Granada selvisi täpärästi putoamistaistelusta, ja aloittaa kuudennen peräkkäisen kautensa pääsarjassa. Luvassa on taas vaikeuksia, niin paljon on kesän aikana mennyt uusiksi.

Viime kausi

Granada lähti kauteen José Ramón Sandovalin alaisuudessa. Sandoval on se kaveri, joka palkattiin neljä kierrosta ennen kauden 2015-16 päättymistä, ja jonka johdolla Granada nousi putoajan paikalta punaisen viivan yläpuolelle.

Kovin hyvin ei päättynyt kausi alkanut. Ensimmäisestä 11 ottelustaan Granada voitti vain yhden. Samalla hahmottui kauden suunta. Andalusialaisjoukkue ei enää missään vaiheessa kautta noussut 16:tta pykälää parempaan sijoitukseen. Voitottomat putket venyivät turhan pitkiksi, ja seurajohto sai tarpeekseen. Helmikuun lopussa Sandovalille potkut, tilalle José González.

Tuloksellisesti peli parani, ja Granada nousi ajoissa putoamisviivan paremmalle puolelle. Hilkulle se taas meni. Eroa viimeisenä pudonneeseen Rayo Vallecanoon jäi yksi piste. Kauden jälkeen väliaikaisluotsi Gonzálezin korvasi juuri Rayoa aiemmin valmentanut Paco Jémez.

Copa del Reyssä Granada voitti ensin Leganésin, mutta taipui neljännesvälierissä Valencialle. Los Che oli parempi murskaavalla yhteismaalierolla 7-0.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Isaac Success (Watford)

Granada on tehnyt oikein isosti rahaa kesän aikana. Minään aiempana vuonna seura ei ole kartuttanut tiliään näin paljon yhden siirtoikkunan aikana. Seurahistorian rahakkain myynti tehtiin, kun Success siirtyi Watfordiin 15 miljoonalla eurolla. Vasta 20-vuotias hyökkääjä iski viime kaudella 30 liigaottelussa kuusi maalia, antoi kaksi maalisyöttöä ja haastoi joukkueen pelaajista selvästi eniten. Iso menetys.

Rubén Rochina (Rubin Kazan)

Ehkä vielä isompi menetys. Ei vain voinut olla myymättä, kun Rubin Kazan tarjosi 10 miljoonaa euroa. Rochinasta tuli samalla seurahistorian toiseksi rahakkain myynti. Pelasi viime kaudella kymppipaikalla ja molemmilla laidoilla. Kokosi 35 liigaottelussa tehot 6+6 ja voitti ylivoimaisesti joukkueen sisäisen maalisyöttötilaston.

Jhon Córdoba (FSV Mainz)

Seurahistorian viidenneksi kallein siirto. Lähti 6,5 miljoonalla eurolla Bundesligan FSV Mainziin. 23-vuotias hyökkääjä pelasi joukkueessa jo viime kauden lainalla.

Jean-Sylvain Babin (Sporting Gijón)

Peliajassa mitattuna joukkueen kakkostoppari. Urakoi kauden aikana 25 liigaottelua ja teki topparille pätevät kolme maalia.

Ricardo Costa (Luzern)

Tuli Granadaan hätäapuna tammikuun siirtoikkunassa. Oli mies paikallaan, ja pelasi kevään aikana lähes jokaisen ottelun. Jatkoi matkaansa Sveitsin Luzerniin.

Edgar Méndez (Deportivo Alavés)

Melko maltillisesti vastuuta viime kaudella. Antoi tulitukea sekä vasemmalla että oikealla laidalla. Siirtyi sarjanousijan riveihin.

Youssef El Arabi (Lekhwiya)

Todella iso menetys tämäkin. Joukkueen ylivoimainen maalikuningas. Iski viime kaudella La Ligassa 16 maalia ja antoi päälle pari maalisyöttöä. Saa nähdä, pystytäänkö El Arabin lähdön myötä syntynyttä maalivajetta paikkaamaan.

Rubén Pérez (Leganés, laina)

Hieman epäselvää, miksi Granada lainasi Pérezin kilpakumppanilleen. Viime kaudella 27-vuotias espanjalainen toimi Granadan pelin dynamona keskikentän keskustassa. Hänelle kirjattiin ottelua kohden eniten syöttöjä joukkueen pelaajista.

Robert Ibáñez (Valencia, laina päättyi)

Vastuu jäi melko vähiin. Toimi lähinnä Successin tuuraajana oikealla laidalla. Palasi Valenciaan.

Miguel Lopes (Sporting Lissabon, laina päättyi)

Merkittävä menetys. Tuli viime kesänä paikkaamaan Allan Nyomin jättämää aukkoa oikean pakin tontille. Teki erittäin hyvää työtä, ja palasi Portugaliin.

Abdoulaye Doucouré (Watford, laina päättyi)

Pelasi Granadassa kevään lainalla. Sai heti ison roolin keskikentän keskustassa. Syötti pari maalia ja palasi Englantiin.

Andrés Fernández (Porto, laina päättyi)

Ja taas yksi iso menetys lisää. Oli lainapestinsä aikana Granadan selkeä ykkösmaalivahti. Pelasi yhtä vaille kaikki liigaottelut.

Dória (Marseille, laina päättyi)

Ei suurta roolia. Toimi lainapestinsä ajan Granadassa nelostopparina.

Cristiano Biraghi (Inter, laina päättyi)

Alkaa kuulostaa toistolta, mutta iso menetys tämäkin. Pelasi viime kaudella Granadassa vasemman pakin tontilla 32 liigaottelua. Eli oli selkeä ykkösvaihtoehto puolustuksen vasemmalle laidalle.

Adalberto Peñaranda (Watford, laina päättyi)

Pozzon perheen siirtokikkailujen jälkeen päätyi pelaamaan koko viime kauden lainalla Granadassa, vaikkakin emoseura muuttui talvella Udinesesta Watfordiksi. 19-vuotias Peñaranda on erittäin lupaava nuorukainen. Pelasi 23 liigaottelussa ja teki tehot 5+3. Joukkueen sisäisen pistepörssin kolmonen.

Lisäksi Granadasta ovat kesän aikana lähteneet Ritchie Kitoko (UCAM Murcia), Yrondu Musavu-King (Udinese), Juanpe (Girona), Diego Mainz (ilman seuraa), Aridane Hernández (Cádiz), Jesús Fernández (Cádiz), Álvaro García (Cádiz) ja Salva Ruiz (Valencia, laina päättyi).

Pelaajasiirrot – saapuneet

José Angulo (Independiente)

Siinä missä rahaa on siirtomarkkinoilta saatu, jonkin verran sitä on myös käytetty. Toistaiseksi ainoa pelaaja, johon Granada on kesällä rahaa käyttänyt, on juuri seuraan hankittu José Angulo. Hänestä maksettiin 4,03 miljoonaa euroa, eli kolmanneksi eniten seurahistoriassa. Maalintekopaineet on nyt asetettu 21-vuotiaan keskushyökkääjän harteille. Ecuadorilaisen pitäisi täyttää El Arabin jättämä aukko. Tämän kauden Copa Libertadoresissa kuusi maalia 16 ottelussa.

Tito (Rayo Vallecano)

Uusi valmentaja Jémez toi Rayosta luottomiehen mukanaan. 31-vuotias oikea pakki voi tarvittaessa pelata muillakin puolustuslinjan paikoilla. Pelaajamyyntien ja -menetysten myötä saanee isosti vastuuta.

Matthieu Saunier (Troyes)

Uusi tuttavuus La Ligan seuraajille. 26-vuotias toppari on pelannut koko tähänastisen uransa Ranskassa. Pelasi viime kaudella 28 Ligue 1 -ottelua. Ei ole kovin nopea, joten selustaan pelattavat pallot voivat aiheuttaa hankaluuksia.

Gabriel Silva (Udinese, laina)

Tarkimmat muistavat, että Silva oli muutama vuosi sitten Granadan pelaaja, muttei pelannut seurassa peliäkään ennen kuin siirtyi eteenpäin. Nyt tuli lainalle Udinesesta. Viime kaudella Carpissa 27 Italian pääsarjaottelua. Saa näillä näkymin ison roolin vasemmalla laidalla – pakkina tai laiturina.

Jon Toral (Arsenal U23, laina)

Mielenkiintoinen vahvistus. Aiheutti Kataloniassa närää, kun Arsenal nappasi nuoren Barcelona-lupauksen kesällä 2011. Kymppipaikan pelaajalla on nyt ikää 21 vuotta, joten pikku hiljaa pitäisi murtautua pääsarjatason pelaajaksi. Viime kaudella sai hyvin vastuuta Englannin Mestaruussarjassa. 36 ottelua tuotti kahdeksan maalia ja neljä maalisyöttöä. Onko tarpeeksi hyvä avauksen pelaajaksi?

Guillermo Ochoa (Málaga, laina)

Meksikon maajoukkuemaalivahti kenties luuli saavansa Málagassa ykkösvahdin roolin, kun hän siirtyi seuraan kaksi vuotta sitten Brasilian MM-kisojen jälkeen. Vastuuta on kuitenkin tullut hyvin maltillisesti. Nyt päässee pelaamaan ykkösenä Granadan paidassa.

Jeremie Boga (Chelsea, laina)

Toralin ohella nuori kymppipaikan pelaaja. 19-vuotias Boga pystyy pelaamaan myös laita- ja keskushyökkääjänä. Viime kauden lainapestin aikana 27 Ranskan pääsarjaottelua tehoin 2+1.

Victorien Angban (Chelsea, laina)

Toinen Chelseasta lainattu 19-vuotias. Viime kausi vierähti lainalla Belgian pääsarjassa. Pystyy pelaamaan sekä keskikentän keskustassa että ankkurina.

Ezequiel Ponce (Roma, laina)

Vielä yksi nuorukainen. Kyseessä on 19-vuotias hyökkääjä, joka siirtyi Argentiinasta Romaan vuosi sitten. Voi olla uusi Peñaranda.

Mohammed Fatau (Almería, laina päättyi)

Päävalmentaja Jémezille tuttu mies, sillä Fatau kävi aikoinaan lainalla Rayo Vallecanossa. Viime kaudella lainalla Almeríassa La Liga 2:ssa. Epäselvää, pelaako alkavalla kaudella Granadassa vai jossain muualla.

Darwin Machis (Huesca, laina päättyi)

Mielenkiintoista nähdä, saako mahdollisuutta Granadassa. Pelasi kuitenkin viime kaudella La Liga 2:ssa 38 ottelua ja iski tehot 9+6. Pystyy operoimaan kaikilla hyökkäyksen tonteilla.

Granadaan palasivat myös maalivahti Oier Olazábal (lainalla Real Sociedadissa) ja vasen pakki Luís Martins (lainalla Osasunassa).

Joukkueen vahvuus

Granadan pelaajamarkkinoista huolehtiva osasto tekee melko hyvää tulosta. Joka kesä joukkueesta menee suuri osa vaihtoon, mutta toistaiseksi vuosittain on pystytty parissa kuukaudessa rakentamaan tarpeeksi iskukykyinen joukkue. Sitä vaaditaan tänäkin kesänä.

Joukkueen heikkous

Vaihtuvuus on ollut jopa Granadan mittapuulle todella suurta. Viime kauden ihanneavauksesta poissa ovat maalivahti, vasen pakki, toinen toppari, oikea pakki, toinen puolustava keskikenttäpelaaja, kymppipaikan mies, molemmat laiturit ja keskushyökkääjä. Jäljellä ovat siis vain toinen toppari ja toinen keskikentän ankkureista. Rahaa on tullut kesän aikana kassaan, mutta miten menetykset saadaan paikattua? Tällä hetkellä ei näytä kovin hyvältä.

Valmennus

Paco Jémez on mielenkiintoinen hahmo. 46-vuotias espanjalainen ei ole koskaan urallaan valmentanut suurseurassa. Siitä huolimatta hän peluuttaa suurseurajalkapalloa. Rayo teki kaudesta toiseen paljon maaleja mutta päästi myös paljon. Ihailtavaa on, ettei Jémez luovu filosofiastaan edes kaikkein isoimpia joukkueita vastaan. Välillä tulee isosti takkiin, mutta ainakin pelaaminen on johdonmukaista.

Isoin kysymys kuuluu: oliko Jémez Granadalta oikea valinta? Viime kaudella Granada hallitsi palloa hyvin vähän, joten nyt hypätään ääripäästä toiseen. Myös erilaisten syöttöjen välinen suhde muuttuu. Granada pelasi viime kaudella paljon pitkää palloa, mutta käytti hyvin vähän keskityksiä. Rayo taas rakenteli paljon peliä lyhyiden syöttöjen kautta, mutta toisaalta rummutti hyökkäyskolmanneksella paljon keskityksiä boksiin. Yhteistä joukkueiden pelaamisessa oli vahva laitojen käyttö.

Tärkein pelaaja

Fran Rico

Nimellisesti valitsimme tärkeimmäksi Fran Ricon, mutta tärkein on se, kuka nyt isoimman roolin keskikentän pohjalla saa. Jémezin pelitavassa keskikentän pohjalla on oltava pelaaja, joka pystyy rytmittämään joukkueen pallollista pelaamista. Siihen tarvitaan pelaaja, joka pystyy pelistä toiseen syöttämään noin 75 kertaa ja mieluiten lähes 90 prosentin varmuudella omille. Rayossa tuo pelaaja oli kokenut Roberto Trashorras. Löytyykö Granadan kokoonpanosta ”uutta Trashorrasia”?

Arvio

Paljon on taas mennyt uusiksi. Tällä kertaa ehkä liikaakin. Nyt on uusi päävalmentaja, jonka pelifilosofia poikkeaa merkittävällä tavalla edeltäjästä. Lisäksi lähes koko viime kauden avauskokoonpano on vaihtunut. Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei ihan saman tason vahvistuksia ole saatu tilalle. Taistelee viime kauden tavoin sarjapaikastaan.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Oier Olazábal
13 Guillermo Ochoa
Ivan Kelava

Puolustajat

2 Tito
6 David Lombán
12 Gabriel Silva
20 Matthieu Saunier
22 Dimitri Foulquier
Luís Martins

Keskikenttäpelaajat

4 Fran Rico
8 Javi Márquez
10 Jeremie Boga
11 Jon Toral
19 Isaac Cuenca
21 Rene Krhin
26 Uche
Victorien Angban
Mohammed Fatau

Hyökkääjät

7 David Barral
9 Ezequiel Ponce
Darwin Machis
José Angulo

Päävalmentaja

Paco Jémez