Celta Vigon paras hyökkäyspään pelaaja, Nolito, myytiin. Muilta osin Celta on ollut melko maltillinen toimija siirtomarkkinoilla. Riittääkö materiaalin leveys, kun alkavalla kaudella pitäisi kamppailla myös Eurooppa-liigassa?

Viime kausi

Celtan kausi lähti käyntiin erinomaisesti. Ensimmäiset kahdeksan ottelua sujuivat ilman tappiota. Mukaan mahtui komea 4-1-voitto Barcelonasta. Sevilla ja Villarrealkin saivat tuta Celtan tehokkuuden. Vuodenvaihteessa alkoi mennä huonommin. Kahdeksasta peräkkäisestä ottelustaan joukkue voitti vain yhden ja hävisi kuusi. Sijoitus valahti hetkellisesti kahdeksanneksi.

Loppukauden aikana galicialaisryhmä keräsi tarpeeksi paljon pisteitä ja onnistui nousemaan mukaan taisteluun Mestarien liiga -paikasta. Sitä ei tullut, vaan Celta jäi neljän pisteen päähän neljännen sijan napanneesta Villarrealista.

Copa del Reyssä Celta ylsi pitkälle. Ensin kaatui Almería ja perään Cádiz. Suurimman yllätyksen joukkue järjesti puolivälierissä, kun se kaatoi Atlético Madridin. Välierien ensimmäinen osa Sevillaa vastaan meni täysin penkin alle (Sevilla voitti 4-0), eikä finaaliin ollut enää asiaa.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Nolito (Manchester City)

Celtan isoin nimi. Lähtöä sinänsä osattiin odottaa. Kyseessä on kuitenkin tehokas hyökkäyspään pelaaja, joka kuuluu Espanjan maajoukkueeseenkin. Lisäksi Noliton sopimuksen ulosostohinta oli vain 18 miljoonaa euroa, joten Celtalla ei ollut kovin paljon neuvotteluvaltteja. Nolito teki viime kaudella 29 liigaottelussa 12 maalia ja antoi seitsemän maalisyöttöä. Tarjoili lisäksi 2,1 maalipaikkaa per peli ja laukoi hanakimmin. Vaikeasti korvattavissa.

Borja Domínguez (Córdoba)

Celtan kasvatti, joka pelasi viime kauden lainalla Ferrolissa. Topparille ei ollut käyttöä pääsarjatasolla, joten siirtyi ilmaiseksi Córdobaan.

Yelko Pino (Lugo)

Domínguezin tavoin Celtan kasvatti. 19-vuotias piilokärki pelasi viime syksyn lainalla Swindon Townissa ja kevään QPR:ssä. Nyt ilmaiseksi Lugoon.

Álex López (Real Valladolid, laina)

28-vuotias keskikenttämies saapui Celtan organisaatioon seitsemän vuotta sitten. Celtassa pelejä on kertynyt 172. Viime kausi vierähti lainalla Englannin Mestaruussarjan Sheffield Wednesdayssa, ja alkavan kauden pelaa lainalla Real Valladolidissa.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Pione Sisto (Midtjylland)

Celtan kesän toistaiseksi isoin hankinta (kuusi miljoonaa euroa). 21-vuotias tanskalainen pystyy pelaamaan laitahyökkääjänä sekä oikealla että vasemmalla, joten on todennäköinen korvaaja Nolitolle. Viime kaudella iski Tanskan pääsarjassa neljä maalia. Eurooppa-liigassa syntyi toiset neljä, joista kaksi Manchester Unitedin verkkoon. Ennen siirtoaan ehti tänä kesänä paukuttaa Midtjyllandille jo kuusi maalia seitsemässä ottelussa.

José Naranjo (Gimnàstic)

Toinen potentiaalinen Noliton korvaaja. 22-vuotias laitahyökkääjä ostettiin miljoonalla eurolla Gimnàsticista. Pelasi La Liga 2:ssa 34 ottelua, joissa takoi 15 maalia ja tarjoili päälle viisi maalisyöttöä.

Facundo Roncaglia (Fiorentina)

Argentiinalainen vahvistaa Celtan toppariosastoa. Pelasi viime kaudella 30 ottelua Serie A:ssa. On hyvä taklaaja ja tarpeeksi nopea. Nouseeko jopa avaukseen?

Álvaro Lemos (Lugo)

23-vuotias oikea pakki, joka voi pelata myös laitahyökkääjänä. Viime kaudella 22 peliä La Liga 2:ssa. Tarjoaa kilpailua puolustuksen oikealle laidalle, mutta tuskin on avauksen mies.

David Costas (Real Mallorca, laina päättyi)

21-vuotias Celtan oma kasvatti palasi joukkueeseen Real Mallorcassa vietetyn lainapestin jälkeen. Tie topparin tontille on tällä hetkellä tukossa, joten saattaa pelata ensi kaudenkin lainalla muualla.

Joukkueen vahvuus

Vaihtuvuutta ei ole ollut kovin paljon, mikä usein on kovan joukkueen merkki. Runko on kasassa, joskin Nolito lähti nyt ja keskikentän tärkeä Augusto Fernández viime tammikuussa. Tärkeää on sekin, että päävalmentaja on pysynyt samana. Se antaa merkittävää etua, sillä Celtan pahimmista kilpailijoista Sevilla ja Villarreal ovat kesän aikana vaihtaneet valmentajaa.

Joukkueen heikkous

Tehokkuus on pieni huolenaihe. Celta kyllä hallitsee palloa, mutta maalipaikkoja se loi viime liigakaudella vasta 11:nneksi eniten. Nyt kun vielä ahkerin maalipaikkojen luoja Nolito on poissa, miten hyökkäyspään tehokkuuden käy?

Toinen huolenaihe koskee ottelurasitusta. Eurooppa-liiga tuo mukanaan monta lisäottelua ainakin syksylle. Riittääkö Celtan materiaalin leveys kamppailemaan kahdessa kilpailussa samaan aikaan?

Kolmantena heikkoutena mainittakoon erikoistilannepelaaminen. Celta teki viime liigakaudella vain kolme erikoistilannemaalia (rangaistuspotkuja ei ole laskettu mukaan) – vähiten koko sarjassa.

Valmennus

Celta ja Sevilla ovat hakeneet valmennusoppia samasta suunnasta. Sevillalla on chileläinen Jorge Sampaoli ja Celtalla hänen maanmiehensä Eduardo Berizzo. Molemmat ovat marcelobielsalaisen koulukunnan miehiä. Berizzo jopa toimi vuosina 2007-10 Bielsan apuvalmentajana Chilen maajoukkueessa. Päävalmentajana 46-vuotias Berizzo on työskennellyt Estudiantesissa, O’Higginsissä ja viimeiset kaksi vuotta Celtassa.

Celta pelaa puolustusmuodon sisällä hyvin aggressiivisesti. Sekä taklauksia että syötönkatkoja tulee paljon. Riiston hetkellä hyökätään nopeasti, jos se on mahdollista, mutta peliä ei pakoteta pystysuuntaan. Jos ei nopealle hyökkäykselle ole tilaa, Celta aloittaa hitaamman hyökkäyksen pallonhallinnan kautta.

Tärkein pelaaja

Fabián Orellana

Vielä toissa kaudella Celtalla oli hyökkäyspäässä tehokolmikko Nolito-Joaquín Larrivey-Fabián Orellana. Ensin lähti Larrivey ja nyt Nolito. Yhtäkkiä jäljellä on vain Orellana, jonka pitäisi ottaa vastuu hyökkäyspään tehoista. Viime kaudella chileläistä peluutettiin jo paljon kymppipaikalla. Samaa lienee luvassa nytkin. Orellana iski tehot 7+7 ja loi 1,7 maalipaikkaa ottelua kohden. Alkavalla kaudella jokaisen sarakkeen lukemaa pitäisi pystyä kohentamaan.

Arvio

Celta Vigo lähtee kauteen kohtuullisen hyvistä asemista. Toki paras hyökkäyspään pelaaja on poissa, mutta joukkueen vaihtuvuus on silti pysynyt hallitulla tasolla. Haasteitakin on, kuten Eurooppa-liigan tuoma otteluruuhka. Pahimmilla kilpailijoilla on sen verran ollut sekavuutta kesällä, että Celta taistelee tosissaan neljännestä sijasta.

Kokoonpano

Maalivahdit

Sergio Álvarez
Rubén Blanco

Puolustajat

Gustavo Cabral
Sergi Gómez
Facundo Roncaglia
Andreu Fontàs
David Costas
Jonny Castro
Carles Planas
Hugo Mallo

Keskikenttäpelaajat

Nemanja Radoja
Marcelo Díaz
Pape Diop
Borja Fernández
Daniel Wass
Pablo Hernández
Álvaro Lemos

Hyökkääjät

Claudio Beauvue
José Naranjo
Dejan Drazic
Pione Sisto
Fabián Orellana
Theo Bongonda
Josep Señé
Iago Aspas
John Guidetti

Päävalmentaja

Eduardo Berizzo