Korrelaatio. Jokaisen toimittajan luotettava tietopankki Wikipedia määrittelee korrelaation seuraavasti: “Korrelaatio on todennäköisyyslaskennassa ja tilastotieteessä käytetty käsite, joka kuvaa kahden muuttujan välistä riippuvuutta.” Yksi mielenkiintoisimmista tavoista mitata pelaajan arvoa joukkueelle, on tutkia pelaajan esiintymisten ja joukkueen menestyksen välistä riippuvuutta.

Real Madridin Isco oli viime kaudella täsmällinen esimerkki positiivisesta riippuvuudesta. Espanjalaistaikuri ei hävinnyt kertaakaan koko kaudella. Jokaisessa ottelussa, jossa hän esiintyi, Real voitti tai pelasi tasan. Ymmärtänette ajatuksen pointin.

Yksi mielenkiintoisimmista tavoista mitata pelaajan arvoa joukkueelle, on tutkia pelaajan esiintymisten ja joukkueen menestyksen välistä riippuvuutta.

Siirrytään artikkelin päähenkilöön ja tarkastellaan Barcelonan Neymarin maajoukkue-esiintymisten ja Brasilian arvokisamenestyksen välistä riippuvuutta. Aloitetaan vuoden 2013 Confederations Cupista. Turnaus oli Neymarin ensimmäinen näytös aikuisten suurella lavalla. Brasilia marssi MM-esiturnauksessa mestaruuteen saakka, kun se päihitti finaalissa Espanjan suvereenilla näytöksellä 3-0.

21-vuotias nuorukainen valittiin loppuottelun ja koko turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Kultaisen pallon lisäksi suurlupaukselle ojennettiin toiseen käteen pronssinen kenkä, joka osoitti Neymarin olleen kisojen kolmanneksi paras maalintekijä. Ikimuistoinen avausmaali Japania vastaan nousi Puskás-palkintoehdokkaaksi.

Neymarin poissaolo korostuu

Vuosi esiturnauksen jälkeen koitti MM-kilpailut Brasilian maalla. Jälleen kaikki näytti sujuvan hienosti. Neymar teki kisojen avausmaalin Kroatiaa vastaan, eikä Brasilia hävinnyt kertaakaan lohkovaiheessa. Neljännesvälierissä Chileä vastaan Neymar toimitti ratkaisevan pilkun maaliin, ja Brasilia eteni puolivälieriin.

Puolivälieräottelussa tuuli kääntyi. Itse ottelu päättyi Brasilian eduksi 2-1, mutta Seleçãon marssi katkesi henkisesti, kun ottelua oli pelattu 87 minuuttia. Kolumbian Juan Zúñiga hyppäsi polvi edellä kohti Neymarin selkää. Kolumbialaispuolustajan tempaus rikkoi Neymarin selkänikaman, eikä Barcelonan laituria enää nähty kisojen ratkaisuotteluissa.

Brasilia ei ehtinyt toipua pettymyksestä, vaan vaipui neljännelle sijalle.

Brasilia joutui siis pelaamaan Saksaa vastaan välierissä ilman suurinta tähteään. Jokainen lukija muistaa varmasti, kuinka tapahtumat kehittyivät siitä lähtien. Historiallinen mestaus. Die Mannschaft murhasi isännät semifinaalivaiheessa lukemin 7-1, ja Brasilia vajosi syviin vesiin. Se ei ehtinyt toipua pettymyksestä, vaan vaipui neljännelle sijalle, kun Hollanti tyylitteli 3-0-voittoon Estádio Nacionalilla. Brasilia hävisi siis jokaisen ottelunsa ilman Neymaria yhteistuloksella 1-10.

Ainoa palkinto, jonka Canarinho turnauksesta sai, oli kymppipaidan kaappaama pronssinen kenkä.

Seuraava turnaus: 2015 Copa América. Jo kolmannen kerran peräkkäin Neymar onnistui avaamaan maansa maalinteon turnauksessa. Brasilia voitti lohkonsa, ja seuraavassa vaiheessa sitä vastaan valmistautui pelaamaan Paraguay. Jotain kummallista kuitenkin tapahtui. Brasilia taipui Los Guaraníesin käsittelyssä. Saman Paraguayn käsittelyssä, joka välierissä joutui Argentiinan yliajamaksi 1-6. Mitä yhteistä tapahtumilla oli viime vuoteen verrattuna? Aivan oikein. Neymar ei saanut pelata Paraguayta vastaan CONMEBOL:n langettaman pelikiellon vuoksi.

Verrokkiryhmä tekee historiaa

Vuosi 2016. Copa América Centenario ja kesäolympialaiset Riossa. Brasilian jalkapalloliitto halusi peluuttaa kultakimpalettaan sekä Copa Américan juhlaturnauksessa että kesäolympialaisissa. Näin ei kuitenkaan käynyt. Neymarin seurajoukkueen Barcelonan vaatimuksesta Brasilian tuli välttää huippupelaajansa ylikuormittamista. Neymar päästettiin ainoastaan olympialaisiin, jossa hän oli yksi kotijoukkueen kolmesta yli-ikäisestä pelaajasta.

Muistatko vielä kaavan? Pystytkö sen perusteella päättelemään, miten turnaukset päättyivät? Aivan. Brasilia lyyhistyi Etelä-Amerikan mestaruusturnauksessa. Se onnistui kaatamaan ainoastaan Haitin ja jäi lohkonsa kolmanneksi. Pudotuspelivaiheeseen ei ollut enää mitään asiaa.

Neymarin pussitus toi Brasilialle sen historian ensimmäisen kultamitalin olympiafutiksesta.

Kesäolympialaisissa keltapaidat lauloivat tyystin eri virttä. Lohkovoitto, koko turnaus tappioitta, kultaa ja ainoastaan yksi päästetty maali. Neymar kapteenin roolissa. Lienee sanomattakin selvää, että hän oli joukkueensa paras maalintekijä. Semifinaalissa Hondurasia vastaan Brasilian numero 10 viilsi olympiahistorian nopeimman osuman, kun ottelu oli ehtinyt vanheta vain 14 sekuntia.

Kuin se olisi käsikirjoitettu jo ennen ottelua Neymar sai kunnian olla viides ja ratkaiseva laukoja loppuottelun pilkkukilpailussa. Koska Saksan Niklas Süle oli epäonnistunut vain vuoroa aiemmin, Neymarin pussitus toi Brasilialle sen historian ensimmäisen kultamitalin olympiafutiksesta. Häkellyttävä riippuvaisuus Neymarista sai jatkoa.

Seuraavana vuorossa MM-kilpailut 2018

Jo lähes naurettavalla tavalla kaava on kantanut vielä vuoden 2018 MM-karsinnoissa. Kun Neymar on taas onnistunut maalinteossa useammin kuin kukaan muu brassi, on joukkueen menestys ollut jälleen kadehdittavaa. Brasilia on ensimmäinen maa, joka on varmistanut paikkansa vuoden 2018 MM-kilpailuissa.

Kun vuoden 2018 maailmanmestaruuskilpailut ovat enää reilun vuoden päässä, herää automaattisesti kysymyksiä. Voiko Neymarin satumainen taika jatkua vielä Venäjällä? Kun Canarinhon numero 10 on päässyt irti, Brasilian tulokset ovat olleet virheettömiä. Kun hän ei ole päässyt irti, viisinkertaisten maailmanmestareiden tulokset ovat sukeltaneet.

On lähes mahdotonta uskoa tämän kokoluokan sattumiin.