Espanjasta kantautui viikko sitten raskaan sarjan jalkapallouutisia, kun Espanjan jalkapalloliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Ángel María Villar pidätettiin korruptiosta epäiltynä. 67-vuotias Villar on edelleen pidätettynä vailla mahdollisuutta päästä vapaalle jalalle takuita vastaan.

Tällä viikolla tutkinnassa on määrä ottaa merkittäviä askelia. Tulevaan maanantaihin mennessä noin tusina liiton virkailijoita ja muita todistajia antaa omat lausuntonsa. Torstaina puolestaan on Villarin itsensä kuulemisen vuoro.

Korruptiosyytteet saavat niskaansa myös puheenjohtaja Villarin poika Gorka Villar sekä liiton varapuheenjohtaja Juan Padrón. Miehet pidätettiin niin sanotun ”operaatio Soulén” yhteydessä.

29 vuotta Espanjan jalkapalloliittoa johtaneen Villarin väitetään synnyttäneen korruptioverkoston, joka kattoi Espanjan alueelliset liitot ja muita futisliittoa lähellä olleita järjestöjä. Syytteiden mukaan Villar ja hänen lähipiirinsä on hankkinut rikollisin keinoin julkisia rahavaroja omaan käyttöönsä. Korruptioverkoston uskotaan kattaneen ainakin vuodesta 2009 lähtien koko Espanjan alueen.

Villarin epäillään hankkineen laittomia lisätienestejä muun muassa Espanjan maajoukkueen pelaamien ystävyysottelujen ylisuurien kulujen avulla.

Tuomarit jalkapallopomon painostuksen alaisina

Villaria odottavasta syytelistasta vuoti julkisuuteen yksityiskohtia entisen La Liga -erotuomarin Alfonso Pino Zamoranon El Españolille antaman haastattelun kautta. Zamoranon mukaan maan erotuomarit ovat olleet vuosien ajan painostuksen alaisina. Lahjonta on ollut kulisseissa arkipäivää.

Zamorano kertoo, kuinka tuomareilta on vaadittu lahjuksia näiden urapolkujen edistämiseksi. Puheenjohtajavaaleja puolestaan on manipuloitu tuomareita painostamalla. Villar äänestettiin jatkamaan liiton puheenjohtajana viimeksi huhtikuussa.

Entisen tuomarin mielestä liiton korruptiokoneisto määrittelee, kenet se haluaa edustajistotehtäviin. Zamorano itse valittiin tuomarien edustajaksi jalkapalloliittoon, vaikkei hänellä ollut erityistä tunnettavuutta ennen vaalia.

– Minua äänestivät ihmiset kaikkialta Espanjasta, vaikkeivät he edes tunteneet minua. Kaikki on käsikirjoitettua. Siitä hetkestä lähtien liiton koneisto käynnistyy. Ylhäältä käsin sanotaan ”äänestäkää sitä ja tätä, jotta kaikkialla Espanjassa on haluamiamme kokousedustajia”, Zamorano luonnehtii.

Kahden huipputuomarin nousujohteinen ura katkesi ”niskoitteluun”

Sopivilla kokousedustajilla on ollut toivottu vaikutus Villarin jatkuviin uudelleenvalintoihin.

– En voi puhua muista kuin tuomareista, mutta tuomarit äänestävät pääsääntöisesti Villaria. Viime kädessä tuomarit ratkaisevat vaalien voittajan, Zamorano vakuuttaa.

– Ennen tämän vuoden vaaleja Villar pyrki varmistamaan tuomarien äänet, sillä niitä hän kykeni hallitsemaan.

– Joitain vuosia sitten López Nieto teki joitain syytöksiä Villaria kohtaan. Eräässä tuomarien kokouksessa meille annettiin teksti López Nietoa vastaan, sillä hänet haluttiin pois toimestaan. Istuin yhdessä Pérez Lasan ja Daudén Ibáñezin kanssa. He eivät allekirjoittaneet paperia, enkä minäkään aluksi aikonut. Lopulta kuitenkin allekirjoitin sen, koska olin peloissani, Zamorano kertoo.

– Kauden päätteeksi Pérez Lasa, josta piti tulla kansainvälinen erotuomari, syrjäytettiin ja hänen paikkansa annettiin Velasco Carballolle. Arturo Daudén Ibáñez, joka oli huipputuomari ja jonka piti viheltää Mestarien liigan loppuottelu, alennettiin puolestaan toiselle sarjatasolle Segundaan. Koin tämän kaiken itse. ”Joko olet puolellani tai olet minua vastaan”, Zamorano määrittelee.

Pääsarjassa eivät vihelläkään parhaat tuomarit?

Entisen pääsarjatuomarin paljastukset ovat sikälikin mielenkiintoisia, että La Ligan tuomaritoiminta on saanut osakseen kovaa kritiikkiä viimeisten kausien aikana. Tuomarityöskentelyn tasoa on pidetty ala-arvoisena sarjan pelaajiin verrattuna, mutta ei varsinaisesti ihmekään, jos liiton puheenjohtajalle epämieluisat viheltäjät siivotaan pois kabineteissa.

Pino Zamorano kertoo samassa haastattelussa, kuinka hänen noustessaan La Ligaan vuonna 2001, hänen tuomaripalkkioistaan pyydettiin viiden prosentin osuus ”erotuomariedustajalle”. Miehen mielestä kyseessä ei ollut mikään muu kuin suoranainen lahjus uran edistämiseksi.

Tuomarien suoranaisesta otteluiden manipuloinnista Pino Zamorano ei kuitenkaan tiedä.

– Ei sitä ainakaan minun kohdallani tapahtunut. Minulle kaksi plus kaksi on neljä. Jos joku olisi joskus vaatinut minulta jommankumman joukkueen voittoa, voin vannoa, että olisin ilmoittanut asiasta.

Lähde: AS