Mestarien liigan kauden 2016-2017 lohkovaihe saatiin pakettiin keskiviikkona. 16 parhaan joukkoon ei suuria yllättäjiä tunkeutunut ja osallistujia neljännesvälierissä onkin vain kuudesta maasta: Espanjasta neljä, Englannista ja Saksasta kolme ja Italiasta, Ranskasta ja Portugalista kaksi kustakin.

Suurimmat lohkovaiheen yllätykset olivatkin kestomenestyjien Bayern Münchenin ja Real Madridin jääminen lohkojensa kakkoseksi. Sensaatioina näitäkään ei silti voi pitää lohkovoittojen mentyä viime vuosien aikana finaaliin edenneille Atlético Madridille ja Borussia Dortmundille.

Laliiga.com katsoi taaksepäin ja rakensi syksyn onnistujista oman lohkovaiheen tähtikentällisensä. Joukossa on joitain äärimmäisen tuttuja nimiä, mutta on myös suuria yllättäjiäkin. Osuivatko valintamme oikeaan?

Maalivahti: Kasper Schmeichel (Leicester) – Tanskalaismaalivahdilla oli vahvasti näppinsä pelissä valioliigamestarien lohkovoitossa. Schmeichel pelasi ennen käsivammaansa neljä peliä eikä päästänyt näissä ainuttakaan maalia. Schmeichelille kirjattiin otteluissa yhteensä 12 torjuntaa. Erityisen tärkeiksi osoittautuivat molemmissa FC Kööpenhaminaa vastaan pelatuissa otteluissa Schmeichelin viime hetken paraatipelastukset.

LEICESTER, ENGLAND - OCTOBER 18: Kasper Schmeichel of Leicester City celebrates his team's win at the final whitsle during the UEFA Champions League Group G match between Leicester City FC and FC Copenhagen at The King Power Stadium on October 18, 2016 in Leicester, England. (Photo by Ross Kinnaird/Getty Images)
Kasper Schmeichelin merkitys Leicesterin lohkovoitossa oli suuri. Kuva: Getty Images

Laitapuolustajat: Puolustuksen laidoille nostamme kokeneen Dani Alvesin
(Juventus) ja jatkopaikasta loppuun asti taistelleen FC Kööpenhaminan ruotsalaispuolustajan Ludwig Augustinssonin. 33-vuotias brasilialainen teki lohkovaiheessa yhden maalin ja syötti kaksi. Alves osallistui jatkuvasti ahkerasti pelinrakenteluun ja syötöt napsuivat jatkuvasti hyvin kohdilleen. 22-vuotias Augustinsson puolestaan voitti puolustajien syöttötilaston kolmella maalisyötöllään ja heitti jatkuvasti laadukkaita keskityksiä kohti tanskalaisseuran kookasta kärkimiestä Andreas Corneliusta.

Keskuspuolustajat: Topparipariksi pääsevät A-lohkon nimekkäät kilpakumppanit PSG:n Thiago Silva ja Arsenalin Laurent Koscielny. 32-vuotias brassi piti totutusti komentoa ranskalaisten alakerrassa ja jakeli syöttöjä hämmästyttävällä syöttötarkkuudella 97,1%. Koscielny puolestaan oli tärkeä tekijä Arsenalin tappiottomalla lohkovaihemarssilla ja ensimmäisessä lohkovoitossa viiteen vuoteen.

during the UEFA Champions League match between FC Bayern Muenchen and Club Atletico de Madrid at Allianz Arena on December 6, 2016 in Munich, Bavaria.
Koke tahditti Atléticon marssia lohkovoittoon. Kuva: Getty Images

Keskikenttä: Keskikentälle avaukseen pääsevät AS Monacon Fabinho, Atlético Madridin Koke ja Bayer Leverkusenin Kevin Kampl. Syksyllä 23-vuotta täyttänyt Fabinho valittiin kaksi kertaa ottelunsa parhaaksi pelaajaksi. Brassi oli koko lohkovaiheen ahkerimpia taklaajia ja syötötkin napsuivat perille mukavasti 88-prosenttisesti. Aina luotettava urakkamies Koke puolestaan oli Atléticon lohkovoiton ehdottomia takuumiehiä. Slovenian maajoukkuemies Kampl auttoi osaltaan Leverkusenia jatkoon ennen Tottenhamia, ja teki ohessa yhden maalin ja syötti kaksi.

Hyökkäys: Hyökkäyskolmikkoon nostamme kaksi varsin tuttua ja odotettua nimeä – Barcelonan tähtikaksikon Lionel Messi ja Neymar. Messi teki viidessä ottelussa 10 maalia ja voitti täysin suvereenisti lohkovaiheen maalitilaston. Cristiano Ronaldon viime kaudella tekemä lohkovaiheen maaliennätys jäi vain yhden osuman – ja Yann Sommerin maaliviivalta tekemän paraatipelastuksen – päähän.

during the UEFA Champions League Group C match between Manchester City FC and FC Barcelona at Etihad Stadium on November 1, 2016 in Manchester, England.
Lionel Messi, 2 maalia/peli. Kuva: getty Images

Neymar puolestaan kunnostautui ennen kaikkea syöttelijänä, sillä hän antoi lohkovaiheessa peräti seitsemän maaliin johtanutta syöttöä ja teki itse myös kaksi maalia. Kolmikon täydentää belgialainen Dries Mertens, joka teki Napolille neljässä ottelussa neljä maalia ja antoi kaksi syöttöä. Napoli saa kiittää Mertensiä pitkälti lohkovoitostaan.

Tähtikentällisemme on siis: Kasper Schmeichel (Leicester); Dani Alves (Juventus), Laurent Koscielny (Arsenal), Thiago Silva (PSG), Ludwig Augustinsson (FC Kööpenhamina); Fabinho (AS Monaco), Kevin Kampl (Bayer Leverkusen), Koke (Atlético Madrid); Neymar (Barcelona), Lionel Messi (Barcelona), Dries Mertens (Napoli)

Vaihtomiehet: Vaihtoehtoja tähdistöön on luonnollisesti runsaasti, sillä pitäähän valinnat tehdä maailman parhaan seurajoukkuekilpailun kerman joukosta. Jotta kunniamaininnatkin saadaan jaetuksi, nostamme myös vaihtopenkille yhden maalivahdin ja kuusi kenttäpelaajaa.

Penkiltä paikkansa ottavat lohkovaiheessa vain kaksi maalia päästänyt Jan Oblak (Atlético Madrid) sekä saksalaiset puolustajat Robert Huth (Leicester) ja Benjamin Henrichs (Bayer Leverkusen). Kokenut Huth dominoi ilmatilaa suvereenisti ja 19-vuotias Leverkusenin oma kasvatti Henrichs pelaa todellista läpimurtokauttaan. Monipuolinen Henrichs hallitsee lähes kaikkia puolustuspään tilastoja ja debytoi marraskuussa myös Saksan maajoukkueessa.

Ylemmäs kentälle otamme vaihtopelaajiksi Toni Kroosin (Real Madridin), jonka puuttuminen näkyi pahasti lohkovaiheen huipennuksessa, David Silvan (Manchester City), joka oli yksi joukkueensa valopilkkuja, huikeasti tekopaikkoja luoneen Lucas Mouran (PSG) sekä 19-vuotiaan Ousmane Dembelén (Borussia Dortmund), joka oli lohkovaiheen maalisyöttötilaston kakkonen.

MADRID, SPAIN - DECEMBER 07: Toni Kroos of Real Madrid (L) takes the ball past Lukasz Piszczek of Borussia Dortmund (R) during the UEFA Champions League Group F match between Real Madrid CF and Borussia Dortmund at the Bernabeu on December 7, 2016 in Madrid, Spain.  (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Toni Kroos kuului Real Madridin kantaviin voimiin lohkovaiheessa: Kuva: Getty Images

Tilastojen lähteenä: UEFA:n kotisivut ja whoscored.com