Viime viikonloppuna loppunut La Liga -kausi päättyi Real Madridin mestaruusjuhliin. Laliiga.com päätti listata kuluneen sarjakauden viisi parasta valmentajaa.

5. Fran Éscriba, Villarreal

Éscriban Villarreal-pesti alkoi viime elokuussa varsin kyseenalaisien tapahtumien jälkeen. Eilen vuoden mittaisen jatkosopimuksen tehnyt Éscriba saapui Villarrealiin vain kaksi päivää ennen kauden alkua, kun Marcelino erosi yllättäen ja jätti pitkään valmentamansa seuran pulaan juuri Mestarien liigan playoff-kierroksen kynnyksellä.

Monet odottivat Villarrealin floppaavan pahasti Marcelinon johdon jälkeen, sillä Monaco eteni Villarrealista jatkoon ja Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Edellisellä kaudella komeasti neljänneksi selviytynyt Villarreal joutui pahaan paikkaan Marcelinon takia, mutta Éscriba sai joukkueeseen uutta ryhtiä välittömästi ja seura olikin melkein puoli kautta vähiten maaleja päästänyt joukkue.

Éscriba luotsasi Villarrealin lopulta viidenneksi ja siten Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Tulos on vähintäänkin hyvä lähtökohdat huomioon ottaen, eikä mikään viittaa siihen, että Villarrealin ensi kausi olisi yhtään heikompi.

4. Voro González, Valencia

Valencian päättynyt kausi oli täysi pannukakku. Legendaarinen seura taisteli putoamista vastaan, kunnes Voro asettui jälleen pelastamaan rakastamansa seuran. Voron saapuessa Valencia oli samoissa pisteissä putoajan paikalla olleen Sportingin kanssa.

Valencian seurajohto on ollut jo muutaman kauden välttävällä tasolla, eikä käytännössä kukaan valmentaja kykene nostamaan Valenciaa takaisin neljän parhaan joukkoon nykyisen seurapresidentin ja omistajan alaisuudessa. Voro nimitettiin Valencian luotsiksi loppukauden ajaksi Cesare Prandellin erottua vain kolmen kuukauden työsuhteen jälkeen. Prandelli onnistui voittamaan vain yhden sarjaottelun pestinsä aikana.

Vorolle jäi siten valtavasti työn sarkaa. Loppukauden aikana Voro sai generoitua pelaajiinsa oikeanlaisen asenteen ja lopulta Valencia selviytyi sarjataulukossa kahdenneksitoista. Voro ei jatka tulevalla kaudella Valencian peräsimessä omasta halustaan ja Marcelino korvaa seuralegendan paikan seuran edustusjoukkueen valmentajana.

3. José Luis Mendilibar, Eibar

Eibar pelasi kerrassaan loistavan kauden ja taisteli jopa europaikoista vielä muutama kierros ennen sarjan päätöstä. Monet pitävät Eibaria yhtenä kauden suurimmista yllättäjistä Alavésin kanssa, sillä Eibarilla on ollut käytössään sarjan toiseksi pienin budjetti.

Mendilibarin työ Eibarissa on ollut loistavaa. Kokenut luotsi on rakentanut potentiaalisen joukkueen, joka on pystynyt haastamaan jatkuvasti huomattavasti suurempia joukkueita. Eibar saa olla kiitollinen Mendilibarille, sillä luotsi allekirjoitti seuran kanssa jatkosopimuksen, koska Mendilibarilla olisi ollut varmasti ottajia myös suuremman kokoluokan seuroissa.

Mendilibarin alaisuudessa Eibar on paranut joka kausi, joten tulevalla kaudella tavoitteena on varmasti jatkaa taistelua europaikoista. Kuinka todennäköistä se on? Se on loistava kysymys, mutta Mendilibarin ja Eibarin tietäen mikään ei ole mahdotonta.

2. Zinédine Zidane, Real Madrid

Zidanea on vaikea kuvailla valmentajana, koska ranskalaisluotsi on valmentanut pääsarjatasolla vasta puolitoista vuotta. Tosin pokaalisaldo on vähintäänkin kiitettävä, koska Zidanen alaisuudessa Real Madrid on voittanut esimerkiksi Mestarien liigan ja sarjamestaruuden, sekä Madrid pelaa ensi viikolla jälleen Mestarien liigan finaalissa.

Menestys on ollut huimaa, mutta toisaalta voi miettiä, että Zidanella on käytössään käytännössä maailman paras pelaajamateriaali. Zidane on kuitenkin osannut käyttää pelaajamateriaaliaan juuri oikein, sillä jokainen pelaaja on saanut huomattavasti peliaikaa ja Zidane on osannut ennen kaikkea käyttää rotaatiota tarvittavissa paikoissa. Niin sanotun A-joukkueen pelaajat ovat saaneet kevään aikana paljon lepovuoroja, ja se on yksi syy Madridin menestykseen.

Kokoonpanon laajuus on merkittävällä tasolla, mutta sitä pitää osata myös käyttää oikein ja Zidane on todistanut kykenevänsä tehdä sen. Zidane jatkaa varmuudella ensi kaudella Real Madridin päävalmentajana, mutta ensi kausi on samalla myös tietynlainen vedenjakaja. Jos Madrid kohtaa jonkinlaisia vaikeuksia, niin on ehdottoman mielenkiintoista nähdä, miten Zidane osaa reagoida niihin – nimittäin Zidane ei ole vielä kohdannut minkäänlaisia vaikeuksia pääsarjavalmennusurallaan.

Jos Real Madrid voittaa ensi viikolla Mestarien liigan, olisi Zidane historian ensimmäinen valmentaja, joka voittaisi sen kaksi kertaa perätysten. Se kertonee kaiken oleellisen Zidanen tähänastisesta valmentajan urastaan.

1. Mauricio Pellegrino, Alavés

Pellegrinon työ Alavésin peräsimessä kuluneella kaudella on ollut suorastaan uskomatonta. Sarjanousija sijoittui sarjassa yhdeksänneksi ja eteni Copan finaaliin, joka pelataan viikonloppuna Calderónilla. Tuskin kukaan seuran kannattaja odotti tämänkaltaista kautta, sillä monet uskoivat Alavésin taistelevan putoamista vastaan.

Heti kauden kolmannella kierroksella Alavés onnistui kaatamaan Barcelonan vieraskentällä ja siitä lähtien Pellegrinon luotsaamaan Alavésin meno on ollut huimaa. Kaiken kruunaa se, että Alavés – siis sarjanousija – taisteli tosissaan europaikoista sarjan kautta. Alavésilla on vielä mahdollisuus edetä suoraan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Se tosin vaatii voittoa Barcelonasta Copan finaalissa, mutta Pellegrinon miehistö lähtee varmasti otteluun ennakkoluulottamana.

Pellegrinon peluuttama jalkapallo on yllättänyt monet, sillä Alavés on kyennyt pelaamaan tällä kaudella toimivaa jalkapalloa kahdella eri tavalla. Ensimmäistä tapaa Alavés on käyttänyt niin sanotun keskitason ja heikomman tason joukkueita vastaan. Silloin Alavés on pelannut komeaa pallonhallintajalkapalloa ja hallinnut otteluita mielin määrin. Suurempia seuroja vastaan Alavés on pelannut vastahyökkäysjalkapalloa puolustaen tiukasti omaa boksiaan. Syyskuinen Barcelona -vierasvoitto on siitä loistava esimerkki. Alavés puolusti tiiviisti kahdessa linjassa ja käytti maalipaikkansa hyväkseen kliinisesti.

Pellegrinolla on mahdollisuus tehdä jotain historiallista viikonloppuna. Nimittäin sarjanousijan Copa-voitto olisi kerrassaan uskomaton suoritus.