Laliiga.comin toimittaja Tuukka Ikkeläjärvi haastatteli kaksi viikkoa sitten Pepe Murciaa Helsingissä.

52-vuotias córdobolaissyntyinen jalkapallovalmentaja luotsasi suomalaista FC Legirus Interiä vajaan vuoden ajan, kunnes seuran talousongelmat pakottivat Murcian jättämään Legiruksen taakseen.

Madridiin palannut Murcia tunnetaan parhaiten ajastaan Atlético Madridin edustusjoukkueen päävalmentajana. Tammikuussa 2006 Atlético ilmoitti antaneensa potkut silloiselle päävalmentajalleen Carlos Bianchille surkeiden tuloksien vuoksi. Atléticon B-joukkuetta valmentanut Murcia nostettiin edustusjoukkueen peräsimeen, ja on vieläkin viimeisin valmentaja, joka on onnistunut voittamaan Atléticossa Barcelonan vieraskentällä.

Puoli vuotta roolissa viihtynyt Murcia voitti ensimmäisestä seitsemästä ottelustaan kuusi ja nosti Atléticon sarjan hänniltä lähelle europaikkoja. Jätettyään Atléticon seuraavana kesänä Murcia aloitti varsinaisen kiertolaisvalmentajan elämän, sillä seuraavien viiden vuoden aikana Murcia valmensi niin Celtaa, Albaceteä, Castellónia, Salamancaa kuin Xereziäkin.

Paras valmennettava?

Ennen Suomeen saapumistaan myös hetken Levski Sofian peräsimessä ammattiaan harjoittanut luotsi puhui haastattelussa avoimesti ajastaan Atléticossa.

Fernando Torres on paras pelaaja, jota olen päässyt urani aikana valmentamaan. Hänellä on loistava asenne harjoittelua kohtaan, mutta samalla hän on hyvin riippuvainen fysiikastaan. Olen myös valmentanut Mateja Kezmania, Christian Stuania ja Maxi Rodríguezia, jotka olivat aikoinaan loistavia jalkapalloilijoita, Murcia myhäili.

– Valmensin myös samaan aikaan Gabia, kuten myös Mario Suárezia. Gabi oli jo silloin aikoinaan samanlainen johtajatyyppi ja minusta on suuri sääli, ettei hän ole vieläkään debytoinut Espanjan maajoukkueessa edes ystävyysottelussa. Mario pääsi muutama vuosi takaperin muutamaksi otteluksi maajoukkueeseen – ihan omin avuin. Mutta mielestäni Gabi olisi ansainnut sen kutsun ennen Mariota.

Halusiko Diego Costa koskaan takaisin?

Atléticon harjoituskeskuksen vieressä asuva luotsi kertoi myös mielipiteensä Atléticon hyökkääjätilanteesta, joka on herättänyt viime aikoina paljon puhetta. Murcia avasi Antoine Griezmannin ja Kévin Gameiron tilanteita, sekä puhui myös Diego Costasta.

– En usko Diego Costan palaavan enää Atléticoon. Se mahdollisuus meni jo, enkä ole edes varma halusiko hän todella palata koskaan, vaikka hän niin sanookin. Costa on todella riippuvainen tilasta, jota hänelle yritetään aina tehdä hyökkäyksessä ja mielestäni Kévin Gameiro sopii siihen paremmin. Uskon, että Gameiro tulee vielä todistamaan monille, että hän on hyvä kärki Atléticolle.

MADRID, SPAIN - MARCH 23: Atletico Madrid manager Jose Murcia watches his side play Sevilla in a Primera Liga match at the Vicente Calderon stadium on March 23, 2006 in Madrid, Spain. Sevilla won 1-0. (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Pepe Murcia valmensi Fernando Torresin ja Gabin Atléticoa aikoinaan 21 ottelun verran. Kuva: Getty Images

– Griezmann on supertähti Atléticossa ja tietää sen, että häntä arvostetaan Atléticossa valtavasti. Kannattajat rakastavat häntä. Jos hän siirtyy jossain vaiheessa johonkin, niin toivon, että uusi joukkue olisi hyökkäävämpi.

”Ylimielinen Simeone”

Diego Simeonen tulevaisuus Atléticossa on auki. Monet uskovat argentiinalaisvalmentajan jättävän Atléticon ensi kauden jälkeen, vaikka Simeone on itse todennut, ettei näe mitään syytä miksei voisi allekirjoittaa uutta jatkosopimusta seuran kanssa. Murcian mielestä Simeonen lähtö tulee joka tapauksessa jossain välissä eteen.

– Jos ”Cholo” lähtee Atléticosta, tulee hänen korvaamisesta todella vaikeaa joka tapauksessa, koska tällä hetkellä ei ole sopivia valmentajia vapaana. Simeonen lähtö tulee jossain välissä eteen, ja siihen pitäisi valmistautua.

– Tunnen Simeonen ja olen puhunut hänen kanssaan usein silloin, kun hän pelasi toisen kerran Atléticossa. Hän on kuitenkin hyvin ylpeä ja hieman ylimielinen kaveri, joka ei esimerkiksi moikannut minua kun viimeksi kohtasimme eräässä kahvilassa.

Myöskään Atléticon tunnettu fysiikkavalmentaja Óscar Ortega (tunnetaan Espanjassa paremmin lempinimellä El Profe) ei säästynyt Murcian kritiikiltä.

– El Profe on tyhmä, sillä hän viihtyy enemmän julkisuudessa kuin pitäisi. Mielestäni Profen pitäisi keskittyä enemmän siihen, että pelaajat juoksevat harjoituksissa, kuin kameroiden edessä paistattelemiseen. Hän on liian suuri showmies.

Jos Simeone ja Profe Ortega eivät selvinneet pieneltä kritiikiltä, ei selvinnyt myöskään Atléticon presidentti Enrique Cerezo.

– Cerezo on Profen tapaan aikamoinen showmies. Cerezo on bisnesmies, jolle tämä on vain harrastus ja keino pysyä julkisuudessa kameroiden edessä.

Uusi stadion on järkipäätös

Käytännössä kaikki Atléticon kannattajat ovat olleet pettyneitä uuteen stadioniin, joka näkee päivänvalonsa heinäkuun lopussa. Estadio Metropolitano -nimen alla liikkuva stadion jättää siten Vicente Calderónin historiaan. Kesällä purettava Calderón on toiminut Atléticon kotina yli 50 vuoden ajan ja on yksi Espanjan historiallisimmista stadioneista.

Murcia on samaa mieltä kannattajien kanssa, mutta ymmärtää päätöksen olleen nykyaikainen.

– En pidä siitä, että Atlético muuttaa uudelle stadionille, mutta toisaalta ymmärrän sen, koska nykyaikana raha merkitsee paljon. Uudella stadionilla on kuitenkin melkein 20 000 paikkaa enemmän, joten ymmärrän päätöksen vaihtaa stadionia. Minä rakastan Calderónin ympäristöä. Vieressä menevä joki on mahtava ja tykkäsin todella paljon viedä poikaani aikoinaan Calderónille.

MADRID, SPAIN - JANUARY 04: General view of queues at Vicente Claderon stadium outdoors before Fernando Torres presentation as new Club Atletico de Madrid signing at Vicente Calderon Stadium on January 4, 2015 in Madrid, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Vicente Calderónilla pelataan jalkapalloa vielä reilun kolmen viikon ajan. Sen jälkeen yli 50 vuotta Atléticoa palvellut stadion puretaan ja Atlético muuttaa 20 kilometrin päähän Metropolitanolle. Kannattajat ovat protestoineet muuttoa vastaan.

Toinen osa Murcian haastattelusta julkaistaan ensi viikolla. Siinä valmentaja puhuu suomalaisesta jalkapallosta, kotikaupunkinsa Córdobasta ja unelmastaan, joka liittyy vahvasti nimenomaan suomalaiseen jalkapalloon.