Paljon on muuttunut sitten viime kevään. Valmentaja vaihtui, ja avainpelaajia on lähtenyt oikein urakalla. Jälleen Sevillan on pitänyt uusiutua, ja näillä näkymin luvassa on hyvin mielenkiintoinen valopilkku La Ligassa.

Viime kausi

Kausi 2014-15 oli Sevillalle ikimuistoinen. Joukkue pääsi Eurooppa-liigan voittajana mukaan Mestarien liigaan ja kauden alla pelattavaan UEFA Super Cupiin. Voitto ei ollut kaukana, sillä Barcelona oli parempi vasta jatkoajalla.

La Ligassa kausi alkoi takellellen. Sevillalla oli suuria ongelmia maalinteossa, eikä joukkue voittanut viidestä ensimmäisestä pelistä yhtään. Pikku hiljaa peli parani, ja Sevilla alkoi voittaa isojakin vastustajia. Lokakuussa kaatui Barcelona, marraskuussa Real Madrid. Mestarien liigassa ei mennyt yhtä hyvin. Avauskierroksella Sevilla voitti Borussia Mönchengladbachille, mutta sittemmin Los Nervionenses hävisi Juventukselle, Manchester Citylle kahdesti ja vielä Gladbachille. Lohkokolmosena tie johti Eurooppa-liigan pudotuspeleihin.

Palataan La Ligaan. Marras-maaliskuun aikana Sevilla pelasi 17 ottelun putken, jonka aikana se hävisi vain kahdesti. Tuohon aikaan Sevilla nousi sarjassa viidenneksi. Kauden viimeiset yhdeksän liigapeliä eivät sujuneet ihan yhtä hyvin. Yksi voitto, yksi tasapeli ja peräti seitsemän tappiota. Andalusialaisjoukkue valahti lopulta seitsemänneksi. Mestarien liiga -paikka jäi kauemmaksi kuin putoaminen.

Mutta onneksi oli Eurooppa-liiga. Pudotuspeleissä kaatui ensin Molde, sitten Basel ja rangaistuspotkukilpailun jälkeen Athletic Bilbao. Se oli vaikeampi testi kuin välieräpelit Shakhtar Donetskia vastaan. Loppuottelussa Sevilla oli puoliajalla pulassa Liverpoolia vastaan, mutta käänsi pelin 3-1-voitokseen. Kolmas peräkkäinen Eurooppa-liigan voitto toi taas Sevillalle paikan ensi kauden Mestarien liigaan.

Copa del Reyssäkin meni hyvin. Sevilla murjoi Logroñésin, paikallisvastustajansa Real Betisin, Mirandésin ja Celta Vigon. Vasta finaalissa vastustaja osoittautui liian kovaksi, kun Barcelona vei pelin jatkoajalla 2-0. Kun Barca voitti myös La Ligan, Sevilla pääsi Copan finalistina Espanjan Supercupiin. Sen ensimmäinen osaottelu pelattiin viime sunnuntaina. Blaugrana voitti 2-0.

Kauden loppupuolella Sevilla oli uuden haasteen edessä johtopuolella. Urheilutoimenjohtaja Monchi halusi lähteä – häntä ei kuitenkaan päästetty pois. Päävalmentaja Unai Emery sen sijaan sai elämänsä tarjouksen PSG:stä ja lähti. Tilalle palkattiin Jorge Sampaoli.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Grzegorz Krychowiak (PSG)

Hyvä esimerkki Sevillan pelaajapolitiikasta. Hankittiin kaksi vuotta sitten Stade Reimsista 5,6 miljoonalla eurolla. Myytiin nyt PSG:hen 33,6 miljoonalla. Todella, todella iso menetys. Dominoi keskikenttää. Paljon taklauksia, paljon syötönkatkoja, paljon onnistuneita syöttöjä. Saa nähdä, pystytäänkö Krychowiakia korvaamaan.

Kévin Gameiro (Atlético Madrid)

Toinen valtavan iso menetys, ja toinen esimerkki hyvästä pelaajapolitiikasta. Kolme vuotta sitten 7,5 miljoonalla eurolla sisään. Nyt 32 miljoonalla ulos. Gameiro takoi viime kaudella kaikki kilpailut mukaan lukien 52 ottelussa tehot 29+7. Pystyykö Luciano Vietto paikkaamaan?

Ciro Immobile (Lazio)

Harvinainen huti Sevillalta. Los Nervionenses maksoi Immobilesta 14 miljoonaa euroa. Sai melko marginaalisesti peliaikaa, ja lainattiin kevääksi Torinoon. Siirtyi heinäkuun lopussa Lazioon 8,5 miljoonalla eurolla.

Fernando Llorente (Swansea)

Kolmas kesän aikana myyty keskushyökkääjä. 31-vuotias Llorente sai melko epäsäännöllisesti peliaikaa viime kaudella. Viimeisteli 25 ottelussa tehot 4+3. Taas Sevilla teki hyvän tilin. Tuli vuosi sitten ilmaiseksi, lähti 5,9 miljoonalla eurolla.

Coke (Schalke)

Iso menetys. Monchikin myönsi, ettei tätä kauppaa olisi pitänyt tehdä. Oikean pakin myynti ei ole erityisen suuri menetys pelillisesti, mutta kun kyse on kapteenista, tilanne on eri.

Diogo Figueiras (Olympiakos)

Ylijäämäpelaaja. Tuli kolme vuotta sitten Sevillaan. Viime kauden pelasi lainalla Genoassa. Myytiin 1,5 miljoonalla eurolla Kreikkaan.

José Antonio Reyes (Espanyol)

Coken tavoin iso menetys henkisellä puolella. 32-vuotias laitahyökkääjä pelasi viimeiset neljä kautta Sevillassa – omassa kasvattajaseurassaan. Voittanut urallaan Eurooppa-liigan peräti viisi kertaa.

Luismi (Real Valladolid)

Ylijäämäpelaaja. Taso ei riitä La Ligaan, siirtyi sarjaporrasta alemmas.

Beto (Sporting Lissabon)

Oli neljän kauden pituisen visiitin aikana vähän aikaa Sevillan ykkösvahti. Viime kaudella Sergio Rico ajoi kunnolla nokkimisjärjestyksessä ohi. Nyt 34-vuotiaan Beton matka jatkui Portugaliin.

Éver Banega (Inter)

Iso menetys tämäkin. Pelasi viime kaudella 25 liigaottelua, joissa viimeisteli tehot 5+2. Loi Sevillan joukkueesta eniten maalipaikkoja ottelua kohden.

Federico Fazio (Tottenham, laina päättyi)

Hankittiin hätäapuna kevääksi lainalle. Pelasi muutamassa ottelussa, ja palasi Tottenhamiin.

Marco Andreolli (Inter, laina päättyi)

Lainattiin viime kesänä tuomaan leveyttä keskuspuolustukseen. Toimi juuri siinä roolissa – nelostopparina.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Franco Vázquez (Palermo)

Hankinta, johon Sevilla on käyttänyt poikkeuksellisen paljon rahaa. 27-vuotias hyökkääjä maksoi 15 miljoonaa euroa. Ei ole puhdas hyökkääjä, vaan voi operoida myös pelintekijänä. Saa nähdä, millaisessa roolissa Sampaoli miestä peluuttaa.

Joaquín Correa (Sampdoria)

Toinen kallis (13 miljoonaa euroa) hankinta. 22-vuotiaassa pelintekijässä riittää potentiaalia, mutta onko avauksen mies vielä tällä kaudella?

Ganso (São Paulo)

Erittäin mielenkiintoinen nimi. Oli aikoinaan Neymarin tutkapari Santosissa. Sittemmin kaksikon kehityskaaret ovat liikkuneet eri suuntiin. Edelleen pelintekijään uskotaan, sillä Sevilla maksoi brasilialaisesta 9,5 miljoonaa euroa. Debytoi viime sunnuntaina Supercupissa.

Wissam Ben Yedder (Toulouse)

Keskushyökkääjä, joka olisi tiettävästi voinut valita myös Arsenalin. Sevilla maksoi 26-vuotiaasta yhdeksän miljoonaa euroa. Viime kaudella Toulousen paidassa 23 maalia 45 ottelussa.

Hiroshi Kiyotake (Hannover)

Pelintekijä, joka loi viime kaudella Bundesligassa noin kolme maalipaikkaa ottelua kohden. Tehojakin syntyi, sillä teki 21 ottelussa viisi maalia ja tarjoili kuusi maalisyöttöä. Tuo Sevillaan lisäksi erikoistilanneosaamista. Pelannut supercupeissa täydet minuutit, joten iso rooli luvassa?

Gabriel Mercado (River Plate)

Coken korvaaja. Pystyy pelaamaan oikean pakin tontin lisäksi topparina ja oikeana laiturina. Pelasi täydet minuutit Barcelonaa vastaan viime sunnuntaina.

Pablo Sarabia (Getafe)

Sevilla on kesällä panostanut pelintekijöihin, sillä tässä on vielä yksi. Oli pitkään Getafen parhaita pelaajia. Viime kaudella 24-vuotias iski tehot 7+6. Keskustaan on sen verran tunkua, että joutunee Sevillassa laidalle.

Luciano Vietto (Atlético Madrid, laina)

Osana Gameiro-kauppaa Sevilla sai Vietton lainalle. Puhutaan 22-vuotiaasta hyökkääjästä, joka jäi viime kaudella vähälle peliajalle. Supercupeissa vastuuta on tullut ihan mukavasti, joten nyt Vietton pitää enää alkaa osua maalipuiden väliin.

Matías Kranevitter (Atlético Madrid, laina)

Toinen Atlétista lainattu nuori argentiinalainen. 23-vuotias keskikentän ankkuri on jo noussut Argentiinan maajoukkueeseen. Pystyykö paikkaamaan Krychowiakin jättämää aukkoa?

Joukkueen vahvuus

Sevillalta löytyy runsaasti pelintekovoimaa. Banega ja Reyes toki lähtivät, mutta tilalle on hankittu useita päteviä pelimiehiä. Nyt on lähinnä mielenkiintoista nähdä, miten päävalmentaja Sampaoli asettelee joukkueensa kentälle. Toistaiseksi supercupeissa on nähty kaksi melko erilaista Sevilla-ryhmitystä.

Joukkueen heikkous

Sevillassa tähän on totuttu, mutta silti. Vaihdoksia on tapahtunut todella paljon. Krychowiak, Banega, Gameiro, Coke, Beto… Ja siihen päälle vielä Emery. Muutoksia on niin monta, että kesän harjoituskausi ei välttämättä riitä yhtenäisen kollektiivin rakentamiseen.

Valmennus

Jorge Sampaoli on mielenkiintoinen tapaus. 56-vuotias argentiinalainen valmensi perulaisia seuroja kaudet 2002-06. Sieltä hän siirtyi chileläisen O’Higginsin, ecuadorilaisen Emelecin ja chileläisen Universidadin kautta Chilen maajoukkueeseen. Jälki oli reilun kolmen vuoden ajan sen verran vakuuttavaa, että mies palkattiin Sevillaan.

Mitä Sampaolin Sevillalta on odotettavissa? Ainakin hyvin korkeaa prässäämistä. Barcelonalla oli viime sunnuntaina suuria vaikeuksia avata peliä, kun Sevilla otti monen miehen voimin ylhäältä kiinni. Barcaa vastaan Sevilla pelasi neljän puolustajan linjalla, mutta aiemmin kesällä pelatussa UEFA Super Cupin ottelussa Sampaoli käytti kolmea topparia. Melko radikaalejakin muutoksia on siis luvassa pitkin kautta.

Korkean prässin myötä Sampaoli nostaa koko pakkansa ylös, ja joukkue pyrkii pelaamaan riiston jälkeen nopeasti kohti vastustajan maalia. Sevillan seurajohdosta ehdittiin jo sanoa, että pelitapa on riskinen, mutta että se sopii Sevillalle.

Tärkein pelaaja

Vicente Iborra

Ei ole mikään säkenöivä maalintekijä. Eikä ole taiturimainen pelintekijä. Mutta on uusi kapteeni joukkueessa, jossa on kesän aikana muuttunut paljon. Iborralla on tärkeä rooli Sampaolin oikeana kätenä, kun uutta pelitapaa yritetään hioa uusien pelaajien kanssa. Pelillisestikin Iborran rooli on avainasemassa, sillä Sampaolin pelitavassa keskikenttäpelaajat ovat jatkuvasti pelin sisällä prässäämässä.

Arvio

Todella vaikea ennustettava. On aiheuttanut kesällä ongelmia niin Real Madridille kuin Barcelonalle. Potentiaalia joukkueessa on paljon, mutta toisaalta on myös paljon kysymysmerkkejä. Ihan lähtien joukkueen pelillisestä yhtenäisyydestä, kun niin moni asia on muuttunut. Toinen haaste on otteluruuhka. Yrittääkö Sevilla panostaa sekä La Ligaan että Mestarien liigaan, vai onko jompikumpi tärkeämmässä asemassa? Veikataan Sevillalle liigassa sijoja 4-6.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Sergio Rico
David Soria

Puolustajat

2 Benoît Trémoulinas
5 Timothée Kolodziejczak
18 Sergio Escudero
21 Nicolás Pareja
23 Adil Rami
24 Gabriel Mercado
25 Mariano

Keskikenttäpelaajat

4 Matías Kranevitter
6 Daniel Carrico
8 Vicente Iborra
11 Joaquin Correa
14 Hiroshi Kiyotake
15 Steven N’Zonzi
17 Pablo Sarabia
19 Ganso
20 Vitolo
22 Franco Vázquez
27 Cotán
Sebastián Cristóforo
Michael Krohn-Dehli

Hyökkääjät

9 Luciano Vietto
10 Jevhen Konopljanka
12 Wissam Ben Yedder
30 Carlos Fernández
Juan Muñoz

Päävalmentaja

Jorge Sampaoli