Legendaarisen Vicente del Bosquen kakkosvalmentajana Real Madridissa ja Espanjan maajoukkueessa toiminut Toni Grande on antanut El Confidencialin haastattelussa palaa. Pitkän päivätyön seurassa tehneeltä Grandelta ei seuran puheenjohtaja Florentino Pérezille juuri arvostusta löydy. Santiago Bernabéulla miestä ei enää nähdä.

– Olen mieluummin kotona kuin vietän aikani huonosti Bernabéulla. Kun Vicente ja minä menimme Madridin kutsuvierasaitioon, koimme olomme epämukavaksi katsomosta huudeltujen loukkausten takia. Sanoin Vicentelle, että huutelijoita ehkä yllytettiin siihen seuran taholta. Muualla, kuten Calderónilla, Pizjuanilla tai Camp Noulla meillä ei ollut mitään ongelmia, Grande kertoo.

Grandella jäi paljonkin hampaankoloon siitä, kuinka hänen ja del Bosquen sopimuksia ei jatkettu vuonna 2003, vaikka Real oli juuri voittanut La Liga -mestaruuden ja seuraan oli hankittu suurella kohulla David Beckham.

– Se oli epäreilua. Eniten meihin sattui tapa, miten sopimuksiamme ei jatkettu. Meidät heitettiin ulos selittämättömän epäkunnioittavasti. Puheenjohtaja teki toki samoin myös Fernando Redondon, Luis Figon, Raúlin ja Iker Casillasin kanssa, Grande muistelee.

– Kaikkein surullisimmaksi minut tekee nykyisen Madridin suhteen se tapa, miten seura erottaa työntekijänsä. Siinä ei ole mitään herrasmiesmäisyyttä, joka on vallinnut seuran historiassa.

Menestys ei taannut jatkoa

Real Madridin mestaruus keväällä 2003 varmistui käytännössä toiseksi viimeisellä kierroksella, kun se kaatoi paikallisvastustaja Atléticon tämän kotikentällä 4-0. Pelin jälkeen Florentino Pérez ja urheilutoimenjohtaja Jorge Valdano saapuivat pukukoppiin, eivätkä suinkaan onnittelemaan, vaan haudanvakavina.

– Muistan, kuinka eräs pelaaja huusi: ”Minusta tuntuu, että jotkut eivät tainneet pitää siitä, että voitimme Atléticon.” Tuolla hetkellä aloimme epäillä, että tuomiomme oli jo langetettu, Grande kertoo.

Perézin ja Granden välit ovat lievästi sanottuna viileät, jos edes olemassaolevat.

– En voi arvostaa miestä, joka ei puhu kasvokkain ja joka voi muuttaa kantojaan yön aikana kuin vaihtaisi paitaa. Enkä hyväksy sitä, että jotkut väittävät, ettemmekö Vicente ja minä olisi ”madridistoja”. Miten emme muka välittäisi Madridista sydänjuuriamme myöten, jos olemme olleet seurassa yli 30 vuotta!

Pelaajalle lähtöpassit Supercupin finaalin alla

Eräänä anekdoottina puheenjohtajan vallasta 69-vuotias Grande kertoo tapauksen, joka sattui Euroopan Supercupin finaalin alla vuonna 2002.

– Pelasimme Monacossa, ja siihen oli enää tunti, kun kohtaisimme Feyenoordin. Silloin Jorge Valdano tuli pukukoppiin ja sanoi Vicentelle: ”Sano Fernando Morientesille, ettei hän pukeudu, koska hänet myydään. Se on puheenjohtajan määräys, eikä siihen ole mukisemista.”

– Kun pelaajat kuulivat siitä, he huusivat täyttä päätä. Etenkin Raúl, jolle Morientes oli kuin veli. Puheenjohtajan määräys oli käsittämätön, sillä Fernando olisi voinut istua penkillä vaihtomiesten seurassa. Myöhemmin Madridissa joku kertoi Florentinolle Raúlin valtavasta suuttumuksesta, eivätkä välit heidän kahden välillä ikinä palanneet entiselleen.

Samaan tapaan Grande ei uskalla antaa nykyiselle managerille Zinedine Zidanellekaan takeita työpaikasta.

– Zidanella on meneillään ilmiömäinen vuosi, mutta hänen aikansa joukkueen peräsimessä riippuu Florentinosta. On yleinen tieto, että puheenjohtaja erottaa ja valitsee valmentajat mielensä mukaan.