El Larguero -keskusteluohjelma haastatteli myöhään eilisiltana Madridissa Atléticon Miguel Ángel Moyáa.

Moyá analysoi lyhyesti Valencian, entisen seuransa, tilannetta lähetyksen alussa.

– Valencia on aina ollut Espanjan kärkijoukkueita. Silti viimeisen puolentoista vuoden aikana seurassa on ollut suuria ongelmia, mutta Voro on aina saapunut auttamaan ja pelastamaan tilanteen – juuri kuten tällä hetkellä. He ovat viime aikoina keränneet tärkeitä voittoja ja esimerkiksi Valencia on voittanut viimeiset kolme kotiotteluaan. Tuntuu, että jokainen Atléticoa vastaan lähiaikoina pelaava joukkue on nostamassa virettään, kummasteli Moyá viitaten viikonlopun peliin Calderónilla Valenciaa vastaan.

32-vuotias maalivahti allekirjoittaa Atléticon kanssa tällä viikolla yhden kauden mittaisen jatkosopimuksen. Urallaan myös Mallorcaa, Valenciaa ja Getafea edustanut Moyá kertoi mielipiteensä jatkosopimuksestaan.

– Kyllä, asia tuli jälleen esiin, kun pääsin pelaamaan nämä kaksi kuukautta ja pelasin mielestäni hyvin. Monet alkoivat miettiä tulevaisuuttani, koska minulla päättyy sopimus kesällä. Olimme seuran kanssa kuitenkin rauhallisia, koska minä halusin keskittyä vain ja ainoastaan pelaamiseen, jotta saisin itsestäni parhaan mahdollisen irti. Atlético tiesi, että olen onnellinen täällä ja haluan jatkaa uraani tässä seurassa. Myös minä tiesin Atléticon haluavan, että jään tänne, joten lopulta oli helppo päästä yhteisymmärrykseen.

– Jatkosopimukseni on vuoden mittainen, koska seuralla on sääntö, että yli 32-vuotiaan pelaajan kanssa tehdään vain vuoden mittaisia sopimuksia. Se käy minulle. Kirjoitan sopimuksen tällä viikolla.

Millaista on olla jatkuvasti vaihtomies?

Veräjänvartija ei todennäköisesti jatkosopimuksestaan huolimatta pelaa huomenna Deportivoa vastaan, koska Jan Oblak on palannut loukkaantuvalta pelikuntoon. Moyá myönsikin peliaikansa olevan hyvinkin kortilla seuraavien kuukausien aikana.

– Olen todennäköisesti penkillä. Jos totta puhutaan, niin tuskin olen maalissa. Oblak on yksi maailman parhaista maalivahdeista, osoittanut loistotasonsa ja on La Ligan historian kallein maalivahti. Hän on loistava pelaaja, mutta samalla myös erinomainen persoona. Olemme keskenämme hyviä kavereita ja olemme samanlaisia monella tapaa. Harjoittelemme todella kovalla tahdolla. Tämä on ensimmäinen kerta urallani, kun minulla on näin suuri kilpailu pelipaikastani.

MADRID, SPAIN - OCTOBER 21: Goalkeepers Miguel Angel Moya (L) and Jan Oblak (R) of Atletico de Madrid embrace together after their warming up before the UEFA Champions League Group C match between Club Atletico de Madrid and FC Astana at Vicente Calderon stadium on October 21, 2015 in Madrid, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Moyá ja Oblak ovat keskenään hyviä ystävyksiä, vaikka peliajan suhteen rooli kaksikon välillä on ollut selvä. Kuva: Getty Images

– En kuitenkaan tyydy kakkosmaalivahdin rooliin, vaan taistelen avauksen paikasta päivittäin harjoituksissa. Oltuani vuoden Atléticossa Diego Simeone tuli puhumaan minulle eräiden harjoituksien jälkeen roolistani. Olin ollut silloin penkillä muutaman kuukauden, mutta en antanut missään vaiheessa periksi. Hän totesi minulle, etten saa hyväksyä penkkipaikkaani ikimaailmassa, vaan jatkaa taistelua, koska työnteon kautta jokainen asia palkitaan tässä joukkueessa.

– Tietenkin tuntuu pahalta olla penkillä, mutta siihen voi vain ja ainoastaan vaikuttaa valtavalla työmäärällä. Oblak joutuu tekemään ihan samalla tavalla töitä harjoituksissa, jotta pystyisi olemaan minua ennen avauskokoonpanossa.

Monet miettivät ja ennakoivat yleensä otteluiden avauskokoonpanoja, mutta milloin pelaajat saavat tietää löytävätkö itsensä avauksesta vai penkiltä? Moyá kertoo Simeonen tyylistä.

– Teemme arkiviikon aikana harjoituksien lisäksi valtavasti taktista työtä. Valmennusjohto miettii taktiikoitaan kenttäpelaajille ja maalivahtivalmentajamme Pablo Vercellone tekee samaa minun ja Oblakin kanssa. Saamme keskimääräisesti tietää avauskokoonpanon noin kahta päivää ennen ottelua, koska Simeone yleensä tietää kolmen neljän päivän harjoittelun jälkeen tarkasti haluamansa avauksen. Yleensä kesken harjoituksien Simeone pyytää tulevan avauskokoonpanon muodostamaan joukkueen ja he pelaavat tietyllä taktiikalla meitä muita vastaan.

Miksi Moyá jatkaa Atléticon penkin kuluttamista?

Miksi Moyá päätti tehdä jatkosopimuksen, vaikka peliaika seuraavan vuoden aikana saattaa jäädä olemattomaksi? Maalivahdilla riittäisi taso käytännössä jokaisen Espanjan pääsarjaseuran maalille, mutta Moyá paljasti motivaationsa Atléticossa jatkamiseen.

– Se on loistava kysymys, mutta siihen on useita syitä. Ensinnäkin olen 32-vuotias kahden lapsen isä, jolla on vaimo ja siten perhe koossa. Haluamme asua yhdessä kaupungissa ja se on äärimmäisen tärkeää meille.

– Urheilullisella puolella on yksi syy, miksi halusin jäädä. Kaikki tekevät valtavasti töitä päästäkseen La Ligaan, mutta siitä seuraava askel on päästä suurseuraan. Minä siirryin aikanaan Mallorcasta Valenciaan, joka oli ainakin minulle valtava askel. Asiat eivät menneet odotetusti ja otin askeleen taaksepäin ja pelasin kolme vuotta Getafessa. Sitten oli jälleen aika mennä eteenpäin ja ylöspäin uralla ja siirryin suurseuraan, eli Atléticoon.

– Minulle on valtavan suuri kunnia päästä pelaamaan tärkeitä pelejä Atléticon paidassa, joissa suuren paineen voi tuntea niskassa. Se on se suola, jonka takia me harjoittelemme joka ikinen päivä. Atlético on kotini, enkä lähde täältä mihinkään, Moyá virnisti.

Atlético vierailee huomenna Riazorilla Deportivon isännöitävänä. Ottelu alkaa Suomen aikaa kello 21.45.