Maailman parhaalle pelaajalle vuosittain jaettava FIFA:n Kultainen pallo jää historiaan. Ranskalaislehti France Football aloitti palkinnon jakamisen vuonna 1956 ja FIFA otti pystin omakseen vuonna 2010. Sitä ennen FIFA oli myöntänyt vuosittain omaa Vuoden pelaaja -palkintoaan, mutta vuosikymmenen alussa palkinnot yhdistettiin ja kiiltävä pyöreä peliväline painui aiempaa kirkkaammin jalkapalloihmisten verkkokalvoille.

Nyt kansainvälisen jalkapalloliiton ja France Footballin yhteistyö päättyy. Lehti aikoo kuitenkin yhä jatkaa palkinnon jakamista. France Football tiedottaa pystin tulevaisuudesta tarkemmin ensi tiistaina.

Myös FIFA aikoo ottaa jälleen Kultaisen pallon rinnalle oman palkintonsa. Jatkossa kuitenkin palkinnon saajan valitsevat ainoastaan toimittajat, kun viime vuosina myös maajoukkueiden valmentajat ja kapteenit ovat saaneet äänensä kuuluviin. FIFA kertoo uuden palkinnon muodollisuuksista lähiviikkojen aikana.

Vuosina 1956-1994 Kultaisesta pallosta saattoivat kilvoitella ainoastaan eurooppalaiset Euroopassa pelaavat pelaajat, mutta vuonna 1995 voittomahdollisuus suotiin myös Euroopan ulkopuolelta kotoisin oleville Euroopassa pelaaville pelaajille. Kyseisenä vuonna äänestyksen voittikin ensimmäisenä ei-eurooppalaisena liberialainen George Weah Suomen Jari Litmasen tultua äänestyksessä kolmanneksi.

Vuodesta 2008 lähtien Kultainen pallo on ollut Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon kaksintaistelua. Messi on pokannut palkinnon viidesti ja Ronaldo kolme kertaa, kumpainenkin kerran ennen FIFA Kultaisen pallon aikakautta vuodesta 2010 lähtien. Edellinen muu voittaja oli brasilialainen Kaká vuonna 2007.

Lähteet: Marca, BBC ja France Football