Eibar aloittaa seurahistorian kolmannen kautensa pääsarjatasolla. Pikku hiljaa asema on vakiintumassa. Jotta trendi jatkuisi, joukkueen olisi pystyttävä uusimaan sarjapaikkansa.

Viime kausi

Eibarissa oli viime kesänä uusi tilanne, kun seurajohto päätti vaihtaa päävalmentajaa. Gaizka Garitano vaihtui José Luis Mendilibariin. Vaihto oli sikäli hyvä, että pelillinen jatkumo säilyi. Eibarhan itse asiassa aloitti kauden erinomaisesti. Joukkue oli katoavan hetken ajan La Ligan kärkipaikalla – ensimmäistä kertaa seurahistoriassaan.

Pikku hiljaa tahti hiipui, mutta piskuinen baskijoukkue sinnitteli europaikoilla. Lopulta helmikuussa bensa loppui, ja Eibar lähti syöksyyn. Viimeisestä 14 ottelustaan joukkue voitti vain yhden. Kiitos alkukaudella kerättyjen pisteiden Eibar sijoittui 14:nneksi.

Copa del Reyssä Eibar kaatoi neljännellä kierroksella Ponferradinan vauhdikkaiden vaiheiden jälkeen 4-3. Neljännesvälierissä Las Palmas osoittautui paremmaksi yhteismaalein 6-4.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Keko (Málaga)

Tämäkin on uutta maailmaa Eibarille. Joukkue onnistui myymään Kekon Málagaan viidellä miljoonalla eurolla. Seuran edellinen myyntiennätys oli 600 000 euroa. Kekon menetys kyllä tuntuu. Oikea laituri viimeisteli viime kaudella La Ligassa tehot 3+3 ja loi ottelua kohden eniten maalipaikkoja Eibarin pelaajista.

Xabi Irureta (Real Zaragoza)

Menetti ykkösvahdin paikkansa Asier Riesgolle. Sai viime kaudella vyölleen vain neljä liigaottelua, kun edellisellä kaudella pelejä oli kertynyt 33. Siirtyi ilmaiseksi Real Zaragozaan.

Saúl Berjón (Pumas)

Viime kauden kakkosvaihtoehto vasemmaksi laituriksi. Vastuuta 29 liigaottelussa, tehot 4+4.

Lillo Castellano (Sporting Gijón)

Iruretan tavoin menetti Mendilibarin alaisuudessa paikkansa avauksessa. Toimi täysin rotaatiomiehenä puolustuksen eri tonteilla. Sopimus purettiin, ja 27-vuotias Lillo lähti kilpakumppani Sportingiin.

Pere Milla (UCAM Murcia, laina)

Hankittiin aiemmin kesällä ilmaiseksi Logroñésista. Eibarin kannattajat pääsevät nauttimaan Millan pelaamisesta aikaisintaan vuoden kuluttua, sillä 23-vuotias vasen laitahyökkääjä lainattiin UCAM Murciaan.

Jon Ansotegi (Real Mallorca)

Hankittiin hätäavuksi tammikuun siirtoikkunassa. Toppari pelasi jotakuinkin puolet jäljellä olleista otteluista. Nyt Real Mallorcan riveihin.

Julen Iriarte (Zamudio)

Eibarin oma kasvatti, joka on viimeiset neljä kautta pelannut lainalla milloin missäkin. Enää ei odoteltu kehityspiikkiä, vaan päästettiin ilmaiseksi Segunda B:hen.

Mikel Arruabarrena (ilman seuraa)

33-vuotias kokenut hyökkääjä oli avainpelaaja Eibarin kahdella sarjanousukaudella ja vielä ensimmäisellä La Liga -sesongillakin. Viime kaudella vastuu väheni merkittävästi, ja Arruabarrena lainattiin kevääksi Huescaan. Kauden päätteeksi sopimus purettiin.

Ilman sopimusta jäivät myös maalivahti Jaime Jiménez ja toppari Borja Ekiza.

Aleksandar Pantic (Villarreal, laina päättyi)

Saatiin viime kesänä lainalle Villarrealista. Pelasi kolmostopparin roolissa 20 sarjaottelua.

Borja Bastón (Atlético Madrid, laina päättyi)

Kaikkein isoin menetys. Harva osasi ennakoida vuosi sitten, että Borja Bastón paukuttaisi lainapestinsä aikana Eibarille peräti 18 La Liga -osumaa. Bastónin huippuvire hyödytti myös Atlético Madridia, joka myi hyökkääjän hiljattain Swanseaan 18 miljoonalla eurolla.

Panticin ja Bastónin ohella lainapestit päättyivät Josip Radosevicilta (Napoli) ja Izet Hajrovicilta (Werder Bremen). Lisäksi Eibar on lähettänyt lainalle Jon Ander Felipen (Logroñés), Sergio Garcían (Logroñés), Roger Escoruelan (Real Unión) ja Jon Ander Amelibian (Logroñés). Koko nelikko hankittiin aiemmin kesällä seuraan ilmaisilla siirroilla.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Alejandro Gálvez (Werder Bremen)

Kekosta saadun viiden miljoonan euron ansiosta Eibar on voinut myös käyttää rahaa pelaajamarkkinoilla. Gálveziin meni 1,5 miljoonaa euroa. Isokokoinen toppari muistetaan La Ligassa etenkin Rayo Vallecanon paidasta kausilta 2012-14. Pelasi viime kaudella Bundesligassa 21 ottelua. Korvaa Panticin, nousee ehkä avaukseenkin.

Florian Lejeune (Manchester City)

Toinen toppari, johon käytettiin niin ikään 1,5 miljoonaa euroa. Lejeunen viime vuosi on ollut hieman erikoinen. 190-senttinen ranskalainen siirtyi viime kesänä Gironasta Manchester Cityyn, mutta pelasi koko viime kauden lainalla Gironassa. Nyt – ilman peliäkään Cityssä – siirtyi Eibariin. Tuo Gálvezin tavoin kokoa keskuspuolustukseen.

Bebé (Benfica)

Kolmas pelaaja, jonka Eibar osti 1,5 miljoonalla eurolla. 26-vuotias Bebé on hänkin isokokoinen pelaaja. Viime kauden laitahyökkääjä vietti lainalla Rayo Vallecanossa. Iski 34 liigaottelussa tehot 3+6. Laukoo hanakasti ja haastaa melko paljon.

Jordi Calavera (Gimnàstic)

Viime aikoina Calaveran kehitys on ollut nopeaa. Kevään 21-vuotias oikea pakki pelasi lainalla Gimnàsticissa. Tarjoaa Ander Capalle tuurausta, kun sitä tarvitaan.

Rubén Peña (Leganés)

Merkittävä pelaaja viime kauden nousijan hyökkäyspäässä. Iski kahdeksan maalia ja antoi neljä maalisyöttöä 30 ottelussa. Pystyy operoimaan sekä oikeana laitahyökkääjänä että keskushyökkääjänä. Mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin saa.

Pedro León (Getafe)

29-vuotias laitahyökkääjä, jonka ura on ollut viime vuodet laskusuunnassa. Viime kaudella urakoi Getafen paidassa 31 liigaottelua, joissa iski tehot 2+4. Eibarissa voi olla ykkösvaihtoehto oikean laitahyökkääjän tontille. Tuo lisäksi Eibariin rutkasti erikoistilanneosaamista.

Unai Elgezabal (Barakaldo)

23-vuotias toppari. Hieman erikoinen hankinta, sillä hyppää nyt kerralla kaksi sarjaporrasta ylemmäs.

Cristian Rivera (Real Oviedo)

Vasta 19-vuotias puolustava keskikenttäpelaaja. Nuori lupaus, sillä ehti pelata ennen siirtoaan vain 12 ottelua La Liga 2:ssa.

Yoel Rodríguez (Valencia, laina)

Oli vielä kaudella 2013-14 Celta Vigon ykkösmaalivahti. Sittemmin ura lähtenyt luisuun. Viime kaudella Rayo Vallecanossa yhdeksän liigaottelua. Uran alamäestä huolimatta erittäin hyvä kakkosvahti.

Joukkueen vahvuus

Monella La Liga -joukkueella menee pakka suurelta osin uusiksi joka kesä. Eibar on pieni seura, mutta joukkueen puolustuspää on pystytty pitämään suurelta osin ennallaan. Viime kauden avauksen maalivahti ja koko puolustuslinja jatkavat seurassa. Samoin keskikentän pohjalla operoinut kaksikko Dani García-Gonzalo Escalante jatkaa.

Joukkueen heikkous

Kuka tekee maalit? Eibarin pelitavalla ei maalipaikoilla juhlita. Viime kaudella maalipaikat käytettiin erinomaisella prosentilla hyväksi, kiitos paljolti Borja Bastónin viimeistelytaidon. Nyt Bastón on poissa, samoin maalipaikkoja eniten joukkueesta luoneet Keko ja Berjón. Kysymysmerkkejä siis riittää.

Valmennus

José Luis Mendilibar osoitti viime kaudella olevansa hyvin pragmaattinen valmentaja. Eibar hallitsee otteluissa keskimäärin hyvin vähän palloa. Sen sijaan tilanteenvaihdot ja välittömästi niiden kautta luotavat maalipaikat ovat Eibarin pelitavassa tärkeitä. Joukkue prässää ylhäältä ja pyrkii riistoon lähellä vastustajan maalia.

Maalipaikat yritetään tilanteenvaihtojen jälkeen luoda mahdollisimman nopeasti pitkiä syöttöjä käyttäen. Niissä Eibar oli koko sarjan aktiivisin viime kaudella. Vastaavasti lyhyitä syöttöjä joukkue käytti toiseksi vähiten.

Kuten edellä mainittiin, Eibarin hyökkäyspelaamisessa on hyvin tärkeää, että tehokkuus maalipaikoissa on korkealla tasolla. Sen verran vähän joukkue luo maalipaikkoja. Puolustuksellisesti baskiryhmä on toisaalta hyvä, eikä kovin paljon anna vastustajilleen tilanteita.

Tärkein pelaaja

Gonzalo Escalante

Hyvin tärkeä pelaaja Eibarille. Ja hyvin Eibarin näköinen pelaaja. 23-vuotias argentiinalainen urakoi keskikentän pohjalla ja rappaa kaikkea, mikä liikkuu. Keräsi viime kaudella peräti 15 varoitusta. Osaa toki myös pelata. Taklaa paljon, katkoo syöttöjä paljon ja syöttää otteluissa suhteellisen paljon.

Arvio

Eibar on pieni, ja resurssit ovat rajalliset. Tärkeää on, että joukkue on pystytty pitämään melko samana kuin mitä se oli viime kaudella. Joitain vahvistuksiakin on hankittu. Ei toki ole putoamisen suhteen täysin turvassa, mutta sarjasta löytyy monta heikompaakin joukkuetta. Säilyy.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Yoel Rodríguez
13 Asier Riesgo

Puolustajat

2 Jordi Calavera
3 Alejandro Gálvez
4 Iván Ramis
7 Ander Capa
15 Mauro dos Santos
19 Antonio Luna
20 Florian Lejeune
23 David Juncà
Unai Elgezabal

Keskikenttäpelaajat

5 Gonzalo Escalante
6 Cristian Rivera
8 Takashi Inui
10 Jota
11 Rubén Peña
14 Dani García
21 Pedro León
24 Adrián González

Hyökkääjät

9 Sergi Enrich
17 Kike
25 Bebé

Päävalmentaja

José Luis Mendilibar