Real Sociedad sijoittui viime kaudella kymmenen parhaan joukkoon. Joukkueen kesä on ollut tasapainoinen. Ei ole syytä epäillä, etteikö La Real voisi uusia sijoitustaan.

Viime kausi

Alku oli tahmea. Deporia vastaan tasan, Sportingia vastaan tasan, tappio Betisin vieraana ja tappio vielä Espanyoliakin vastaan. Nuo kaikki pelit olivat täysin voitettavissa. Välillä tuli pari voittoakin, mutta marraskuussa seurajohdon mitta tuli täyteen. La Real oli La Ligassa sijalla 16, ja David Moyes sai lähteä. Uudeksi päävalmentajaksi palkattiin Eusebio.

Hakemista sekin aluksi oli, mutta pikku hiljaa voittoja alkoi tulla enemmän. Ratkaisevaa oli tammi-helmikuussa nähty viiden ottelun jakso, jonka aikana baskiryhmä voitti neljä peliä ja pelasi yhden tasan. Joukkueen lopullinen sijoitus oli yhdeksäs. Muutama maukas päänahka tarttui mukaan, sillä La Real voitti Baskimaan derbyssä Athletic Bilbaon. Huhtikuun alussa nurin meni Barcelona.

Copa del Reyssä Real Sociedadin taival päättyi nopeasti. Neljännellä kierroksella vastaan asettui Las Palmas, joka oli parempi yhteismaalein 3-2.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Jonathas (Rubin Kazan)

Paperilla hankinta näytti viime kesänä hyvältä. Jonathasin piti sopia erinomaisesti Moyesin pelitapaan. Nappiostoksesta ei voida puhua, mutta lopulta brassi iski 27 La Liga -ottelussa seitsemän maalia. La Real sai lähestulkoon maksamansa siirtosumman takaisin, kun Rubin Kazan osti miehen seitsemällä miljoonalla eurolla.

Alfred Finnbogason (Augsburg)

Toinen hyökkäyspään huti. Ostettiin kaksi vuotta sitten kahdeksalla miljoonalla eurolla. Viime syksy meni lainalla Olympiakosissa ja kevät Augsburgissa, josta löysi pelillisen kotinsa. Iski 14 Bundesliga-pelissä seitsemän osumaa. Siirtyi pysyvästi Augsburgiin neljällä miljoonalla eurolla.

Alain Oyarzun (Mirandés, laina)

22-vuotias seuran oma kasvatti ei saanut käytännössä lainkaan peliaikaa syyskaudella. Vasen laitahyökkääjä lainattiin kevääksi Mirandésiin, jossa jatkaa myös alkavan kauden.

Alberto de la Bella (Olympiakos, laina)

Viime kaudella kakkosvaihtoehto vasemman pakin tontille. Enää ei ollut tarvetta, joten lainattiin Kreikkaan.

Pablo Hervías (Elche, laina)

Real Sociedadin oma kasvatti. 23-vuotias laitapelaaja sai viime kaudella vyölleen 34 ottelua, kun pelasi lainalla Real Oviedossa. Alkavaksi kaudeksi lainalle Elcheen.

Diego Reyes (Porto, laina päättyi)

Viime kaudella 23-vuotias Reyes operoi La Realissa kakkostopparina. Pelillisesti merkittävä menetys. Toistaiseksi siirtomarkkinoilta ei ole hankittu meksikolaiselle korvaajaa.

Bruma (Galatasaray, laina päättyi)

Odotukset olivat ehkä suuremmat, kuin mitä Brumalta lopulta saatiin. 21-vuotias laitahyökkääjä pelasi 32 La Liga -ottelussa, mutta tehoja syntyi vain kahden maalin ja yhden maalisyötön verran.

Oier Olazábal (Granada, laina päättyi)

Ei merkittävää roolia. Torjui kahdessa liigaottelussa.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Gerónimo Rulli (Manchester City, laina ja siirto)

Rullista on tullut tärkeä osa Real Sociedadia. Pelannut viimeiset kaksi kautta joukkueessa lainalla uruguaylaisesta Maldonadosta. Pelannut sen verran hyvin, että Man City osti maalivahdin 4,7 miljoonalla eurolla. City teki hyvät kaupat, sillä Rulli pelaa ensi kaudenkin La Realissa lainalla ja siirtyy sen jälkeen pysyvästi seuraan seitsemän miljoonan euron hintaan. Iso investointi siis Real Sociedadilta. Seurahistorian seitsemänneksi isoin.

Willian José (Maldonado)

Ja tässä seurahistorian kahdeksanneksi kallein hankinta. Ostettiin paikkaamaan Jonathasin jättämää aukkoa. José saapuu seuraan samaisesta Maldonadosta. Osoitti tasonsa viime kaudella, kun pelasi lainalla Las Palmasissa. Iski yhdeksän maalia 30 La Liga -ottelussa.

Juanmi (Southampton)

Hieman yllättävää, että Real Sociedad halusi maksaa Juanmista viisi miljoonaa euroa. Viime kaudella ei tehnyt Southamptonissa yhtään maalia 12 Valioliiga-pelissä. Meriitit kaudelta 2014-15, jolloin iski Málagalle kahdeksan häkkiä 34 La Liga -ottelussa

Toño (Larnaka)

Real Sociedadin kasvatti, joka on pelannut viimeiset kaksi kautta Kyproksella. Toiminee joukkueen kakkos- tai kolmosmaalivahtina.

Lisäksi joukkueeseen ovat palanneet lainapesteiltään David Concha (Numancia) ja Jon Gaztañaga (Numancia). Omista junioreista on puolestaan nostettu edustusjoukkueeseen maalivahti Ander Bardaji ja keskushyökkääjä Jon Bautista.

Joukkueen vahvuus

Real Sociedad menetti Portoon palanneen Reyesin, mutta keskikaista on edelleen vahva. Maalissa Rulli, toppareina Iñigo Martínez ja Mikel González, keskikentän keskustassa Asier Illarramendi, Rubén Pardo ja Markel Bergara, ja vielä keskushyökkääjänä Imanol Agirretxe tai Willian José. Tuollaisen selkärangan varaan voi rakentaa laadukkaan joukkueen.

Joukkueen heikkous

Suuria heikkouksia Real Sociedadilla ei ole. Tietysti aina voisi materiaali kokonaisuutena olla parempi, mutta se menee saivartelun puolelle. Ehkä yksi täsmällisempi kysymysmerkki on oikea laita. Onko ensinnäkin Aritz Elustondo tarpeeksi hyvä oikea pakki avauksen mieheksi? Ja onko Carlos Velalla enää annettavaa hyökkäyspäässä?

Valmennus

Eusebio toimi useamman kauden Barcelona B:n päävalmentajana, kunnes viime marraskuussa vastasi Real Sociedadin kutsuun. Nyt 52-vuotias luotsi on päässyt kesän harjoituskauden aikana ajamaan yhä paremmin omia oppejaan joukkueeseen.

Mitä La Realilta on odotettavissa? Ryhmityksen suhteen neljää puolustajaa, kolmea pelaajaa keskikentän keskikaistalla, kahta laituria ja yhtä keskushyökkääjää. Se vain vaihtelee, kummin päin keskikentän kolmio käännetään.

Pallo pyritään riistämään melko ylhäällä. Siinä vaiheessa kun liinat lyödään kiinni, baskiryhmän pelaajat pyrkivät katkomaan syöttöjä hyvin aggressiivisesti. Riiston jälkeen peliväline pelataan keskustan kautta jompaankumpaan laitaan. Vain Rayo Vallecano hyökkäsi viime kaudella enemmän laitojen kautta kuin La Real.

Tärkein pelaaja

Asier Illarramendi

Real Sociedadin johtaja kentällä. Seuran oma kasvatti, joka palasi vuosi sitten parin kauden pituiselta Real Madrid -kokeilultaan takaisin San Sebastiániin. Illarramendi on se pelaaja, jolle La Realin puolustajat pelaavat pallon. Illarra on syöttömoottorina toimimisen lisäksi jatkuvasti riistämässä palloa takaisin omalle joukkueelleen, kun peliväline menetetään. Ylivoimaisesti eniten taklauksia La Realin pelaajista ja kolmanneksi eniten syötönkatkoja.

Arvio

Real Sociedadilla on kasassa hyvä runko. Isoja menetyksiä ei juuri ole. Päinvastoin, joukkuetta on onnistuttu kesän aikana jonkin verran vahvistamaan. Ei ole mitään syytä, miksei La Real pystyisi uusimaan viime kauden yhdeksättä sijaansa. Pikemminkin taistelee europelipaikoista.

Kokoonpano

Maalivahdit

Gerónimo Rulli
Toño
Ander Bardaji

Puolustajat

Iñigo Martínez
Mkel González
Raúl Navas
Yuri Berchiche
Héctor Hernández
Aritz Elustondo
Carlos Martínez
Joseba Zaldua

Keskikenttäpelaajat

Asier Illarramendi
Markel Bergara
Jon Gaztañaga
Rubén Pardo
Esteban Granero
David Zurutuza
Xabi Prieto
Sergio Canales

Hyökkääjät

Carlos Vela
David Concha
Juanmi
Imanol Agirretxe
Willian José
Jon Bautista
Mikel Oyarzabal
Pablo Hervías

Päävalmentaja

Eusebio