Lionel Messi palasi tällä viikolla loukkaantumisesta toivuttuaan Barcelonan harjoituksiin ja hänen odotetaan saavan ainakin jonkin verran peliaikaa jo lauantain ottelussa Deportivo La Coruñaa vastaan. Messi on ollut reilut kolme viikkoa sivussa nivusvamman takia.

Messin molemmat nivuset oikuttelivat syyskuun aikana. Ensin vasen nivunen esti pelaamisen Argentiinan maaotteluissa, ja sitten kipu oikeassa nivusessa pakotti Messin sairauslomalle kesken Atlético Madrid -ottelun. Goal-sivuston haastattelemat lääketieteen asiantuntijat ovat huolissaan Barcelona-tähden saaman levon määrästä ja pelkäävät loukkaantumisongelmien jatkuvan.

– Messi on hyvin räjähtävä pelaaja, jonka pelityyliin kuuluvat nopeat spurtit. Ne spurtit vaativat lihaksilta paljon, joten hänen on pakko venytellä runsaasti, jalkavammoihin erikoistunut urheilulääkäri Mirja Marco korostaa.

– Hänen painopisteensä on matalalla ja hän pelaa korkealla nopeudella. Hänen täytyy toimia ennaltaehkäisevästi – etenkin, koska hänen matkustaa eri mantereiden välillä eikä saa juuri lainkaan lepoa.

Uuden vamman pelko voi lisätä loukkaantumisriskiä

Lionel Messi vetäytyi suuren kohun saattelemana Argentiinan maajoukkueesta kesäkuun lopussa. Hän kuitenkin pyörsi päätöksensä Argentiinan kannattajien riemuksi elokuussa. Paluunsa jälkeen Messi on kuitenkin pystynyt pelaamaan vain yhden maaottelun, ja Argentiinan maajoukkue on kontannut pahemman kerran aina supertähtensä poissaollessa.

– Loukkaantumiset riippuvat monesta asiasta. Esimerkiksi siitä, kummalla jalalla hän laukoo ja syöttää. Mutta jos hänellä on ongelmia yhdellä puolella, hän saattaa kompensoida sitä käyttämällä enemmän toista puolta, urheilufysioterapeutti Aida Almodovar täydentää.

– Siten fysiologia toimii. Jos pelaaja pelkää panna painoa yhdelle puolelle tai pelkää uutta vammaa, hän saattaa ylikäyttää toista puolta. Se pelko, paineet median, maajoukkueen ja seuran taholta, hänen ruokavalionsa ja kaikki voivat vaikuttaa asiaan.

Milloin on oikea hetki lepuutukselle?

30 vuoden rajapyykkiä lähestyvän Messin pelihalut ovat tunnetusti kyltymättömät, mutta loukkaantumisten välttämiseksi lepoaikaa olisi pakko löytyä jostain.

– Takeita uuden vamman välttämisestä ei voi antaa, mutta hänen täytyy pitää huolta itsestään, Almodovar jatkaa.

– Kentällä voi kolista aina, mutta hänen täytyy vahvistaa lihaksia jalan sisäsyrjässä ja etureidessä sekä vatsalihaksia ja pakaralihaksia, jotteivät nivuset rasittuisi liikaa.

Messin ja Cristiano Ronaldon tilanne on samankaltainen. Molemmat ovat kärsineet loukkaantumisista, mutta valmentajat tuskailevat lepuutuksen kanssa, sillä niin Barcelona kuin Real Madridkin ovat kompuroineet altavastaajia vastaan tähtien poissaollessa.

– Jalkapalloilijoiden ”käyttöikä” on rajallinen. Hänen pelaamisestaan on suuria paineita. Ylirasitus harjoituksissa voi johtaa uusiin vammoihin. Sama koskee Cristiano Ronaldoa. He haluavat pelata aina ja loistaa. Se vain lisää psykologista painetta.

– Messi haluaa olla Peter Pan, ja olla aina elämänsä kunnossa. Hän pärjäisi kuitenkin paremmin, jos hän saisi levätä enemmän ja muut pelaajat pelaisivat vähemmän tärkeissä otteluissa. Se pienentäisi loukkaantumisriskiä, Almodovar muistuttaa.