Skandaalivyyhti ottelumanipulaatiosta syytetyn espanjalaisseuran Eldensen ympärillä kiristyy entisestään. Espanjan kolmannella sarjatasolla Segunda B:ssä pelaava Eldense hävisi viime lauantaina Barcelonan kakkosjoukkueelle tylysti 0-12, ja hälytyskellot soivat välittömästi. Joukkueen kokoonpanosta kyseisessä ottelussa ulos jätetty Cheikh Saad paljasti pelin jälkeen, että ”osa pelaajista oli hävinnyt tahallaan” (uutinen).

Nyt on käynyt ilmi, että Eldensen ottelut olivat herättäneet epäilyksiä jo paljon aikaisemmin. El Mundo -lehden mukaan UEFA:n valvontajärjestelmät olivat varoittaneet Eldensen toimista jo kuukautta ennen kohuttua murskatappiota.

UEFA varoitti tuolloin Espanjan viranomaisia Atlético Baleres-Eldense -ottelusta. Espanjan jalkapalloliitto ei kuitenkaan tehnyt mitään, ”koska se ei koskaan vastaanottanut raporttia eikä liitto tarkkaile mahdollisia ottelumanipulaatioita”.

UEFA oli havainnut kyseisessä ottelussa ”odottamattomia ja selittämättömiä vedonlyöntejä”. Tilanteessa, jossa Eldense oli tappiolla 0-2, lyötiin suurilla summia vetoa sen puolesta, että Eldense häviää pelin vähintään kolmella tai neljällä maalilla. Ottelun lopputulos oli Eldensen 0-5 -tappio.

Viidellä manipuloidulla ottelulla tehty huimia voittosummia

Tuoreimman 0-12 -tappion jälkeen on esille nostettu vahvoja viitteitä siitä, että ottelumanipulaation takana on mahdollisesti sekä italialainen että kiinalainen vedonlyöntimafia. Samoin on nähty vahvoja merkkejä siitä, ettei manipulaatio ollut suinkaan Eldensen ainoa.

Sportin mukaan epäilyksen kohteena on kaikkiaan viisi Eldensen tällä kaudella pelaamaa ottelua. Jokaista näistä on veikattu 200 000 – 500 000 eurolla. Ensimmäinen otteluista pelattiin 18. helmikuuta ja viimeisin viime lauantaina.

Otteluissa oli lyöty vetoa Eldensen tappiolukemien suuruudesta, taukotuloksista sekä lopputuloksista. Suurin osa vedoista osui oikeaan, mutta eräs epäonnistunut veto johti siihen, että mafian toiveet ”pettänyt” pelaaja hyllytettiin Eldensen avauskokoonpanosta tuleviin otteluihin.

Hurjimmat vedot lyötiin ottelussa Barcelona B:tä vastaan. Kiinalaisryhmittymät olivat veikanneet Eldensen häviävän ensimmäisen puoliajan 0-8, ja ottelun lähestyessä loppuaan veikattiin vielä Eldensen häviävän vähintään 12 maalilla. Molemmat osuivat, ja onnistuneilla vedoilla saatettiin voittaa peräti 150 000 euroa veikannutta kohti.

Ottelumanipulaatiotutkinta on edennyt siihen pisteeseen, että poliisi on pidättänyt viisi Eldensen jäsentä tapauksen johdosta. Ankaria sanktioita on mitä todennäköisimmin tulossa jalkapalloliitonkin taholta. Eldense puolestaan on erottanut joukkueestaan peräti 12 pelaajaa.