Deportivo Alavés on tauon jälkeen taas pääsarjassa. Kokoonpano on kesän aikana mennyt suurelta osin uusiksi. Onko joukkue tarpeeksi yhtenäinen?

Viime kausi

Alku oli hieman hakemista. Voittoa seurasi tappio, eikä pistepussi karttunut tarpeeksi nopeasti. Marraskuun puolivälissä alkoivat hyvät ajat. Tuli kahdeksan ottelun putki, jonka aikana Alavés voitti seitsemän peliä. Se siivitti Alavésin suoralle nousupaikalle, josta joukkue ei loppukauden aikana luopunut.

Hyvät esitykset kauden viimeisissä peleissä siivittivät baskijoukkueen lopulta sarjan voittoon. Viimeksi Alavés on nähty pääsarjassa kaudella 2005-06, jolloin visiitti jäi yhden kauden mittaiseksi.

Kesän aikana Alavésin paketti on mennyt suurelta osin uusiksi. Pelaajia on tullut ja mennyt, minkä lisäksi valmentaja vaihtui. José Bordalás sai potkut kesäkuun lopussa, ja hänen tilalleen palkattiin Mauricio Pellegrino.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Juli (Córdoba)

Alavésin ovet ovat käyneet tiuhaan kesän aikana. Juli oli viime kaudella joukkueen ykkösvaihtoehto piilokärjeksi. Pelasi 40 ottelua, joissa teki neljä maalia ja antoi 11 maalisyöttöä. Siirtyi ilmaiseksi Córdobaan.

Aritz Borda (Western Sydney)

Jossain määrin maailmanmatkaaja. On pelannut urallaan muun muassa Kyproksella ja Romaniassa. Saapui viime kesänä Alavésiin, pelasi 11 ottelua ja jatkoi nyt matkaansa Australiaan.

Facundo Guichón (UCAM Murcia)

Niin ikään viime kesän hankintoja. Vasen laitahyökkääjä sai viime kaudella vastuuta 30 liigaottelussa, mutta yhteensä vain 10 täyden ottelun verran. Tehot (1+1) jäivät liian vähäisiksi.

Hernán Bernardello (Montreal)

Tuli tammikuun siirtoikkunassa ja auttoi lyhyen pestinsä aikana Alavésin pääsarjaan. Sai keskikentän keskustassa reilusti vastuuta. Ei kuitenkaan jatka La Ligassa, sillä siirtyi MLS:ään.

Javier Carpio (Cádiz)

Julin ohella viime kauden kokoonpanossa selkeä avauksen mies. Pelasi oikean pakin tontilla 34 sarjaottelua. Jatkaa La Liga 2:ssa, sillä siirtyi Cádiziin.

Sergio Pelegrín (Elche)

Kolmas avauksen mies, josta on kesän aikana luovuttu. Topparina operoiva Pelegrín pelasi viime kaudella 36 ottelua. Ura jatkuu Elchessä.

Sergio Mora (UCAM Murcia)

Ja seuraava. 36-vuotias espanjalainen urakoi viime kaudella 39 sarjaottelua ja kaksi cupin peliä. Teki tehot 3+2 ja keräsi 13 keltaista korttia sekä yhden punaisen. Ilmaiseksi La Liga 2:n UCAM Murciaan.

Jagoba Beobide (ilman seuraa)

Keskikentän keskustassa rotaatiomies. Sai vyölleen 16 sarjapeliä mutta vain 546 minuuttia. Sopimusta ei jatkettu.

Daniel Estrada (ilman seuraa)

Ura on pahasti laskusuunnassa. Vyöltä löytyy 77 Espanjan pääsarjaottelua Real Sociedadin paidasta. Viime kaudella 19 peliä La Liga 2:ssa, nyt ilman seuraa.

Dani Pacheco (Real Betis, laina päättyi)

Melko merkittävä menetys. Pelasi viime kauden lainalla Alavésissa ja 36 ottelussa tehot 3+7. Palasi kauden päätteeksi Betisiin, josta 25-vuotias lainattiin alkavaksi kaudeksi Getafeen.

Alavésista ovat kesän aikana lähteneet myös David Torres (Alcoyano), Iñaki Sáenz (Teneriffa), Pau Torres (Real Valladolid), Dani Abalo (ilman seuraa)

Pelaajasiirrot – saapuneet

Daniel Torres (Independiente Medellín)

Siinä missä pelaajia on heivattu pois, uusia on hankittu samalla vauhdilla tilalle. Isoimmat odotukset on asetettu Daniel Torresin harteille, sillä puolustavasta keskikenttäpelaajasta tuli seuran ennätyshankinta (3,18 miljoonaa euroa). Pystyy pelaamaan sekä keskikentän keskustassa että vähän alempana ankkurina. Täyttänee Moran jättämän aukon.

Alexis (Besiktas)

Alexis Ruano on Málagan kasvatti, joka on urallaan pelannut myös Getafessa, Valenciassa, Sevillassa ja viime kevään Besiktasissa. Pelannut Espanjan pääsarjassa 269 ottelua, joten omaa tärkeää kokemusta nousijajoukkueen muuta porukkaa ajatellen. Saanee ison roolin keskuspuolustuksessa.

Ibai Gómez (Athletic Bilbao)

Erittäin mielenkiintoinen hankinta. Ibai pelasi Athletic Bilbaossa kesästä 2010, muttei missään vaiheessa onnistunut lyömään itseään kunnolla läpi. Pelannut La Ligassa 101 ottelua, joskin viime kausi meni pilalle polvivamman takia. Kunhan kuntoutuu kunnolla, noussee suoraan avaukseen vasemman laitahyökkääjän tontille.

Nenad Krsticic (Sampdoria)

Jäi vähälle peliajalle Sampdoriassa osittain loukkaantumisen takia. Tulee Alavésin keskikentälle rouhimaan. Hyvä syötönkatkoja.

Zouhair Feddal (Levante)

Isokokoinen toppari, joka oli viime kaudella Levanten parhaita pelaajia. Marokon maajoukkuemies on Krsticicin tavoin hyvä syötönkatkoja. Siivoaa lisäksi pallot kiitettävällä prosentilla pois boksista. Muodostaa alkavalla kaudella toppariparin Alexisin kanssa?

Edgar Méndez (Granada)

Jäi viime kaudella pieneen rooliin Granadassa. Monipuolisuus ehdoton valtti. Pystyy pelaamaan molemmilla laidoilla niin pakkina, keskikentän laidalla kuin laitahyökkääjänä. Avut enemmän puolustus- kuin hyökkäyssuuntaan. Tarjoaa pääpelivoimaa erikoistilanteisiin.

Christian Santos (Nijmegen)

Paukutti viime kaudella 16 maalia Hollannin pääsarjassa. Kuten moni muukin Alavésin porukassa, on hyvä pääpalloissa. Onko avauksen hyökkääjä alkavalla kaudella?

Deyverson (Levante, laina)

Tai ehkä avauksessa nähdään Deyverson? Erittäin mielenkiintoinen lainahankinta. Viime kaudella Levantessa 35 La Liga -ottelua, joissa tehot 9+1. Voitti joukkueen sisäisen maalipörssin. Eikä varmaan yllätä, että myös Deyverson on vahva pääpelaaja.

Rubén Sobrino (Manchester City, laina)

Keskushyökkääjänä pelaavan Sobrinon urakehitys on ollut vähän tavallisesta poikkeava. Real Madridin kasvatti nimittäin siirtyi viime kesänä – 23-vuotiaana Ponferradinasta Manchester Cityyn. Valioliigassa espanjalaista ei sentään ole nähty, sillä viime kauden hän pelasi lainalla Gironassa. Siellä 14 ottelussa tehot 2+3. Nyt lainalle Alavésiin.

Adrián Ortolá (Barcelona B, laina)

Barcelona B:n ykkösmaalivahti viime kaudella. Tuskin ohittaa maalivahtien nokkimisjärjestyksessä Fernando Pachecoa.

Aleksandar Pantic (Villarreal, laina)

Serbitoppari siirtyi Villarrealiin kolme vuotta sitten. Läpimurtoa ei ole tullut, vaan Pantic on lähetetty lainalle vuorotellen Córdobaan, Eibariin ja nyt Alavésiin. Eibarissa viime kaudella 20 La Liga -peliä. Ihan hyvä vahvistus Alavésin keskuspuolustukseen. Hyvä syötönkatkoja ja pääpelaaja.

Theo Hernández (Atlético Madrid B, laina)

Mielenkiintoinen lainahankinta. Nuorella ranskalaispojalla on ikää vasta 18 vuotta. Atléticossa vasemman pakin tie edustusjoukkueeseen olisi ollut ainakin vielä tässä vaiheessa tukossa, joten peliaikaa haetaan Alavésista. Saa nähdä, tuleeko sitä.

Lisäksi joukkueen palasi Dani Iglesias, joka pelasi viime kauden lainalla Guadalajarassa.

Joukkueen vahvuus

Materiaali on nousijajoukkueeksi ihan hyvä. Pelaajamarkkinoilta on saatu yllättävänkin kovia vahvistuksia. Sekä ihan puhtaan pelillisesti että pääsarjakokemusta ajatellen. Toisena vahvuutena voitaneen pitää pääpelivoimaa, jota löytyy eri puolilta kenttää.

Joukkueen heikkous

Kesän aikana 12 pelaajaa sisään, 14 ulos. Ei voi olla näkymättä. Alavés on tällä hetkellä kuin muukalaislegioona. Ryhmädynamiikan suhteen ollaan vasta siinä pisteessä, että pelaajat tutustuvat toisiinsa. Menee vielä jonkin aikaa, ennen kuin Alavés pelaa tiiviisti kollektiivina. Mitä pidempään se kestää, sitä vaikeampaa sarjapaikan säilyttäminen on.

Valmennus

Mauricio Pellegrino pelasi aikoinaan Barcelonassa, Valenciassa ja Liverpoolissa. Hän päätti uransa Alavésissa, joka nyt palkkasi miehen kesällä pois potkitun José Bordalásin tilalle. Valmennusuransa Pellegrino aloitti Valencian nuorisojoukkueessa kesällä 2006. Sittemmin hän keräsi kokemusta Rafa Benítezin apuna Liverpoolissa ja Interissä. Ensimmäisen päävalmentajapestinsä Pellegrino sai Valenciasta kesällä 2012. Se kesti puoli vuotta. Viimeiset kolme vuotta mies on vaikuttanut kotimaassaan Argentiinassa – Estudiantesissa ja Independientessä.

Tässä vaiheessa ei kovin paljon tiedetä. Se tiedetään, että joukkueesta löytyy paljon pääpelivoimaa. Miten Pellegrino saa kaiken pääpelivoiman optimaalisella tavalla käyttöön? Mikä on esimerkiksi päätös hyökkäyspään roolien suhteen? Keskushyökkääjän tontille on tarjolla kolme mielenkiintoista pelaajaa: Gaizka Toquero, Deyverson ja Christian Santos.

Tärkein pelaaja

Fernando Pacheco

Pacheco pelasi viime kaudella kahta vaille kaikki ottelut Alavésin maalissa. Nyt Real Madrid -kasvatin rooli on erittäin tärkeä. Ensinnäkin, Alavés hävinnee alkavalla kaudella enemmän pelejä kuin se niitä voittaa. Ja kun se voittaa, se voittaa ehkä yhdellä maalilla. Pistepotti riippuu paljon ihan jo Pachecon torjunnoista. Lisäksi pakka on mennyt suurelta osin uusiksi, joten Pachecon on löydettävä nopeasti yhteinen sävel puolustajien kanssa.

Arvio

Viime kaudella Alavés voitti pelejä paljon yhden maalin erolla. Marginaalit olivat kliseisesti pienet. Nyt materiaali on viime kautta parempi, mutta kilpailijat ovat vielä reilusti viime kautta parempia. Paperilla taso voi riittää sarjapaikan säilyttämiseen, mutta paljon riippuu siitä, kuinka yhtenäiseksi uusiksi mennyt joukkue on saatu hitsattua. Arviomme mukaan taiteilee putoamisviivalla.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Fernando Pacheco
Adrián Ortolá

Puolustajat

3 Raúl García
5 Víctor Laguardia
27 Einar Galilea
Zouhair Feddal
Aleksandar Pantic
Alexis
Theo Hernández

Keskikenttäpelaajat

19 Manu García
21 Kiko Femenia
28 Sergio Llamas
Daniel Torres
Nenad Krsticic
Edgar Méndez

Hyökkääjät

9 Christian Santos
10 Manu Barreiro
18 Gaizka Toquero
Deyverson
Ibai Gómez
Rubén Sobrino
Dani Iglesias

Päävalmentaja

Mauricio Pellegrino