La Liga -kausi on taputeltu. Ketkä onnistuivat parhaiten?

Tässä ovat Laliiga.comin toimituksen valinnat Vuoden joukkueeseen. Ryhmitys on muodossa 4-3-3.

Maalivahti

Jan Oblak, Atlético Madrid

Sarjan paras maalivahti. Sitä ei ehkä ihan ymmärretä, kuinka hyvä Oblak on. Toki Atléticon tiivis joukkuepuolustaminen auttaa, mutta siitä huolimatta Oblak on kyennyt todistamaan tasonsa kerta toisensa jälkeen. Päättyneellä liigakaudella Oblak päästi 0,7 maalia ottelua kohden. Esimerkiksi Marc-André ter Stegenin lukema oli 0,92 ja Keylor Navasin 1,15.

Puolustus

Daniel Carvajal, Real Madrid

Daniel Carvajal on noussut pelipaikallaan (oikea pakki) jalkapallomaailman eliittiin. Tukee hyökkäyksiä Marcelon tavoin, mutta kykenee säilyttämään myös tarvittavan valmiuden puolustussuuntaan. Tällä kaudella Carvajal tarjoili sarjapeleissä 35 maalipaikkaa ja kirjautti hyökkäävälle puolustajalle vahvan syöttöprosentin: 87.

Víctor Ruiz, Villarreal

Peruspuolustajien peruspuolustaja. Ei juuri säväytä, muttei tee virheitäkään. Hoitaa kliinisesti oman tonttinsa. Villarrealin kollektiivinen puolustuspelaaminen tarjoaa toki hyvän selkärangan (toiseksi vähiten päästettyjä maaleja tällä kaudella), mutta sen selkärangan nikamista Ruiz on tärkeimpiä.

Sergio Ramos, Real Madrid

Ristiriitainen pelaaja. Ei ole kokonaisvaltaisesti yhtään niin hyvä, kuin yleisesti ajatellaan. Ramos ylipelaa kokeneeksi pelaajaksi aivan liian usein, ja El Clásicoissa otettujen punaisten määrä kertoo omaa kieltään typerästä aggressiivisuudesta. Mutta sitten on se toinen puoli. Ramos teki tällä kaudella La Ligassa seitsemän maalia, eivätkä ne olleet ihan mitä tahansa maaleja. Useita tärkeitä osumia aivan pelien loppuhetkillä. Voitaneen sanoa, että Real ei olisi voittanut mestaruutta ilman Ramosin maaleja.

Filipe Luís, Atlético Madrid

Tälle paikalle olisi voinut aivan yhtä hyvin valita Marcelon. Kysymys on lähinnä painotuserosta. Painotetaanko hyökkäys- vai puolustuspään osaamista. Tällä kertaa vaaka kallistui Luísin suuntaan, sillä hän piti tasonsa, vaikka Atlético monelta muulta osin floppasi. Ja vaikka Luís on tunnettu nimenomaan hyvästä peruspelaamisestaan, hän oli silti myös maalisyötöissä La Liga -puolustajien kakkonen – heti Marcelon jälkeen.

Keskikenttä

Steven N’Zonzi, Sevilla

Kovin moni ei uskonut, että Stoken pitkäjalkaisesta ja vähän kömpelön oloisesta keskikenttäpelaajasta voisi tulla tekijämies La Ligaan. Väärässä olivat. N’Zonzi on nyt jo kahden kauden ajan pelannut hyvää futista Sevillassa. Tälle kaudelle rooli kasvoi, kun Grzegorz Krychowiak myytiin. N’Zonzi vastasi huutoon ja suorastaan dominoi keskikentällä. Valtava määrä syöttöjä, jotka napsuivat 90-prosenttisesti omille. Ja siihen päälle ilmatilan herruus.

Toni Kroos, Real Madrid

Kroos on itse varmuus. Saksalaiselta ei yksinkertaisesti saa palloa pois. Lähes jokainen syöttö osuu kohteeseen. Se on todella kova suoritus kun otetaan huomioon, että a) syöttöjen keskipituus on 20 metriä, ja b) Kroos tarjoilee rutkasti murtavia syöttöjä. Oli 12 maalisyötöllä koko sarjan tilastossa kakkonen.

Isco, Real Madrid

Voitaneen sanoa, että Iscon kausi oli vaikea. Peliaikaa tuli epäsäännöllisesti, ja jossain vaiheessa alettiin jo puhua seurasiirrosta. Pikku hiljaa Isco sai enemmän vastuuta. Lopulta tilanne oli se, Isco oli mestarijoukkueen parhaita pelaajia. Lopulta tehotkin olivat kovat: 10+8. Hyvien peliesitysten myötä Isco saa todennäköisesti jatkosopimuksen Realiin. Jää nähtäväksi, millainen rooli on tarjolla ensi kaudella.

Hyökkäys

Lionel Messi, Barcelona

Messistä on kaikki jo sanottu. Pikku hiljaa roolitus on muuttunut niin, että argentiinalaista on vedetty hieman alemmas pelintekijän rooliin. Se kertoo aika paljon, että lukemattomien murtavien syöttöjen lisäksi Messi paukutti 37 maalia pelaamassaan 34 ottelussa. Ylivoimaisesti maailman paras pelaaja.

Luis Suárez, Barcelona

Tällä paikalla voisi olla myös Cristiano Ronaldo. Molemmat ovat äärimmäisen kliinisiä maalintekijöitä, jotka kykenevät tekemään valtavaa tuhoa boksin sisällä. Valitsimme keskushyökkääjäksi Suárezin, koska hän on Ronaldoa hyödyllisempi syöttöpelaamisessa. Suárez toimii erinomaisena syöttölautana Barcelonan hyökkäyspelissä. Ei siis mikään ihme, että maalipörssin kakkossijan (29 maalia) lisäksi uruguaylainen voitti sarjan maalisyöttötilaston (13 maalisyöttöä).

Iago Aspas, Celta Vigo

Ongelmapelaajan maineessa oleva Aspas pelasi erinomaisen kauden. 19 osumaa oikeutti La Ligan maalipörssissä neljänteen sijaan. Kauden lopussa pelattu rästiottelu Real Madridia vastaan tarjosi Aspasin pelaamisesta mainion kokonaiskuvan. Avausjaksolla hän oli kentän paras pelaaja. Toisella puolikkaalla tuli kuitenkin lähtö aikaiseen suihkuun. Ensimmäinen lappu protestoinnista ja toinen filmaamisesta. Pimeästä puolesta huolimatta kovan luokan pelimies.