Tulevana sunnuntaina pelataan kauden viimeinen El Clásico. Ottelun erotuomarina toimii Alejandro Hernández Hernández.

Tuomaritoiminta herättää aina kiinnostusta Espanjassa – etenkin El Clásicossa. Sekä Barcelonan että Real Madridin leirissä epäillään (jopa vainoharhaisesti), että tuomari suosii vastustajaa.

Nyt tuomarityöskentely puhuttaa ehkä vielä normaaliakin enemmän, sillä kauden mittaan on sattunut runsaasti suuria tuomarivirheitä. Tuoreimmat tietysti puhuttivat Realin ja Bayern Münchenin välisessä Mestarien liigan ottelussa, mutta samalla tavalla tuomarityöskentely herätti paljon kysymyksiä esimerkiksi Barcelonan ja PSG:n välisessä ottelussa.

– Jokaisen pelin jälkeen sitä katsoo pelin uudestaan ja yrittää oppia virheistään. Aina tulee virheitä, joita yrittää olla toistamatta, tai yrittää minimoida ne, Hernández Hernández sanoi AS:n haastattelussa.

– On etuoikeus päästä tuomitsemaan kaksi Clásicoa vuoden sisään. Tunnelmasta voi vain nauttia. Toivotaan, että parempi joukkue voittaa, ja ennen kaikkea niin, ettei voitto johtuisi meidän virheestämme.

”El Clásico on ponnahduslauta”

34-vuotias tuomari myönsi, että El Clásicossa on myös tuomareille sitä jotain.

– Me tuomitsemme kaikki ottelut suurella ammattimaisuudella, mitkä tahansa joukkueet pelaavatkin. Mutta olisi valehtelua sanoa, ettei Clásico olisi erityinen.

– Jokainen pelaaja haluaa pelata tällaisissa otteluissa, jokainen fani haluaa nähdä nämä pelit ja jokainen tuomari haluaa päästä kokemaan ne.

– Se on ponnahduslauta, näyteikkuna, jonka avulla voimme osoittaa olevamme kyvykkäitä. Sitä kautta voimme saada kansainvälisiä mahdollisuuksia. Se on haaste ja etuoikeus. Tunnistan vastuuni.

Hernández Hernándezilta kysyttiin myös erotuomari Viktor Kassain työskentelystä Real-Bayern-ottelussa.

– Näin ottelun, minäkin voin tehdä virheitä. Joskus on parempi peli ja joskus huonompi, mutta ei tässä ole syytä kyseenalaistaa Kassain tasoa. Voi olla kriittinen, mutta kunnioitus on säilytettävä.

Hernández Hernández tuomitsi viime keväänä Camp Noulla pelatun El Clásicon, jonka Real Madrid voitti maalein 2-1. Sergio Ramos ajettiin kahden varoituksen myötä ulos. Lisäksi keltaista korttia näytettiin Daniel Carvajalille, Luis Suárezille, Ivan Rakiticille ja Javier Mascheranolle.