Espanyolin vuosi on ollut jossain määrin turbulenttinen. Omistaja vaihtui, ja päävalmentajia on ollut vuoden sisään jo kolme. Paljon pitää tapahtua, että puheille saataisiin katetta.

Viime kausi

Kausi alkoi Sergio Gonzálezin alaisuudessa, ja ihan tyydyttävästi akoikin. Ensimmäisestä viidestä ottelustaan Espanyol voitti kolme ja hävisi kaksi. Syksyllä voittoja ei enää samaan tahtiin tullut, ja Sergio sai joulukuun puolivälissä kenkää. Tuolloin joukkue oli 12:ntena.

Kurssi ei Constantin Galcan valmennuskaudella kohtentunut, vaan Espanyolin syöksy jatkui. Pahimmillaan Espanyol majaili 17:ntenä. Loppukauden hieman kohentuneet otteet nostivat barcelonalaisryhmän lopulta sijalle 13. Eroa putoamisviivaan jäi viisi pistettä.

Copa del Reyssä nähtiin neljännesvälierissä pari kuumaotteista derbyä, kun Espanyol kohtasi Barcelonan. Barca oli parempi yhteismaalein 6-1.

Kauden päätteeksi Galca korvattiin Quique Sánchez Floresilla. Kenties alkavalla kaudella joukkueessa on enemmän pysyvyyttä.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Abraham González (Pumas)

Ei erityisen suuri menetys. Oli viime kaudella kolmosvaihtoehto keskikentän keskustaan.

Germán Parreño (Elche)

Espanyolin oma kasvatti, joka ei missään vaiheessa lyönyt itseään Espanyolissa läpi. Viime kausi vierähti lainalla Gironassa. Pelaa jatkossa Elchessä.

Antonio Raíllo (Real Mallorca)

24-vuotias toppari sai syksyn aikana vastuuta vain kuudessa ottelussa. Lainattiin loppukaudeksi Ponferradinaan. Nyt ilmaisella siirrolla Real Mallorcaan.

José Alberto Cañas (PAOK)

Siinä missä Abraham oli kolmosvaihtoehto keskikentän keskustaan, Cañas oli nokkimisjärjestyksessä numero neljä. Siirtyi ilmaiseksi kreikkalaiseen PAOK:iin.

Thievy Bifouma (Bastia)

Tuli aikoinaan Espanyoliin jo talvella 2010. 24-vuotias hyökkääjä ei oikein missään vaiheessa onnistunut vakiinnuttamaan asemaansa Kataloniassa. Viime kaudella teki lainavisiitillä Ranskan pääsarjassa neljä maalia. Jatkaa Ranskassa, tosin nyt Bastiassa.

Juan Rafael Fuentes (Osasuna)

Oli viime kaudella kakkosvaihtoehto vasemman pakin tontille. Ei ole erityinen menetys.

Mamadou Sylla (Eupen, laina)

22-vuotiaalle hyökkääjälle haetaan peliaikaa Belgiasta. Viime kaudella pelasi kyllä 14 liigaottelussa, mutta yhteensä vain 330 minuuttia.

Espanyolista on kesän aikana lähetetty lainalle myös Jairo Morillas (Numancia), Roberto Correa (Elche), Paco Montañés (Levante) ja Joan Jordan (Real Valladolid). Marc Caballén sopimusta ei puolestaan jatkettu.

Burgui (Real Madrid, laina päättyi)

Lainattiin viime kesänä Real Madridista. 26 liigaottelussa iski tehot 1+3. Ei ollut vakituisesti avauksen mies, joten menetys ei ole mahdottoman suuri.

Marco Asensio (Real Madrid, laina päättyi)

Espanyolin kesän isoin menetys. Asensiosta tuli viime kaudella saman tien joukkueen ykkösmies kymppipaikalle. Teki 34 La Liga -ottelussa neljä maalia ja syötti peräti 10. Loi keskimäärin kaksi maalipaikkaa per peli.

Enzo Roco (O’Higgins, laina päättyi)

Toinen melko merkittävä menetys. Operoi viime kaudella Espanyolin kakkostopparina. Sai viidenneksi eniten peliaikaa joukkueen pelaajista.

Laina päättyi myös maalivahti Giedrius Arlauskisilta, joka palasi Watfordiin.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Leo Baptistão (Atlético Madrid)

Espanyolin kesän toistaiseksi kallein hankinta. Saapui Atlético Madridista 3,5 miljoonan euron hintaan. 23-vuotias keskushyökkääjä on urallaan pelannut 100 ottelua La Ligassa. Viime kaudella 26 sarjapelissä tehot 3+2. Isot paineet, sillä Espanyolista ei kunnollista maaliruiskua viime sesongilla löytynyt.

Roberto (Olympiakos)

Toinen Atléti-taustainen hankinta. Maalivahti siirtyi kaksi vuotta sitten Olympiakosiin. Viime kaudella 36 ottelua, joista kuusi Mestarien liigassa. Onko Espanyolin uusi ykkösvahti?

José Manuel Jurado (Watford)

Real Madridin kasvatti kaupattiin viime kesänä Moskovan Spartakista Valioliigan Watfordiin. Ei suinkaan mikään huono kausi alla. Kirjautti pelaamassaan 27 sarjapelissä joukkueen parhaan syöttöprosentin. Voi olla, että Juradoa kaavaillaan Asension korvaajaksi, vaikka yleensä pelannut vasemmalla.

Pablo Piatti (Valencia, laina)

Pienikokoinen argentiinalainen tuo vahvistusta laitaosastolle. Viime kaudella Valenciassa kaikki kilpailut mukaan lukien 37 ottelua, mutta peliminuutteja melko epäsäännöllisesti. On hyvin nopea pelaaja.

José Antonio Reyes (Sevilla)

Kokenut sotaratsu, jonka CV:stä löytyvät Sevilla, Arsenal, Real Madrid, Atlético Madrid ja Benfica. Voi pelata sekä oikealla että vasemmalla laidalla. Hyvä syöttäjä.

Martín Demichelis (Manchester City)

Ja niistä kokeneista sotaratsuista kun puhutaan… Demichelis alkoi olla Manchester Cityssä kävelevän katastrofin maineessa. Pysyykö 35-vuotias toppari vielä vauhdissa mukana?

Lisäksi Espanyoliin palasivat lainapesteiltään Carlos Clerc (Girona) ja Álex Fernández (Reading).

Joukkueen vahvuus

Espanyolilta on kesän aikana lähtenyt pari merkittävässä roolissa viime kaudella ollutta pelaajaa. Mutta ei sen enempää. Ja ne suurimmat menetyksetkin olivat lainapelaajia, joiden tiedettiin lähtevän. Eli jos unohdetaan valmentajavaihdokset, niin Espanyol on päässyt valmistautumaan kauteen melko tasapainoisessa tilanteessa.

Joukkueen heikkous

Kovin kliinistä maalintekijää ei ole. Viime kaudella Espanyolin maalikuninkuuden voitti yhdeksällä osumalla. Pystyykö Baptistão iskemään kaksinumeroisen lukeman maaleja tauluun?

Ja toinen pohdinta: uusi kiinalaisomistaja lupaili, että Espanyol pelaa kolmen vuoden sisään Mestarien liigassa. Aika vaikeaa täyttää lupausta, jos tämän isommin ei vahvistuksiin investoida.

Valmennus

Kuten sanottu, Espanyolilla on jo kolmas päävalmentaja vuoden sisään. Quique Sánchez Flores on tuttu La Ligan ystäville. Hän on aiemmin valmentanut muun muassa Getafea, Valenciaa ja Atlético Madridia. Viime kausi vierähti Watfordissa.

Mitä Espanyolilta voidaan pelillisesti odottaa? Ensinnäkin, puolustuslinjassa nähtäneen neljä pelaajaa. Siitä eteenpäin joustoa on paljon. On 4-4-2:ta, 4-2-3-1:tä, 4-4-1-1:tä, 4-3-1-2:ta ja niin edelleen.

Kovin paljon pallonhallintaa ei kannata Espanyolilta odottaa. Sen sijaan aggressiivista puolustamista on luvassa. Riiston jälkeen Espanyol avannee paljon pitkillä syötöillä.

Tärkein pelaaja

Víctor Sánchez

Sánchezilla on merkittävä rooli Espanyolin pelaamisessa. Operoi keskikaistalla – siellä missä kulloinkin tarvitaan. Yleensä keskikentän keskustassa tai pohjalla, mutta tarvittaessa myös kymppipaikalla. Avut enempi pallottomassa pelaamisessa. Voi olla se pelaaja, jonka ympärille Flores tietyllä tapaa joukkueen rakentaa.

Arvio

Espanyol on ihan järkevästi rakennettu. Tietysti aina on kysymyksiä siitä, miten pelaajamateriaali ja uusi valmentaja sopivat yhteen. Näillä näkymin Espanyol ei ole vaarassa pudota, mutta ei se europeleihinkään nouse. Alempaan keskikastiin.

Kokoonpano

Maalivahdit

Roberto
Pau López

Puolustajat

Álvaro González
Martín Demichelis
Óscar Duarte
Mickael Ciani
Rubén Duarte
Carlos Clerc
Javi López
Anaitz Arbilla

Keskikenttäpelaajat

Papakouli Diop
Víctor Sánchez
Víctor Álvarez
Salva Sevilla
Álex Fernández
José Manuel Jurado
José Antonio Reyes

Hyökkääjät

Pablo Piatti
Hernán Pérez
Felipe Caicedo
Gerard Moreno
Leo Baptistão

Päävalmentaja

Quique Flores