by Dennis Grombkowski/Bongarts/Getty Images)
Kuva: Getty

Villarrealin 33-vuotias konkari pelasi viime kaudella yhden uransa parhaista kausistaan. Keskikentän pohjan syöttökoneen otteet La Ligassa ovat nostaneet hänet isohkoon rooliin jopa Espanjan kivenkovassa maajoukkueessa. Edellisessä seitsemässä maaottelussa hän on pelannut kahdesti täydet 90 minuuttia ja kahdesti osan pelistä.

Vaikka Sorianon vahvuudet ovat ehdottomasti pallollisessa pelaamisessa, ei puolustaminenkaan ole heikkoa. Viime kaudella vähintään kymmenen ottelua pelanneista keskikenttäpelaajista hän teki kuudenneksi eniten katkoja ottelua kohden. Muita huomionarvoisia tilastoja on miehen syöttöprosentti, sillä hän on yksi kymmenestä pelaajasta jolla lukema alkaa numerolla yhdeksän.

 

4. Asier Illarramendi, Real Sociedad

SAN SEBASTIAN, SPAIN - APRIL 30:  Lucas Vazquez of Real Madrid duels for the ball with Asier Illarramendi of Real Sociedad during the La Liga match between Real Sociedad de Futbol and Real Madrid at Estadio Anoeta on April 30, 2016 in San Sebastian, Spain.  (Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)
Kuva: Getty

Moni muistaa Asier Illaramendin 32 miljoonan euron Real Madrid -siirrosta ja sen jälkeisistä vaikeista ajoista Estadio Santiago Bernabéulla. Espanjalainen palasi takaisin Real Sociedadiin kesällä 2015 puolet halvemmalla kuin toiseen suuntaan. Moni piti tuolloin miehen uraa tuhoon tuomittuna, mutta tilanne osoittautuikin päinvastaiseksi.

Illarra pelaa tällä hetkellä elämänsä parasta jalkapalloa. Hän ei edes Real Madrid -aikoinaan mahtunut Espanjan maajoukkueeseen, mutta muutama kuukausi sitten hän teki debyyttinsä myös La Rojassa. Hän on aina ollut hyvä pallon kanssa, mutta viime kausina otteet pallottomana ovat kehittyneet eteenpäin. Hänellä on muun muassa listalle päässeistä pelaajista toiseksi eniten onnistuneita taklauksia ottelua kohden ja tässä seurassa sitä voi pitää todella kovana saavutuksena.

3. Steven N’Zonzi, Sevilla

SEVILLE, SPAIN - MAY 05:  Steven N'Zonzi of Sevilla FC celebrates after defeating Shakhtar Donetsk during the UEFA Europa League Semi Final second leg match between Sevilla and Shakhtar Donetsk at Estadio Ramon Sanchez-Pizjuan on May 05, 2016 in Seville, Spain.  (Photo by David Ramos/Getty Images)
Kuva: Getty

Sevillan 28-vuotias ranskalainen oli yksi viime La Liga -kauden parhaista keskikenttäpelaajista. Syöttötaidosta kertoo se, että muun muassa Sergio Busquets jäi miehen taakse sekä syöttömäärässä että -tarkkuudessa. Puolustussuunnan vahvuuksista kertoo muun muassa se, että mies voittaa kaksinkamppailunsa 58 prosentin todennäköisyydellä. Esimerkiksi vahvana kaksinkamppailijana tunnetun Casemiron vastaava prosentti on 45.

N’Zonzi oli viime kaudella joukkueensa tärkein yksittäinen pelaaja ja hyvät otteet ovat saaneet Sevillaakin suuremmat seurat kiinnostumaan hänestä. Muun muassa Juventus oli useiden lähteiden mukaan todella kiinnostunut N’Zonzista, mutta ainakin toistaiseksi näyttää siltä, että La Ligan ystävät saavat ihailla hänen otteitaan Espanjassa vielä ensi kaudellakin.

2. Casemiro, Real Madrid

MADRID, SPAIN - APRIL 20: Carlos Casemiro of Real Madrid CF saves on a header during the La Liga match between Real Madrid CF and Villarreal CF at Estadio Santiago Bernabeu on April 20, 2016 in Madrid, Spain.  (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Kuva: Getty

Kun tähtipelaajistaan tunnettu Real Madrid maksoi Casemirosta kesällä 2013 6 miljoonaa euroa, tuskin kukaan tiesi, mikä hiomaton timantti on kyseessä. Mies alkoi saamaan vastuuta jo Rafael Benitezin aikakaudella, mutta viimeistään Zinédine Zidanen alaisuudessa hänestä on kuoriutunut yksi pelipaikkansa parhaista pelaajista koko maailmassa.

Casemirolla oli kaikista La Liga -pelaajista toiseksi eniten onnistuneita taklauksia ottelua kohti. Hän tasapainottaa madridilaisten pelaamista todella taitavasti ja brasilialainen on myös kehittynyt pallollisessa pelaamisessaan viimeisen kahden vuoden aikana todella paljon. Toki Toni Kroosin ja Luka Modricin kanssa on melkko helppo syötelläkin hyvin, mutta kyseinen osa-alue on selkeästi kehittynyt hänen alettuaan saamaan roolia Real Madridissa.

Mainittakoon myös, että puolustustyöskentelystään tunnettu Casemiro kalenterivuonna 2017 Real Madridin neljänneksi paras maalintekijä. Osumia syntyy usein erikoistilanteista tai kaukolaukauksista.

1. Sergio Busquets, Barcelona

SOLNA, SWEDEN - AUGUST 03: Sergio Busquets of FC Barcelona during the International Champions Cup match between Leicester City FC and FC Barcelona at Friends arena on August 3, 2016 in Solna, Sweden. (Photo by Nils Petter Nilsson/Ombrello/Getty Images)
Kuva: Getty

Vaikka Sergio Busquets onkin yksi 2010-luvun parhaista pelaajista. Ei häntä ole valittu listalle pelkästään vanhojen meriittiensä perusteella. 29-vuotias on pelannut niin pitkään niin korkealla tasolla, että välillä saattaa jopa unohtaa, kuinka hyvästä pelaajasta on kyse.

Fantastinen pelikäsitys, uskomaton syöttötaito ja myös pelipaikalleen oleellisena asiana puolustaminen sujuu todella hyvin. Hänen tehtävänsä Barcelonan puolustaessa ei ole helppo. Katalonialaisjoukkue hyökkää niin rohkeasti, että Busquetsilla on todella tärkeä rooli pelin siinä vaiheessa, kun tapahtuu pallonmenetys. Hän on usein antamassa välitöntä painetta, jonka tavoitteena on saada peliväline välittömästi takaisin omalle joukkueelle ja samalla pelattua aikaa muille pelaajille palata puolustusmuodostelmaan.